用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-11 10:21 發表
9月讀小一啦...真係好緊張

ME TOO !!!!   心情旣興奮, 又緊張 !!  

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 12:13 發表
我有個大仔讀緊 5年級, 所以咪知 law, 你上網睇返年年都係咁,
我兩個小朋友都會搭校車架

浩朗媽媽,
聽聞現在的校車公司唔係咁好, 是嗎 ?
點唔好法呢 ? 知否會轉校車公司嗎 ?
THX !

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 14:45 發表
babykiss:

是唔係咁好....但一年比一年好架啦,
上年投訴時, 張副校話會轉, 但到現在都未知!

oic !

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?)

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....)

有無 d 貼士可以比我哋呢班新丁參考吓呢....??? (eg : 書簿是否學校代買好 ? ....etc....)

無言感激 !!!   再加一萬個 "唔該" !!!!

hee....sorry ! .......我係問題少婦 !

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-14 12:54 發表
babykiss:

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?) 係架, 參加校外 or 校內 都 ok 架

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....) 書簿  ...

浩朗媽媽,

真係唔該晒你呀 !

唔知幾時先知編班情況呢, 希望到時可以同你的小朋友同班啦 !

以後請各位油基靚媽俊爸多多指教啊 !!

原文章由 芸迪 於 08-7-2 14:59 發表
好開心呀, 我岩岩都收到油基電話, 叫我聽朝去註冊呀~

仔仔終於可以係佢心儀既學校讀書啦, yeah~

恭喜晒 !!!!!!!

原文章由 EppieL 於 08-7-11 12:41 發表
有冇今日己經去佐交書簿費嘅呢?小一書簿費&校服幾錢呀? 有冇其他$要交呢? 有冇咩要留意呢? 知道編咩班未呢? TKS!!

我明天先去交費, 但之前問過其他bk媽咪攞料.....

小一書簿費約 $1,600-

校服約 $150- 至$200- 啩 <<<< 呢個係我估

校車要睇地區

冬天有埋襪約 $16- 啩 <<< 呢個係之前睇 topic 講, 但唔知有無加價

我已於 7月12日上午 辦妥手續了, 嗰日我好論盡, 本來點緊課本, 但因就夠鐘, 所以就去訂校服先, 好彩多得有位家長幫我手, 於我訂校服時幫我點書, 還帶我往校巴的位置 (因我開頭以為校巴位置的人是在點書 ), 正想同佢講謝謝的時候發現她已走了, 希望佢會見到此 topic 啦 !

真係好想同你講句...... "唔該晒你 !!!"

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 16:11 發表
舊果間校車公司真係好唔掂ga, 試過佢地早到, 我小朋友未到上車位置, 佢地一唔見人就走, 攪到我小朋友要自己搭車.

不過都好彩係返學, 你仍在小朋友身邊....

我之前曾睇過有 topic 講, 話放學時校車於預定時間早到咗, 有小朋友家長未到, 但佢哋要小朋友自己落車等, 是真的嗎 ???

原文章由 芸迪 於 08-7-15 17:29 發表

報坐校車時, 要填份form~ 如果校車到達, 家長未到:-
a) 小朋友自行落車回家
b) 校車把小朋友送回學校, 家長自行到校接回

詳情我其實唔多清楚, 但比我意會就係.....

我估個家長應該揀咗話要家長接, 因為個 topic 內容大意係話 : "架校車早到咗又無通知佢, 佢去到見到個小朋友企係度等覺得咁樣好危險, 仲話如果遇到壞人點算...." (係咁上下內容啦....)

當時我小朋友都未開始選校, 但因油基係我心儀學校, 所以我有留意有關 topic, 我仲諗第時如真係入咗呢間學校, 搭唔搭校車好呢...., 結果好彩轉咗校巴公司, 希望呢間會做得好好啦 !

原文章由 ccbeauty 於 08-7-15 17:57 發表
我諗每架車保母做法唔同, 我試過工人未去到, 亞女用保母個電話CALL 我話佢架車早到咗, 我話工人嚟緊, 叫等一陣, but 會俾保母炳.

咁都好, 起碼架車唔會掉低個小朋友就走咗去. thanks !

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 12:34 發表
babykiss, 舊果間俾我地投訴咗2 yrs la, 今年終於轉, but d school bus fee +咗, 我又有2kids, 我地唔搭la, 叫工人姐姐去湊, d 車費係搭school bus ge half.

多謝你為我哋爭取 !! 起碼有個希望呢間唔好咁差就得 !

其實我都有諗過搵姐姐送, 但我試過一次由地鐵行去學校, 其實條路好近, 但因條路空氣太污濁, 對我哋呢 d 有鼻敏感人仕真係好辛苦.... 所以打消咗念頭轉諗搭校車, 貪佢可直達學校入面嘛.

原文章由 ccbeauty 於 08-7-16 17:51 發表
if 1 個小朋友都ok ge, but 我有2個, 1個月school bus fee 要over $1,000, if 果個月多holiday, 個difference 仲大, 所以我唯有叫工人姐姐湊.

咁又係 ! 兩個小朋友的確無咁化算, 所以當我呢個小朋友升讀到小四時, 我都會傚法你, 因為仲有個跟尾......

原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:07 發表

但係, 如果家長揀左一定要家長接的話, 校車應該會車個小朋友返學校先岩播~ 無理由就咁放低個小朋友, 咁真係好危險下~

Anyway, 希望今年新校車公司會好d啦~ ...

原文章由 芸迪 於 08-7-18 10:05 發表
ic~ 但係校車未到預定時間就走左, 會唔會通知家長呢?  家長係預定時間到達, 又唔知佢走左, 咪一味係度等........等...........等?

係喎~ 我諗真係要問定跟車嗰位保姆, 攞定個電話穩陣 d.

如遇着個有責任的, 就算個小朋友唔舒服無返都可通知他們, 唔駛佢哋白等 side 時間.   
但如萬一遇着個無責任的, 就起碼唔駛我哋白等嘛.

原文章由 ccbeauty 於 08-8-13 22:47 發表
next sat 就係小一迎生日, 雖然4年前亞女都經歷過, but今次到亞仔, 都係咁緊張

想請問小一迎新日其實有乜嘢玩 ?
家長是否會跟著小孩呢 ?
我都好緊張啊 ! 呵呵 ~

我囡囡係 1F 班呀 ~ 多多指教 !   

今個星期就係迎新日啦, 下個星期就開學... 希望小朋友們快 d 適應新環境, 大家會互助互愛啦... 好緊張 !!

我囡囡會搭一號校車架 !

發現 bk 內有不一樣的 "同一 topic"....
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438544&extra=page%3D1&page=4

原帖由 芸迪 於 08-8-26 16:04 發表

又會咁攪笑既

btw, 我仔仔好似坐5號車, 要6:56上車, 勁早~

請問你幾點上車?

7:00am..... 希望唔會遲到啦.

原帖由 pris_cheng 於 08-8-27 16:55 發表
有冇人知點解要7:30返到學校?

唔係好肯定咁答你...
唔記得於那個 topic 睇過.....好似話因為唔想同基法撞埋同一時間, 以免引起混亂.

嘩 ~ 呢度有好多 1D 班家長啊 ~
有無 1F 班家長呀 ?? 我哋又相認吓吖 !
‹ 上一主題|下一主題