用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍嗚 vs York 應該點選
go

劍嗚 vs York 應該點選   [複製鏈接]

我小朋友細b,我想佢讀得開心同時入到好小學。

York應該會讀得開心,英文亦好
劍嗚好多人都話對升小有幫助,但詳細教學方式就不太了解

請問劍嗚小朋友讀得開心嗎?
如果小朋友坐唔定又係細b,適合讀劍嗚嗎?

7    0    0    0

lokkayung 發表於 17-8-15 10:30
Sure KM

好多人都係咁講,但其實KM在教學上有什麼優勝,小朋友開心嗎?

因為york已開學,小朋友亦讀得開心
現在苦惱,應唔應該轉去劍嗚

lovelovebabe 發表於 17-8-15 23:39
我好明白你感受, 我幾仲意york, 有學術時又讀得開心, 轉去KM好似為名氣咁,因為人人話好,但又真係唔知點 ...

你完全明白我感受,你都遇到這情況?我小朋友讀york好開心,如果我幫佢轉了校又怕佢無現在咁好

對於劍嗚,佢細校難入,升小成績亮麗,但學校老師和教學方式我都唔清楚

為york放劍嗚,好似無人會咁做
為劍嗚放york,但我對劍嗚教學不了解,身邊亦無朋友讀過,始終細校,用家不多

有無劍嗚用家可以分享下
如果有人問我,我又不是當時人,我都會答選劍嗚

我都有留意劍嗚收小學情況,同時我想知道劍嗚教學方法,老師細心嗎,小朋友讀得開心嗎?

York有好多簡介會給家長了解教學方式,我了解過覺得適合,現在開學了,小朋友亦開心

現在有看似更好的選擇,作為父母又想小朋友更上一層樓。
之後入到好的小學當然好,但如果三年讀得唔開心又好辛苦

lovelovebabe 發表於 17-8-16 09:12
我小朋友下年才讀K1, 上年經歷完一輪PN interview,  對York得到一定了解。 雖然Yk好似個個都收,都有啲覺得 ...

真係好難取捨,當時選名幼都想自己小朋友學到嘢和有好的小學收。

我相信每間學校都有優點缺點
劍嗚有人話成日轉老師,這點對學生有影響
York有人話商業化,這點我反而覺得對學生無影響,收費都係父母負責

所以好想有劍嗚用家分享一下校園生活和教學形式。
我想了解一下是否適合我小朋友

lovelovebabe 發表於 17-8-16 10:48
係咪劍鳴PN好多K1轉走KV同SC? 冇乜留升?

我都唔知呀
我pn唔係讀KM

garlicsalt 發表於 17-8-16 11:50
回覆 candychan123 的帖子

don't think we should judge the school by people from pn going to K1 not c ...

請問老師有愛心嗎?
你小朋友讀得開唔開心?需要坐定定嗎?

會否多數大B所以相對能力强
可否講一些劍嗚教學方式呀?謝謝

mydodo 發表於 17-8-16 22:11
這是今年學校的統計

York入小學成績真係幾好,請問你小朋友讀得開心嗎?

mrivan 發表於 17-8-20 09:20
劍嗚

請問點解呀?

mydodo 發表於 17-8-20 17:49
YORK我個人認為校風開放,教出的小朋友大部分比較活潑,喜歡斯文的家長可能不太喜歡。收生不介意大B小B, ...

多謝你詳細分析和分享,兩間都各有所長,所以好難決擇,如果未開學,我應該會選擇劍嗚,始終難入。
不過,現在我見仔仔返york好開心,短短兩星期已經很喜歡老師,轉去劍嗚又唔知老師好唔好

我唔知應唔應該用這兩星期仔仔返得開心而改變自己選擇次序,不過york我並不是當水泡,york係我second choice,我欣賞york教學和環境

QQfishs 發表於 17-8-20 22:04
論pn York印象得兩個鐘,主打係英文,收生多,校舍校服靚。KM細校少班教學,語境深pn已經職好多中英文生字 ...

我小朋友今年讀K,所以都有三小時
你小朋友是劍嗚學生嗎?老師有無愛心,有教學熱誠嗎?

maomaofafa 發表於 17-8-21 14:04

我仔也K2了,我和你的意見差不多。我覺得最難得的是,yo ...

很認同你講法,不論小朋友年紀和資質,教岀的學生都好岀,york的教學真係有自己一套

maomaofafa 發表於 17-8-21 14:13
不論你最後的選擇如何,衷心祝福你的孩子!

多謝你,希望我的最後選擇係正確,唔會後悔

mydodo 發表於 17-8-21 14:57
我覺得你可以用剩下的兩個星期時間自己接放學,看看小朋友一起玩的時候孩子的感覺,多跟班主任溝通下,看 ...

我已經自己接放學近兩星期了,仔仔日日好開心,不過班主任新入職,問關於小朋友情況都只答~幾好呀、無咩特別、ok 呀

但我見班主任都有愛心,不過經驗尚淺
外籍老師有活力,帶動小朋友投入
我小朋友都喜歡老師
暫時感覺校車比較差

maomaofafa 發表於 17-8-22 16:18
我舊年K1個中文班主任又係咁,後來仲越來越冇交帶,感覺他沒什麼熱誠,後來聽說沒有做了。我個人是喜歡比 ...

York有全日班,我都唔知添
我仔架校巴要三個人坐兩個位,我覺得唔安全和辛苦,所以不太滿意

maomaofafa 發表於 17-8-23 15:41
應該同教務處反映下,我仔都係自己一個位,有時一個人坐兩個位,次次見到佢扣埋安全帶先安心離去。全日班 ...

已告知校務處職員,她們說是合法,所以這方面只可接受或不搭,不搭我無可能,不過我會擔心安全問題

你小朋友返全日都開心,應該真係好好玩又學到嘢,全日應該超貴^_^

maomaofafa 發表於 17-8-23 19:22

其實是否超載?佢哋是否每個人都有安全帶?

無超載,原來小朋友未過1.3米就三個人當兩個計,我都係因這件事才知道,校車姨姨話兩人用一條安全帶

恭喜你,如果要照顧小BB,真係返全日適合

maomaofafa 發表於 17-8-24 11:19
我初頭都擔心佢細B返全日會唔會有問題,但佢每日放學返來又好開心又精神會繼續玩。功課又喺學校做埋。

校 ...

街車其實都難知好唔好,真係用左先知

校巴為左賺更多又唔開多架車,小朋友三個坐兩個位都唔知會唔會打交

FUNNIE 發表於 17-8-25 15:35
回覆 candychan123 的帖子

你可以細心留意一下,每輛黃色校巴,每兩個座位便有三條安全帶,即係每個學生用一 ...

我架車無三條安全帶呀
都係一個位跟一條安全帶

maomaofafa 發表於 17-8-29 16:49
咁你而家諗住點呀?會唔會轉呀?

我應該會轉劍嗚,小班教學,希望仔仔一樣開心快樂
York真係好好,要放真係好唔捨得,老師好好,仔仔好快適應
好難下決定,好驚選擇錯誤影響仔仔

hppa    發表於 17-10-26 15:20
‹ 上一主題|下一主題