用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

我都一向無抽獎運,點知儲埋D運一次過響呀仔抽小一時用晒!所以呀仔第一round 無端端就入左心水小學! 希望在明天!

原帖由 chole媽媽 於 09-11-25 10:43 發表
死啦!我一路都無抽獎運。

我係不定期上大陸既!呢排有野搞就去得密d,如果唔駛帶客去,我通常三點左右就返到屋企,不過呢排都要帶客所以咪晏!

原帖由 chole媽媽 於 09-11-25 11:26 發表
你好似每星期都要返大陸,都幾申苦喎。

呀女未開始學!藍田有間學普通話都幾多人學既,佢有幼兒班,老師話幼兒班唔會教併音,會同佢地唱歌仔、學對話、學認字!我都覺得幾好,不過都幾貴要成百幾蚊一堂一小時。所以想睇下哥哥個普通話補習姐姐可唔可以每次順便教多30-45mins囡囡。不過姐姐full booking, 我都擔心佢實習完之後唔得閒同哥哥補,唉到時就慘!

原帖由 imcc0_0 於 09-11-25 11:46 發表
sara, pyma, lola

想問下你地阿囡係邊到學普通話?

lola,
sara = 10:30-10:50
係喎!不過可以你地行去大家樂先,又或者之前食!等白太浦頭問下佢!

原帖由 lola2008 於 09-11-25 12:20 發表
sara, kcpak, 我哋後日係咪一齊食早餐姐,再講吓大家嘅時間,睇吓點夾。

我 : 10:10 - 10:30

但大家樂係咪過咗11:00 冇早餐食,sara 你响我後面,實過嘅bor. ...

係囉!唔得先補,唔好咁快加重負擔($$ + time)!

原帖由 lola2008 於 09-11-25 12:13 發表
未報呀!我要睇吓阿囡份卷派番嚟咩環境先,因為阿囡話佢listening 又考得幾好, 如果成份卷考得中規中矩,咁我自己教算喇!費事再多一叢嘢要温啦!

...

好耐之前聽過一D幼稚園講座,佢地話學前年齡既小朋友其實唔適合串字,佢地應該學習探索,所以點解好多幼稚園取消左默書!不過香港既教育制度係另類,永遠部門與部門之間係夾唔到,幼稚園唔駛默書,但係小一就即刻要!唉,真係無所適從。而我自已既想法就係跟住學校要求去做,其餘就唔加俾佢,第一無時間,第二想佢好好享受幼稚園階段既時光!

原帖由 pyma 於 09-11-25 15:17 發表

我有咁諗架,只因我唔掂,想順便叫佢教埋我

係呢,你地有無教佢地串字呢,點教呢

lola & kcpak,

我聽日又要上大陸做野,你地約左幾點食早餐就around 晚上7:00pm call me!

lola,
pm 左我個mobile phone 俾你!

去完家長會返來! 都係話呀女好成熟,鐘意八掛管人!唉,真係要諗諗辦法至得!

係呀!我都寧願佢BB d,總之極度難搞!
不過有你同我一齊商量商量.......大家努力!

原帖由 pyma 於 09-11-27 11:59 發表

我囡同你個囡都係成熟型,我反而覺得仲難教個bb型,不過,老師又無話我囡鍾意管人,但係屋企就係管家妹一個

imcc0_0,
試下同佢玩puzzle, 都要有耐性,盡量買D佢鐘意既公仔puzzle。

原帖由 imcc0_0 於 09-11-27 12:40 發表
pyma, sara

我阿囡多數都唔係成熟型, 佢而家成日扮返細個, 學人地bb 咁扮嗲......   mouth:" />

pyma,
++都真係好難搞,仲有你都好擔心既少女心事添!我諗遲下都要同你大家研究下揀小學既問題!連老師都問++同你囡囡係咪好熟,有時活動都特登會搵佢一齊!

