用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫小定太古?
go

玫小定太古? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-5-30 11:44
睇下另一個帖既分析吧!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3051833&p ...
坊間一向好評唔錯....真係意料不到

計晒 B1+B2+DSS都係47.7%...明顯跑輸俾指數 66.7%
純計B1位...估真係不足30%...係灣仔足夠B1位下...結果真係平平~~~

寶血 唔計DSS下....B1位都已46.9%...數字上差好遠 ~~~

sharonseak 發表於 15-5-30 18:40
好多人覺得英小=“好野”
俾錢既英小成績有保證嘛 ~~~

hkpapa852 發表於 15-5-31 11:07
私小要考, 學生篩過, 一定係叻D家嘛, 唔係咩?
考P1果陣係考官眼中係較叻既...相信一定係

玫小歷史久...當年名氣用到今天都果然仲有效

ps...我都有親人好多好多年前讀玫小...當年係好好既...現在就唔知lu ~~~

引用:Quote:catcc2000+發表於+15-5-31+23:29+今

原帖由 hkpapa852 於 15-06-01 發表
可惜係香港升中派位機構下, 自己小朋友無論幾叻, 都受制於前人種下既果. 學校如果唔谷學生考好Pre-S1, B1既 ...
谷得起P6考好Pre-S1有成績都...要4年後d同學仔先完全受益...加埋加埋...真係好多年後~~~

jelly-pudding 發表於 15-6-1 23:36
請問可唔可以講多少少? 中約有多少小六生派到灣仔band 1 中學呢?我兒子都係今年派小學,宜家有玫小offer  ...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3052546&pid=40885282&fromuid=1443469

MMVV 發表於 15-6-2 08:29
我成日心諗,會唔會就係因為玫小成曰话國際化,點知比d外藉學生玩死,因為佢地成曰諗住或隨時去外國讀書, ...

如果有間學校...佢地畢業既學生考Pre-S1有部份都係求求其...大家係咪應諗諗學生們呢6年所學既處事態度為何會出現偏差??...莫非我地要假設d外藉學生係6年小學生活....好大部份係所謂玩玩吓??...同教育扯不上關係??

何謂考Pre-S1 好求其...相信係指考試前準備吧...不少小學係唔會為學生刻意備戰Pre-S1 或 TSA...但無影向佢地既學術評估或 派位成績

不只津校或直私小學...佢地中學出國讀書率都頗高...有朋友曾講佢小朋友d P1同學仔...去到初中只係得番1/3...但佢地DSE成績在全港係Top既

現行機制有直私中學 及 自行收生階段....若師兄師姊真係如此愉快學習...師弟師妹仍可以憑自己努力/成績考入坊間所評既B1中學...這正正出現在同區既津校學生...就算係校內為B2尾/B3生...都有評語頗佳既B1直資/津校取錄~~~

ps...以上只係討論某d睇法...並非談某小學...亦亳無認識~~~

sharonseak 發表於 15-6-2 09:35
蘇浙每班也有外國人讀,但蘇浙派位成績很好喔
我小朋友間小學都有不少持外國護照...+ 本土學生...佢地高小階段已响往/已知初中就去外國讀書...但對佢地本身成績係無乜直接關係...佢地直屬中學部坊間仍係評為B1~~~

hkpapa852 發表於 15-6-2 09:54
學生對學校歸屬感高D, 都想努力為學校爭光, 咁就會盡力D

當然盡力係咪一定有好成績又係另一回事啦!
我只知英文小學學生...派位唔理想下....不少都係入英文班既
努力自發為學校爭光...呢d咪歸功於小學囉...成功之處
當然....中文係好重要 ~~~

‹ 上一主題|下一主題