用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考數學,已識晒都做唔晒
樓主: IloveJJ
go

考數學,已識晒都做唔晒 [複製鏈接]

醒目開學勳章

講真我唔mind佢做得慢,最緊要識。如果想練快啲咪做多啲計時exercise,一係去參加數學班,好似公文式同enopi嗰啲,每星期做成千條數,包佢做得快,不過亦好大可能會對數學好厭惡。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 15-1-13 10:42
bobbob  珠心算真係無乜用

bobob, 可否分享一下,我都好怕side時間。
去到小學,就唔係單單靠運算速度,文字理解反而重要

醒目開學勳章

Olympian 發表於 15-1-13 11:44
我知道係兩樣野。但係佢兩樣都唔掂嘛﹗所以咪諗住計快小小,留返D時間解題目,希望小一做數功課唔駛做咁耐 ...

真係唔需要揠苗助長,反而應該搵啲有趣嘅數學問題提高佢對數學嘅興趣,佢自然會諗多啲,長遠計數學一定會好。相反如果每日叫佢做幾百條數,做到一睇就知答案,即使無令佢對數學生厭,對將來學數亦無乜用處,中學會用計數機,心算快都無乜著數。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-1-20 08:42
我個仔,今次雖然做唔晒,爭一頁,但都上返8字頭,証明佢做咗嗰啲係有進步。點知,輪到中作做唔晒,唔合格: ...
其實你仔係咪小手肌麻麻?坊間有啲小組由OT教,可以幫手鍛鍊小手肌

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-1-20 22:36
佢大肌小肌都麻麻,輪輪盡盡咁,但唔係大部分男仔係咁既咩?
男仔講嘢爭啲係真,講真邊樣唔得就要train邊樣啦,理得佢男仔女仔
‹ 上一主題|下一主題