用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心求意見(急急):St Clare vs 協恩
go

真心求意見(急急):St Clare vs 協恩 [複製鏈接]

如果有信心囡囡係讀到書(會考到級頭40%)而佢又鍾意運動, 揀HY. 如果家長唔想咁大升中壓力, 想囡囡英文好D (如有意移民), 多點時間發展課餘興趣就St Clare. 個人黎講會投HY一票.

入左HY先, 讀一兩年睇睇囡囡大概咩成績, 如果OK就讀落去, 如做唔到頭40%就操好英文oral/ 做卷, 感覺上移民潮下直資私小keep住會有唔少插班生空缺, 到時插返入st clare都未必唔可能. HY係一線名津, 但st clare應該唔算一線名直私.

airwalk 發表於 21-7-21 10:04
我由細住西區, 都第一次聽人話st clare. 唔係一線,  D人雖然鐘意拿來同聖心, 聖提比.  原來比在就唔係一線 ...
唔係話佢唔係一線, 只係話佢唔係"名一線", 即神校. 相比之下HY可以話係好多人心中ge神津.

Azzurro 發表於 21-7-23 10:02
其實情況和三私一直一樣
每一個三私一直家庭都覺得自己小朋友可以成為前面 50%人口。。。
結果還是不少人會 ...

或者先入間普通ge區內一線津小/直私, 考完試見到測考表現穩唔穩定再睇埋成績表級名次都心裏有個譜. 之後小二轉去插高一線ge神津/龍校會更踏實. 如喺一線學校小一考到top 10%甚至5%, 轉去HY/ st Mary依類名津或3私1直都應該唔會跌出top 50%掛, 當然大前堤係家長小朋友都唔好因入左半龍/龍/有聯中ge小學而鬆懈

boyboy_mama 發表於 21-7-23 04:31
兩間真的很難決擇,因為暫時未有移民打算,又覺得中文較難學好,最後選了中津小,希望冇揀錯,真的謝謝各位 ...
good pick希望囡囡讀得開心

mcl203 發表於 21-7-23 16:36
如果早早有咁睇法,點解唔行條順路,而選擇兜路行?須知你係私小讀,就算成績前列,如何擔保你一定插到入H ...
如果小一直接有HY依類神津offer或叩門成功入就緊係去馬啦. 我意思係如果risk adverse的家長大抽奬唔太敢搏抽神津, 又或者111 HY抽唔中又叩唔入ge, 如果小一喺另一間讀得好都可考慮插返入依類神津/半龍/有聯中ge小學, 插班入到ge咁就唔太怕做唔到top 50%
‹ 上一主題|下一主題