用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
樓主: LeungLeungMom
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

係呀? 無緊要啦,等佢考試出範圍就知啦...thanks.

wsonma 寫道:
Coma :

聽我仔老師說兒童文學是不用考試的, 只需估評, 目的是想睇下學生識幾多喎!^^

[quote]
Coma 寫道:
呀仔今年(小三)在剛過去的中文評估要考呀 (考試就唔知),今年佢地都特登唔教課文,只教兒童文學(跟上年唔同)....可能學校想佢地開始準備學校未來的五年計劃>>>普通話教學.所以中文課程有所變動吧!

[quote]
709394 寫道:
請問高年級家長:
二年級在這兩星期只教「詩詞」,沒有教課文,查實詩詞在考試考不考呢?因一年級時只見派過幾張詩詞,但沒有教過什麼。是否二/三年級起都會有一段時間教詩詞???
[/quote]   [/quote]

學校的課外活動班,都係比較大班教學,比外間一些私人的人數多了一點,幸好學校並沒有逼家長一定要參加,可以自己在
外面參加,再考入校隊都無問題.

或者講講我這三年對學校的體會,其實學校是有好多野放在係到,若小朋友自己主動的話,是會有好多得益的...例如,Nat teacher會小息係個課室到等學生去同佢傾計 (跟時間表),若小朋友自己主動去,就會學得多D,但唔去的話,都沒人逼你,閱讀快車的活動,小朋友自己肯參予的話,一定會愛上閱讀,.....好多其他的活動,昆虫組服務生呀,Perfer呀,比賽,作文呀,設計呀咁,係早會有宣報,有興趣的同學可以去老師取表報名,若小朋友自己唔去,家長係唔會知學校有這些活動的....所以叻的小朋友一定會係比較主動和留心的.

資優兒童班都是一樣,不過所提供的課程,就跟一般的課外活動不一樣,而是數十元材料費,但人數都是比較多,若小朋友是比較特出的,會有較多機會.

或者可以講話,學校係無精英培訓的,機會係提供了,但一定要自己投入參予,先會有所得著的.

總括來說,小兒讀了三年,是有進步,有得益,可補他的不足,開心上學.

那所學校比較好,真係無得比較的,因為我無讀過,亂下評語,對兩所學校都唔公平.

但一般來講,私小的課程會比津校快,因為不用受教處的規模,但當然某一兩所特別出名的名津小,他們會有特別的教學方法.

而我私人的意見,我會認為若你的小朋友真係在無特別逼的方法下,用自己平常的能力而考到入去的,應該俾佢試下讀,因為若她跟得上的話,真係會平津小進步得快,當然若跟不上,開頭會比較辛苦,但若家長要求不太高,給他們多點時間,係會有得著的.始終考入去難,轉走容易.若不太介意學校硬件上及運動方面不出眾,在成績及投入獨立的發展係不錯的.

SFA的學生沒有斷層的情況,小朋友的差距不太大,眼見三年前不太特出的小朋友,慢慢一步一步的名列前茅,真令人振奮,所以每次派成績表都會好緊張,因為並沒有"當然"的情況,往往會有出人意表的排名......

hz_mama 寫道:
Hi,Coma
很感謝你的幫助,我覺得聖方濟各的媽媽們都很熱心。
你兒子已讀了三年,你覺的這所學校和九龍塘的津貼學校有麼不同處。當然不是同瑪利諾修院比了。
英文堂是Native teacher嗎。
謝謝。

我信,點解會唔信呢? 其實家長唔信,可以再問清楚老師的. 整天抱著懷疑的態度,每每會產生好多誤會的...開心點,投入點,到最後所得到的,應該遠比成績表上的分數,更高的.

moochacha 寫道:
Hi Coma &各前輩,
我想問問各科Assessment分數計唔計落成績表?因在開學家長会時提過唔計!不過有高年班家長話"點会唔計!你信吖!"搞到我都驚驚哋?   

希望能釋到我困擾!     

咁我又未試過老師唔覆電話,但試過用e-mail就無回音.

可能今年你遇著個唔多岩Feel的老師啦,出年果個會好D的.

moochacha 寫道:
[quote]
Coma 寫道:
我信,點解會唔信呢? 其實家長唔信,可以再問清楚老師的. 整天抱著懷疑的態度,每每會產生好多誤會的...開心點,投入點,到最後所得到的,應該遠比成績表上的分數,更高的.

Coma,LeungLeungma,
多謝你哋回覆,Coma,我都想同老師接觸,每次致電都沒有回覆,e-mail更無覆,稔住家長會有機會,又俾其他家長圍攻老師,其他家長都話老師好難找到,所以.....   
‹ 上一主題|下一主題