用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位靚太:

每日一篇開始左喇!!!!!

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 19:37 發表
歡迎來到每日一篇2009-2010年度閱讀計劃。
本計劃於2009年10月2日開始。

吓! 等我仲出大字報添, sorry sorry

亞囡今日話有password, 做每日一篇喇, 仲趕住做完食飯添:;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 19:52 發表
得意媽,
How about you?

我既情況係活動班後B線校車需時1.5hrs,
所以每逢活動班我都會自己揍放學, taxi 15mins 有找, 小巴都係半粒鐘.

今年1,2,3,5都有課後活動, 星期4既朗誦都要玩2個月(我估) 即4日唔答放學校車.

我都計過自己揍埋返放學成本係貴dd, 做亞媽我辛苦d, 做囡既佢就舒服d

丫! 7除8扣d大假期拉均可能差唔多咋.

醒目開學勳章

原帖由 zzss 於 09-9-23 22:47 發表
究竟你囡點解咁醒, mud 都會返來回報架, 我囡今日無話手冊有password, 只係我睇到, 但我無話佢知, 睇下佢何年何月何日會想起來, 佢一年級個時唔係咁架喎:;pppp: , 升左班好似失憶咁, mud都唔記得晒, 佢連he,she,it , ...

其實好多小朋友經過3個月放洋生活後都未回塘架, 個個仲做梗失魂魚, 你米睇佢醒, 果日仲寫梗Cude, 係米怪怪地呢, 應該係Cube, b 同 d 都成日掉轉寫, 呢個係佢既強項

新開學總要慢慢適應, 大家努力啦, 加油呀!

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-9-23 22:55 發表
得意媽,

2B 上星期四落左家課冊話考1-4 課. 你囡囡真叻 !

上wk家課冊有寫??!!
e! 係喎, 又瘀多次添, 真羞家, 今晚都係唔好再回報

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 23:19 發表
sac.wen,

今晚忙到冇時間同阿囝溫數, 佢突然同我講, 唔緊要,仲有大小息, 慢慢溫! 講到呢度時間已經十時半, 算吧! 冇眼睇!

I cannot find 2B seating plan in the class room.

Littlehipo

...

今日上堂老師有溫過, 放心!

因為亞囡今日咁應我: 今日上堂溫過啦, 唔使溫喇

我反而叫亞囡如果倦襯大小息义义電, 最後2堂先測仲要飯後, 實冇電.

醒目開學勳章

原帖由 kachunma 於 09-9-24 10:23 發表
我仔舊年都中過(超重),都是勁唔開心,他仲叫我唔使帶水帶野食,話書包會過重比老師罰喎!我話唔帶水和野食,咁唔得的,佢話最多唔飲唔食只食午餐當減肥囉!好過又比老師捉,比佢激死

...

聽到都心傷

我都要叫亞囡避下風頭先, 講真邊日書包唔超重o架!

taffymon > 熱烈歡迎歸隊

醒目開學勳章

原帖由 Yanma2002 於 09-9-24 12:16 發表
取消左中秋晚會呀!

唔制呀

醒目開學勳章

zzss > 自習篇章...你使我囡幫你搵啦, 或者其他同學都會知架.

gs vocab ..... tb 後面有2頁glossary, 大部份生字都有, 冇既就真係要查字典架喇!

"全人發展"....全年放係櫃桶, 有需要老師會叫同學仔交比老師簽.

醒目開學勳章

原帖由 Ben2003 於 09-9-25 01:40 發表
中秋晚會取消了.....Really???

通告都出埋喇

分時段入/限制人數可唔可行呢, 其實淨係學生玩又得唔得呢  佢地不至於咁失望嘛!

不過相信呢d 操施學校都有考慮過, 我都唔應該還存有希望.

醒目開學勳章

原帖由 Ben2003 於 09-9-25 02:18 發表
Oh.....

你又預備好晒? 還是今年冇得食美味既桂花糕呢

醒目開學勳章

sw, winny > 收到更新, tks!

littlehipo > 原來你都係在職媽媽, 果日茶聚誤以為你係全職媽媽添

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-25 17:34 發表
sw & winny,

收到。。唔該哂! You're both very professional.

得意媽,

上次聚會, 乜全部都係全職? 我記性麻麻地, 仲記唔記得D出席人名?

Littlehipo

係米全部全職就唔知喇!
人名隱約都記得既, 你要知道嗎?

醒目開學勳章

2a 功課

今日要寫記敘文120字.....

莫講什麼文體, 可能什麼叫作文小朋友都未完全清楚!

抖正他們的錯處/缺點時, 總被十萬個"為什麼不可" 問到嘔口無言.

終於用了10公噸口水+3個小時完成1篇作文, 聽聞老帥只用了數分鐘介紹功課, 究竟是我太早過份為小囡準備還是她的能力真是不及呢?

隨意找到一個連結, 可稍作參考:http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007020704760

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-26 17:34 發表
得意媽,

少少分享~~
作文對於他們來說確實有些難度,先不要俾XXX字嚇住了.我會教佢好似舊年作四素句咁,想想時間,人物,地點,發生什麼事情.順序寫番出來.當中加點情節,多加運用形容詞,其實百零字不難寫出來.我叫阿女先 ...

可能突如其來太多作文練習, 令我覺得今年主要會谷作文, 所以急起來, 頭1,2篇我還可以得過且過, 又再來2篇..........
以我囡性格, 起初如不好好認真學習, 佢會問(即你說到唔好改) 點解上次得, 上次你都冇話我錯.......要佢改比學需要花更多時間.

我地玩左3粒鐘都唔係一篇完美既文章黎架, 不過佢真係唔知咩叫作文, 每句都有"我們" 然後"......

你所講及既教導內容好得呀, 我講了3小時都未能及你這麼豐富. 原來係我既問題

醒目開學勳章

呻完作文, 黎個溫馨提示先

2A 星期一交書法功課呀.

醒目開學勳章

原帖由 YIYIKO 於 09-9-26 22:21 發表

我們實有機會相見的

咁我呢

醒目開學勳章

在家做我都有叫亞囡起稿, 記住起稿時隔1-2行, 方便改, 清楚d, 唔係到時又抄錯

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-26 22:58 發表
死.....真係未做添!!

醒目開學勳章

Ann, 1429 > Wow! 話咁快到第2"茗" 進駐kts 預祝成功
‹ 上一主題|下一主題