用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

littlehipo,

你果D photosynthesis, capillary action ....真係劲!

直情可以做老師!我就一早已經俾番哂老師 lu.

原帖由 carsondaddy 於 09-11-6 00:03 發表
littlehipo,得意媽,Gicobaby.....

佢話2B未做过渦,我剛剛至儸份实工報告睇,才恍然大悟。但係D什麽側面開門,設計迷宮等等,我而家仲係烏sir sir.遲D要再打搅你地啦!

...

littlehipo,

Hope he is fine, 只是皮外傷!

原帖由 littlehipo 於 09-11-6 19:22 發表
Dear all,

My boy hits his head during the P.E. lesson. Luckily, his hair can cover his hurt.

Littlehipo

zzss,

全運會係中國的"全國運動會",與東亞運動會是不同的。

至於自然科学書,到上学期尾老師会講deadline是那一日,到時就一定要填滿p.16,然後此分数会計算在科研的上学期成績内(但成績只show A,B,C...)。我去年都係在deadline前才做完,不用太擔心。D自然科学書一般都好多字,最近借的植物書老師仲話好深,不过我都冇橋,圖書館的書本本都係咁。係要花很多時間去睇!

尾由 zzss 於 09-11-7 23:05 發表
本閱讀冊要剪報關於"東亞運動會"
請問大家東亞運動會係咪唔同"全運會"?

另外p16,17 要閱讀自然科學類書籍, 咁我囡已經讀緊本該類書籍, 但未讀完(因資料性書,要比較花時間看) 但上次老師把閱讀冊摺角, (寫著要盡快完 ...

1429,

Thank you so much! 你眞係犀利!我借親D科研書都係好鬼深又好多字,教到氣都咳!

原帖由 YIYIKO 於 09-11-8 14:52 發表
1429:

妳好有心呀,上載植物圖書給我地,等測驗完後慢慢研究。

謝謝妳!

妳有兩位公子都可以抽到空閒時間,妳真厲害。叻、叻、叻

﹝吾知點解bk short short 地,無晒的 icon] ...

連我老細都話 so easy, 相信会有唔少人儸到100分。不過我老細有8字头就已經還得神落!

GS老師話明天要帶個迷宮番去,唯有叫佢儸佢果pat野番去顶住先,考埋明天至算。唔知點解老師心急?  温GS真係温到氣咳,相信似英文比拼多过似GS比拼。

Peony媽眞厲害,簡直係我地既GS老師!

原帖由 YIYIKO 於 09-11-9 22:44 發表

囝囝話今日交完卷後,聽到好多同學仔講英文好容易呀,可能好多人有9字頭。

乜唔係話一定要背果兩頁嗎?

剛才背到晚嘔曬血呀!

原帖由 littlehipo 於 09-11-9 22:51 發表
YIYIKO,

The GS teacher said, " No need to spell the vocabs."
Just to let the kids know what's the meaning will be OK.

Littlehipo

Littlehipo

littlehipo,

I missed your message, too bad!  聽晚实要俾老細炸形,慘!不过我始終覺得而家考GS的方式好似要靠背書咁,有D有違GS的原意。而实際的general knowledge跟書本教又好似陜窄佐D。算罷,這畢竟是一間傳統学校。

good night!

原帖由 littlehipo 於 09-11-9 23:56 發表
Carsondaddy,

For your reference.

Littlehipo

[quote]原帖由 littlehipo 於 09-10-30 08:24 發表

Dear all,

I call G.S. teacher, Ms YIP (2A) this mo ...

Dear 2B parents,

請问視藝科的家課是怎樣做的?什麼IQ智慧版,國旗,各國有特色建築物,交通工具等等。其实是怎樣做的? 23/11交,是嗎?

谢谢!

原帖由 lindajacky 於 09-11-11 13:08 發表
Hi Littlehipo, Littleworld

Thank you!  好彩! 重以為今個 Friday 要溫中默添!  測完驗, 決定 weekend 去擦餐包慶祝下, 唔係預祝考得好, 係慶祝自己重有些少活細胞係度, 未C哂! ...

YIYIKO,

Can you email a copy of the poem to me too?  My boss said he lost it.

Thanks a lot.

原帖由 YIYIKO 於 09-11-12 17:42 發表

Hi zzss:

請收電郵

YIYIKO,

Recd with thanks!

早兩日我老細都係儸番個盒(原本在学校做之唔掂的版本,豆亦未發芽)上堂,佢話只有很少同學開始佐做,老師都冇炸形。唔駛擔心!

原帖由 YIYIKO 於 09-11-12 21:51 發表

我地仲攪笑,今日才開始做,點知綠豆吾見左,拿拿淋走去買,吾好講份報告未做,綠豆芽都未發。吾知明天點收科

係呀!我老細話為佐避免扣分,佢立即在堂上完成作品,仲專登油醜樣的,等老師睇唔出有家长幫手。結果如佢所願.....超低分!

至於植物走迷宮,大人都搞到一头霧水啦,何妨細路哥?剪貼的工夫肯定要大人做,佢話自己做你都驚餐死啦!

