用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心, 請給意見
樓主: yuekinwai
go

好唔開心, 請給意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 小朋友成長中總有呢D野...
我女1年級咪仲衰, 評估問隔離答案, 咁岩我同果個家長一齊接放學(懶開心咁難得去一次), 結果一齊俾老師捉住傾計, 真係瘀到呢...........最尷尬係累到人地小朋友俾媽媽鬧丫嘛!
跟住我自己同老師主動要求果次俾0分, 當然亦嚴正"醒"左個女一野, 我話佢唔識我都無咁嬲, 但佢望人答案而高分, 幾高分我都唔開心
跟住以後都無類似事件發生了........呢D教訓, 低年班去錯, 仲可以話佢細, 如果唔教, 到佢大左至黎錯,影響仲大呀!

醒目開學勳章 王國長老

同意, 本家課冊仲有幾個月用, 小朋友改左老師寫既野, 一定係錯(驚俾人鬧又好, 想掩飾又好, 唔知訂又好)
錯左要承擔, 呢個係基本原則, 小朋友改老師既野呃家長, 家長知道後唔叫佢同老師坦承, 咪即係教小朋友呃老師? 黎緊呢幾個月, 小朋友仲要擔驚受怕, 怕老師發現, 呢個莫非係正確處理方法?
同老師坦承有好多種, 家長兜口兜面去搵老師, 我覺得係比較"激"既一種, 如果我係老師, 我亦樂於見到家長會教小朋友勇於承認責任, "刑罰"既野, 再慢慢斟啦.....
原帖由 brian61950 於 10-4-15 06:45 PM 發表
其實老師都十分十分之困難唔知,你小朋友用塗左一大片,你唔同老師講,老師發覺了,仲大"獲".
我都同意由媽咪報串可能會嚇親佢,我提議由小朋友自己在手冊寫幾句自首.自首罪名輕一半嘛.
心存僥幸,終日擔驚受怕不如學會面 ...
‹ 上一主題|下一主題