用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !
go

開始灰....我覺得我好似有點不自量力 ! [複製鏈接]

過客 發表於 17-5-3 00:41
開始灰....我覺得我好似有點不自量力 !

唔好灰心,可依照1998Ruby1998既建議做,試後可能有新進展,呢度會有好多人幫你,放心吧!

過客 發表於 17-5-3 08:14
多謝你地,Lee度各 brother真係會釋出善意。尤其1998ruby1998, 你比左好多鼓勵我。

朋友1同我講:每年真係 ...

以阿細北愛學校做例子,計過條數,扣除OEA及機票津貼,每年約$15-16萬,這數可負擔嘛?
另外,恕我以下言詞較嚴厲,如有得罪,請諒。
如果生孩子係諗住要回報的話,真的不要生,孩子和父母都會好辛苦,如只講回報,請將錢投資去股票、債券或黃金市場,如投資錯誤可轉市場,但投資係子女身上,如果錯誤的話,是否可以止蝕?掉佢地出街,唔再供養呢?所以,生孩子係令佢地有好既教育,有教養,做個有良心既好人,成人後照顧到自己,咁作為父母已心滿意足,如果要用利益回報來衡量,只能說句:祝你好運。

過客 發表於 17-5-3 09:07
唔嚴勵。多謝意見。可能我表達錯誤。
爸爸指回報不是回報在父母身上,爸爸亦不是為養兒防老。只是用左咁多 ...

明白,我同意你既諗法,如果有能力而唔試,明知繼續落去又唔會有成果的話,點解唔試呢?
呢點就係我點解咁辛苦,節衣縮食都要送兩仔去英國讀書既原因,當然,我絕對唔知道佢地將來會點,但我地兩老已盡力而為,問心無愧就得。

emmafish 發表於 17-5-3 10:20
樓主好似無OEA,,,,

咁就約$25萬左右

232 發表於 17-5-21 00:42
亮燈:
你細仔北愛邊間中學?

Campbell College
‹ 上一主題|下一主題