原帖由 YIYIKO 於 09-11-12 23:35 發表

囝囝之前話有同學的啦啦旗做得太靚,老師話一看就知吾係佢做,老師比兩個選擇那同學,一係做過,一係比低分,最後那小朋友決定重做。

但要小一、小二自己完成手工,真係有一定困難,就好似這份科研勞作,要cut個飲品盒,囝囝的手仔 ...

I think so. 不過如果Monday派番閱讀册,要你Tuesday交.......

原帖由 sac.wen 於 09-11-14 18:15 發表
咁... 今星期係 "齋閱" 英文圖書, 對嗎 ?

sac.wen

I forgot what to write on 閱讀册, I've asked him to read the books first.

原帖由 sac.wen 於 09-11-14 18:33 發表
hello zzss & carsondaddy !

zzss,
不客氣 !

carsondaddy,
我打算叫阿仔寫定兩個生仔落簿仔度, 必要時要即交都ok :p

littlehipo,

真係对你佩服得五體投地!
你梗係影低佐閱讀册,以備不時之需,簡直是用心良苦.......

真係感激不盡,沒齒難忘......

原帖由 littlehipo 於 09-11-14 22:18 發表

Reading Journal: Language

For 3-4, the format is :

For 5, the format is :

< What words have you learnt from this book?>
I have learnt................ ...

littlehipo,

My son said your boy sat behind him during the homework session.  Aleady asked him to check tomorrow, but without guarantee.  Better ask your son to come and find tomorrow morning.

About the tests, yes the rules are very strict this year.  I have all different types of mistakes you all mentioned, plus one I believe you don't have: 做漏題目.  So if your problem is just careless mistakes like 抄錯字,大細楷, then he/she is already good! On Math, 數圖形果5題送分題佢都可以錯4題,it's totally beyond my imagination, and beyond his explanations. 真係無話可說, 無計可施!

But I have the feeling that the average mark has been lowered this time (except those superstars). Let's see.

原帖由 littlehipo 於 09-11-17 21:58 發表
Dear 2B parents,

My boy left his pencil bag “黑色數碼暴龍”in 2B classroom. If your kids can find my boy's pencil bag, please pass to my boy. Many thanks!

我已經即時"沈"咗佢, 佢話唔夠時間拾自己個筆 ...

1429,

Me either. He almost cried last night.

Do you now know how to do the 視藝功課﹕IQ智慧板、什麽..地球類? 剛剛在学校另一位家长話要用鞋盒,然後把砌好的IQ板貼在盒的外面四周. 仲話Mon交,是嗎?

Ms Wong said she missed writing Journal and 中文書閱讀册on handbook.  Two more homework, help!

囝囝令次測驗keep得到嗎?我就大倒退。

原帖由 1429 於 09-11-21 14:22 發表
jc_mom,

Thanks

Re 自理營, no luck!

係呀!我地打過电話问老師,佢話both綠豆(不論长成怎樣)and the迷宮盒,都要帶回,佢話綠豆可以俾多D時間再種,但迷宮就要先俾分。

原帖由 YIYIKO 於 09-11-21 07:59 發表
得意媽:
Thanks.

阿囝話要帶回綠豆作品,但再問佢是否科研堂帶,佢又吾出聲,有無其他小朋友知呀?

1429,

Ms Wong told me when we met her this morning for parents day.  

About 視藝功課,你囝做佐D乜?

植物功課,可以遲些再交報告,因為根本冇长大过,冇辦法做報告。只須有嘜帶嘜返学就得,包括綠豆。

原帖由 1429 於 09-11-21 18:02 發表

阿囝冇左本手冊, 上網check都冇話要寫journal+read chinese story books, 好在有上黎, 真係唔該晒!

阿囝冇提過要帶盆綠豆/紅豆回校呀, 我重諗住比多日時間佢長高, 明天同佢影埋相先同佢farew ...

littlehipo,

No, thanks. 我D綠豆這两天都發了芽,长一吋左右啦,都可以帶返去頂住下。報告就不会做住,根本就冇料做。

你地班交佐視藝功課地球村未?Mon要交,但現在还一頭霧水。

原帖由 littlehipo 於 09-11-21 21:04 發表

綠豆功課, 你要唔要發咗芽D綠豆, 我有批spare嘅, 要唔要呢? 係用棉花種, 都發得幾好呀!

Littlehipo

zzss,

相信個個都差唔多,我老細作得好快架,不過D grammar,上文下理就要句句執,執好后大概佢的佔一、两成,我的佔八、九成咁上下啦!我估要寫得多先會好D咁多。

原帖由 zzss 於 09-11-21 21:42 發表
英文週記真係好頭痛,  亞囡隻隻字唔識串, 又無文法, 有時中文想到的英文又唔係咁講, :;pppp: ,但係佢又要想到天花龍鳳咁, 搞到我幾乎 , 遟吓要做英文作文時點搞?
是我囡較弱嗎? 要不要揾人補補英作呢 ...
‹ 上一主題|下一主題