用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Yanma2002 於 09-9-21 11:24 發表
係每科計。

如果"中左"有專人通知(寫在家課冊上的通知欄)。

即係同舊年一樣, right? (舊年係一個學期結一次數還是
年結??!!)

醒目開學勳章

咁睇法, 今年米仲刺激
睇怕要入定d 定驚散 至得

唔係喇, 叫亞囡努力d 溫黙書, +番d 操行分墊墊底先

醒目開學勳章

天文台天氣預報

廣 東 北 部 的 一 道 冷 鋒 正 逐 漸 向 南 移 動 , 預 料 隨 後 的 一 股 微 弱 東 北 季 候 風 會 在 今 日 稍 後 抵 達 華 南 沿 岸 。 本 港 地 區 下 午 及 今 晚 天 氣 預 測 大 致 多 雲 , 局 部 地 區 有 驟 雨雷 暴 , 能 見 度 較 低 。 吹 微 風 , 稍 後 轉 吹 和 緩 偏 北 風 。 展 望 : 明 日 天 氣 稍 涼 。 隨 後 一 兩 天 大 致 多 雲 。   
日期
天氣
溫度
相對濕度
9 月 22 日
星期二
26 - 29
oC
75 - 90
%

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-22 10:09 發表
2A,

想問下,中文本溫習簿幾時要用/帶??我見日日都放響書包無郁過 .

我囡直頭冇帶

尋日派黙書, 亞囡黙句子時漏左個字, 聽第2次時已發覺, 佢佢話冇理由擦晒後面+番上去, 所以冇+ .

媽 : 你唔覺得有問題?
囡 : 老師冇講點做丫嘛, 又唔知舉唔舉得手問喎.
媽 : 咁你舊年有冇試過?
囡 : 有!
媽 : 咁點做?
囡 : 加個箭咀然後寫番囉.
媽 : 咁點解今次唔識? 唔記得?
囡 : 我唔知今年個老師係米咁做法丫嘛......
媽 : (激到暈左兼冇聲出) 咁老帥黙之前有冇同你地回帶 (即係講番次黙書程序)
囡 : 冇喎!
媽 : 咁又唔怪得晒你, 那只好怪你太耐沒有黙書了, 記住今日問番老帥點處理.

其實我發覺今年中文科好多野都糊里糊塗, 唔知係亞囡問題還是中文科真係有d 問題.
上次聆聽老師話係播2次帶, 最後只播左1次帶, 冇播第2次, 跟住打鐘, 老師就咁走左去.

醒目開學勳章

亞囡join 中國舞, phonics, oral

全無

醒目開學勳章

Peony2002 > 誤會左, 我指既係培訓班"全無" 進修班係合唱團.

1429 > 現在報lego 物理實踐, 希望有位剩.

RN > 如你所說, 字條係咁寫, 太少人開唔成班.

littlehipo, bluesky999 > 補充課文....係1張工作紙, 隱約記得p2 最後部份係要晝一幅圖晝, 上星期帶過番黎, 但家課冊冇寫, 亞囡第2日帶番番學校喇.

醒目開學勳章

今日好旺場播

jc_mom > 舊年有join lego 嗎? 好唔好玩架?

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-22 23:48 發表
carsondaddy,

唔洗咁緊張, 依家可在網上check學校功課和通告。

Littlehipo

係喎, 想問好耐梗係唔記得.....今年既網上check功課是否全年實行?唔覺有講關於期限

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 00:02 發表
得意媽,

According to 1429, the checking homework and notice is throughout this year. The teacher will not check all the kids student book anymore. The task is assigned to parent. If somebody forget t ...

thanks!

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-9-23 00:17 發表
My daughter didn't join Lego class last year, but her classmates joined it before and it was fun, so she insisted to join it on Wed this year.

如果能補上佢地又可以一齊玩, 實開心c 亞囡

今日超倦, 我zzz 先喇! 各位甜夢

醒目開學勳章

尋日比亞囡攪左成日, 终於都係唔記得比個風扇仔佢返學

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-23 10:03 發表
就是這張,派左好耐,我女天天帶住,又唔見佢交番,咁前日就keep起啦,點知琴日就寫家課冊要帶

我叫左亞囡醒少少, 明知糊里糊塗就要打醒12分精神, 有唔明有機會即刻問.

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-23 10:11 發表
得意媽,

做乜事攪左成日??
算啦...今日都唔算太熱~~

一般學生與家長的鬥爭!

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-23 10:15 發表
得意媽,

你女肯問都好.我女一定唔會/唔敢開口問 .你試吓問你個女,我包保佢話唔知我女把聲係點!!

哎呀! 係呀, 早2日我囡問左你囡幾條c人問題, 你囡只 點點頭, 冇問番我囡點知

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-23 16:59 發表
littlehipo,

PM replied.  How's your boy today?  Everything alright?

littlehipo > 係播, 今日囝囝返學一切順利嗎?
原來我囡就坐在你囝前面

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-23 17:23 發表
all,

網上通告話10月2日親子早操因h1n1取消呀!

oh no!

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-23 17:58 發表
10月2日的親子早操唔關我地事呀!!我地第一次的親子早操是11月13日.

oh yes!

醒目開學勳章

2a > 前2天才講完溫習簿, 今日就要做:)

醒目開學勳章

zzss > 係中文書大約中間你會發現另一頁梗皮書面, 叫做"自習篇章" , 我囡講過你囡知架, 再搵5到聽日使我囡搵得架喇.

書包過重 > 我剛問亞囡非官方資料, 手抽唔計算在內, 如果果日真係太重, 放d 係個手抽袋到, 返到課室再放番d書落書包囉. 唔知其他家長有冇此經驗, 我囡未試過.

至於你囡驚, 其實唔係咩大件事, 叫佢唔使驚啦, 總有解決方法.

另: 明天數小測係唔計分架, 唔使緊張, 一年有好幾次,
小道小息(我囡話老師話) 今次係測1-4課, 睇番即只係+-數, 冇圖形.

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 18:39 發表
得意媽,

Oh! I see! Your girl is seating next to zzss and in front of my boy. Your girl is very helpful, smart and talkative. Nice to meet your girl. I will consider not to ride the school bus on next ...

我都想呀, 5日放學只搭1日, 1程又要比2/3 喎, 還在考慮中.
你又咩原因唔搭?

我囡把口唔收架, 如有得罪多多包涵!
‹ 上一主題|下一主題