用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩, 點樣可以幫到佢?
go

發展遲緩, 點樣可以幫到佢? [複製鏈接]

我仔仔細個都係慢左d,初初唔知應該點做時,先帶左佢去playgroup,其實佢完全唔知道要做嘜,堂堂走來走去,那時他只有18個月,又係唔識講嘢,唔識聽指令。

後來佢2歲俾佢入幼兒中心,同步評估中心為他排兼收位及EETC,因要等位,惟有靠幼兒中心教得佢幾多得幾多。很神奇,不夠2星期,個仔居然可以坐定定聽我講故事。

不過回首,我覺得有些方案對小朋友很有用處,不過就要視乎家庭資源是否足夠:
1. 早些入育嬰院(0-2歲),那些幼兒工作員原來很懂得去刺激小朋友的智能,不過甘早返學小朋友會很易病,育嬰院又沒學劵,單位又少。
2. 協康、基教、明愛有一些服務由幼兒工作員去提供,教媽咪點教小朋友,唔使盲摸摸;不過成$400一堂,都幾貴。
3. 購買協康有關兒童成長的書籍,可能圖書館都有得借。
4. 最近我見明愛派緊一本有關兒童家居訓練的書,很易看,而且是免費的,你可打去問下總有無得擁,內容甚具啟發性。(tel:2843 4627好似)

祝你教仔成功

原文章由 chelleyeung 於 07-9-18 00:23 硐表

Hellohaniel
Thanks for the information. I took my son to playgroup for 3 months already but no improvement, that's why I'm so worry. He always throw things and not communicate with the teachers.
How ...

說真playgroup不能幫到,所以我後來都無去。2歲入左祟真會的幼兒中心,我感到那裡的老師很好,很用心訓練我兒子,仔仔坐定跟規矩全靠佢地,後來仔仔4歲排到EETC,講說話忽然大躍進,一年後已達標離開中心。

原文章由 patpat234 於 07-9-19 01:13 硐表
請問EETC係乜?另外I,E,S位又係咩?

尋日同阿仔去左評估中心,醫生話阿仔有自閉症傾向.
其實表面睇,阿仔好正常,只不過係曳d,同唔聽話....
原來阿仔語言發展遲緩,下星期4歲,但佢o既語言發展只係o岩o岩叫做去到3歲.

我 ...

EETC即是早期教育及訓練中心
i位即是兼收位,附在普通幼兒園
s位是特殊幼兒中心,給情況較嚴重的幼兒

我覺得如果參加一些專業治療的小組,可能相對價錢無甘貴,而我個人及仔仔因為很喜歡音樂,亦試過去音樂治療,覺得很有幫助,孩子可以開開心心學習,唱歌又可以刺激言語,約$200一堂,值得推介,尤其對自閉兒。

原文章由 tvoincy 於 07-9-25 11:27 硐表

hellohaniel,

Would you PM the information to me?? I'm looking for such course for my son.

Thanks

Hi tvoincy,

I try to PM to you but fail. I hope you can see this message.

Recently, I know Caritas Tuen Mun Child Care Centre has conduct music therapy in November. The trainer is 李可徵. You can contact 主任 at 24609909. Some centre at Hong Kong side has also have the same group. You can ask at 28434675
‹ 上一主題|下一主題