用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
樓主: 浩朗媽媽
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

原帖由 babykiss 於 08-9-1 11:43 發表
好緊張 ! 今日囡囡上校車前, 對佢千叮萬囑, 叫佢小心呢樣, 小心嗰樣, 唔好於車內瞓覺... 等等...可能我真係好囉唆, 老公終於忍唔住同我講.... "不如你唔好返工, 轉做跟車義工適合 d ..."

希望今日囡囡放 ...

我只係提醒仔仔見到保姆ee&司機叔叔要叫人, 結果仔仔都係唔記得, 要保姆ee提

好彩仔仔係笑住咁上車, 我就無再擔心lu~

hello~

我個仔每日坐校車返屋企時, 都會係車度訓覺~ 好彩有個高年班姐姐同站落車, 會叫醒佢落車~

今日第一日係學校食飯, 唔知點呢?

原帖由 2chaima 於 08-9-16 23:23 發表
今日返全日, 搭校車返到來成4:15pm, 要成個鐘先返到來, 真係好耐, 好辛苦呀 , 不過無辦法啦, 鬼叫自己要返工無時間接佢咩.

今日囝囝食"C"餐 - 糯米雞, 佢話食曬, 不過好快就肚餓, 因為好細個喎:surprised ...

仔仔禽日都係食糯米雞, 佢話好味, 只係食剩左少少餸, 仲食得好快添~  又睇下可以維持幾耐

原帖由 2chaima 於 08-9-16 23:31 發表
今日呀仔又帶漏野返來啦 , 佢無帶本家課冊返夾, 雖然可以上網睇有咩功課, 但係就唔知明天有咩堂要帶咩書, 我就叫佢帶晒全部書, 重就重d, 都好過帶漏呀....  唸唸下, 我都係影印底個時間表放响屋企好d .
...

仔仔一樣好大頭蝦 上星期試過做漏功課, 問返佢, 佢竟然話臨交功課前突然醒起, 拿拿臨即刻做, 又俾佢過到骨~

星期一叫佢執書包時, 發現唔見左中文個file, 搵均都唔見, 以為漏左係學校, 點知原來星期五交左俾老師:;pppp:

算啦, 依家都仲係岩岩開學, 要俾d時間佢適應 (我係咪好阿Q呢 )

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 09:27 發表
babykiss, 我見亞仔yesterday 有再派義工果張notice wor.

係呀, 我報左朝早伴讀~

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 16:53 發表
芸迪/babykiss, 我一早都報咗, 到時大家咪可以相應lor

好啊~ 其實我覺得一星期兩次好似多左d, 唔知可唔可以要求一星期一次呢?

原帖由 ccbeauty 於 08-9-17 19:13 發表
講開lunch, 我見a/b 都係有營餐, 通常叫亞仔要lee 2款, but 有時都俾佢要 c or d ge.

我就同仔仔傾好, 每星期最多只可以食兩次c or d餐 (視乎該星期的返學日數), 因為我想佢有營養d~

仔仔禽日就食b餐, 佢話d白汁好好味喎~ 不過就食剩左小半飯~

原帖由 babykiss 於 08-9-19 20:30 發表

十一月十日 (星期一) 嗎 ??? 當日要返工喎 ~ 放工時間嗎 ? 會係幾點 ???
如放工時間, 我該沒問題, 但..... 家教會無 call 我喎 ?????

我都無收過家教會電話喎?

仔仔星期五打針都無喊, 佢好攪笑, 佢話閉上眼, 發了一個甜夢, 咁就打完喇~  其實佢話打針都痛架, 不過, 佢可以忍住囉~  佢仲話打完針上返課室, 老師仲請小朋友食糖添~

以前姑媽幫佢打流感針時, 佢都會驚到喊, 估唔到係學校打, 反而可以勇敢面對, 老師既影響力真大~

原帖由 ccbeauty 於 08-9-22 09:29 發表
babykiss, 係10月11日 pm 時間.

亞仔打針冇喊, 返到嚟仲懶醒咁, 我仲諗住佢會喊, 打唔成tim.

餐單yesterday 同佢一齊填, 佢only look a/b 餐, 我問佢why 唔look c/d, 佢話a/b 係有營餐, 多d營養wor, 俾佢笑c. ...

餐單, 今次由我話事, 因為仔仔懶得揀

原帖由 ccbeauty 於 08-9-22 14:45 發表
我估亞仔係怕瘀

係呀, 佢都要"面"架~

原帖由 EppieL 於 08-9-22 15:00 發表
各位媽咪:

星期五仲派佐張關於英文科上綱嘅活動, 你哋會唔會參加呢?

會呀, 今日交左通告&支票~

原帖由 ccbeauty 於 08-10-2 10:26 發表
book 1 我地已經派咗紙話默邊d, but 未講邊日.

1D班都係今日默中文 (第一課), 下星期二就默英文 (Book 1 - 7句)~

原帖由 ccbeauty 於 08-10-2 10:27 發表
我已收到通知"伴讀"會係10月中開始, next week 有1day pm 會有training, but 未confirm 邊日.

我都報左名, 點解我無收到通知既?

P.S. 岩岩收到通知~ 原來training係下午時間, 我要返工, 應該去唔到training lu~ 唔知學校有冇特別安排俾我地依班在職媽咪呢?

原帖由 ccbeauty 於 08-10-2 10:29 發表
提提大家, 每日一扁today 開始la. 亞仔好期待.

thanks for your reminder~ 我真係唔記得左~

原帖由 babykiss 於 08-10-2 12:07 發表

下星期二係重陽節假期, 應該提前星期一默喎.....(我嗰班係咁 !)

係喎, 下星期二假期喎 等我返去問下個仔係咪提前一日默先~

p.s. 問左個仔, 佢話改左下星期四默~

原帖由 babykiss 於 08-10-2 12:15 發表

oic !!
但我仲未有任何通知.....可能已夠人手了.....

唔會卦, 可能未打到俾你姐~

原帖由 babykiss 於 08-10-2 12:04 發表

我哋嗰班係英默每星期都有, 中默就隔個星期...希望無記錯啦 ~

每星期都有英默?  咁默書範圍係咩?

請問小朋友讀邊班?

原帖由 ccbeauty 於 08-10-3 09:20 發表
你地小朋友yesterday有冇做每日一篇呀! 我提咗你地, but 返到屋企唔記得, 亞仔提我開computer俾佢做, 我先醒起.

唉, 最後都係無做到, 食飯前記得, 食完飯對下功課, 改下正, 執下書包就無左回事lu

禽日手冊寫有張通告20, 但搵勻成個書包都搵唔到, 可能漏左係學校. 唔通就係講training??

原帖由 ccbeauty 於 08-10-3 09:53 發表
芸迪 look look
http://www.skhykh.edu.hk/b4%202008/b4a20.pdf

thanks~ 不過, 我都去唔到呀, 果日仲book左去睇牙
‹ 上一主題|下一主題