原帖由 pyma 於 09-11-27 13:11 發表

所以旅行果日我見到++既言行舉止,我覺得係我囡既翩版,不過,++乖好多,脾氣好好多,同埋斯文好多

lola,
聽見你囡囡俾老師讚都替你開心! 辛苦都得!

原帖由 lola2008 於 09-11-27 13:14 發表
其實多講故事真係對小朋友好大幫助,我屋企好多故事書,中、英都有,買書我好少吝嗇,我差唔多一個星期講3個故事,多唔多,少唔少咁,不過你哋D working mami, 可能真係冇時間,畀心機,有時犧牲D,攰D都要講故仔畀阿囡聽。

...

都係你心水清,分兩間真係幾煩!不過如果想呀女讀女校既話就唔可以跟哥哥!而家要做多d research 睇下女校 or 男女校會適合佢多D!

原帖由 lola2008 於 09-11-27 16:51 發表
你唔諗住畀妹妹跟哥哥咩?咁樣阿妹得10分好蝕抵 bor,而且第日返學放學揍完東又揍西,考試温完一個又一個,請假請完一次又一次,咪好辛苦囉!

Hi
Good morning!

尋晚好夜先開始做個動物帽,搞到我頭都大埋!好彩最後順利完成,你地搞掂未?

係呀! 要帶既雞蛋!
我都終於發現本英文書後面原來有剔!

原帖由 pyma 於 09-11-30 10:56 發表
亞囡話要帶雞蛋, 好似話星期三,四會煮黎食,唔知係咪呢

好彩麻麻全年都有雞蛋供應!

原帖由 pyma 於 09-11-30 11:25 發表

我囡好彩係尋日朝同我講咋,佢訓醒左,突然走過黎我房同我講,弊喇媽咪,原來聽日要帶雞蛋呀,真係比佢嚇親,加上屋企唔係成日有雞蛋,如果今朝先講,可能要去買左先有得帶返學 ...

老師仲教佢地放隻蛋入個杯仔度,我就再加紙巾墊住希望唔好打爛,成書包都係就慘。
不過講講下先唔記得簽回條!

原帖由 lola2008 於 09-11-30 11:34 發表
哎呀!我呢個大頭蝦媽咪又唔記得咗!阿囡都有同我講要帶生雞蛋,上星期已經講定,我開頭仲以為阿囡講錯,冇理由帶隻生嘅蛋,但星期五家長日我再同老師confirm, 老師話係真嘅,點知今朝都係唔記得!

...

呢個weekend 好忙,星期六又要學跳舞、跆拳,之後堂呀哥/家姐黎玩,咁就一日。尋日就同老友慶祝生日,踏單車+BBQ 玩到晚上八點先返到屋企! 所以我連個評估報告都忘記得一乾二淨,又無同++review, 又無簽名, 又無交!你唔講都唔記得,大鑊!

原帖由 pyma 於 09-11-30 12:07 發表
星期五晚,我終於有時間同亞囡一齊睇佢既評估報告(亞囡問我點解叫做蘋果報告),我同佢講點樣會攞到1-4分,佢竟然問我點解佢無5分既,真係激C人,我同佢講左佢既優點及稍弱既地方(唔可以同佢講佢唔好,否則...),之後隻囡就成日叫 ...

好似今年總共派過兩張B5既學習綱要,right?

chole媽,
你睇下搵唔搵到?如果無,我email 給你!

原帖由 chole媽媽 於 09-11-30 12:34 發表
死啦!邊張紙呀?

佢班同學實在太叻!唯有衷心話俾佢知“其實你已經好叻女!”!

原帖由 lola2008 於 09-11-30 12:53 發表
我大囡又係好好勝,上個星期,大囡派返晒D測驗卷,整體都唔錯,但其中有兩科,攪到佢好depress,一科係中文,一科係 reading (English 嘅其中一張paper),中文冇9字頭 (佢開頭 promise me 每科都要有9字頭,E+中文掙少少),佢同我講話其 ...
‹ 上一主題|下一主題