用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

1429 >

1429, littlehipo > 有心!
亞囡傷風, 昨天放學成個人謝晒, 今日休息, 睇左e生,
99.7度冇咳冇喉嚨痛.

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-9-8 18:20 發表
jc_mom,

yes, I checked the notice #099, (learned from 得意媽), it mentioned that school will distribute later.  I just ask my boy to bring 3B instead, think the teacher is too busy and got mixed up.
...

2A 都未有GP 3A

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-8 18:27 發表
得意媽,
1429全對呀!!
囡囡無事嘛 ?!聽我女講今日有兩個同學無返學.

唔該晒!
兩個同學無返>>> shu! 1/2機會好易被點相

亞囡今日冇咩喇(佢尋晚zzz左12粒鐘), 鼻水都少左好多喇, 如今晚果覺zz 得好, 聽日會返學.

今日既數作1難唔難做?

醒目開學勳章

原帖由 YIYIKO 於 09-9-8 18:09 發表
請問高思維數學[2下] - 是否無答案本,還是已被老師收了呢?

雖然是昨天的事但如果冇記錯呢本習作既答案本係中間頁架, 唔係最後頁.
小心撕埋張label 呀!

醒目開學勳章

rn & peony2002 > ok 唔該晒, 咁聽日亞囡搭車得喇, 原先係怕搭校車唔夠時間做, 易做就冇問題!

論論盡盡的一天過去了, 多謝咁多位mami 相助

醒目開學勳章

原帖由 zzss 於 09-9-9 00:09 發表
得意媽,
唔怪得我囡話你囡今日無返, 昨天返來已經話比我知, 你囡全日帶口罩, 佢話你囡都有d 辛苦.
你囡咁勁, 可以係校車做功課, 唔係請左假, 可以遲一日先交功課嗎? ...

係呀, 佢尋日有d 鼻水, 冇其他, 未知開邊瓣(佢以前有鼻敏感) 米帶住口罩先, 希望冇野到你囡囡啦

佢唔係係校車做, 本數作昨天放左係學校, 今日冇隨校車帶回, 米要聽朝校車回校後打鐘前做囉.

今日應該係你囡幫我囡寫功課冊, 對嗎? 唔該晒呀!

話時話, 你仲認得我個網名
我地會有個入會表格(好簡單既, 又有dd私人既資料咁 ), 方便大家email/聯絡, 臨近測考還有bk義工家長執理好d溫習工作紙呀 workbook呀, 方便大家溫習, 好好用架!
等我搵下再pm比你.
或者明天其他mami 會post 出黎

仲有野未答....
唔係請左假, 可以遲一日先交功課嗎?>>> 係! 今年仲有張咩咩"延交功課表格" 舊年我唔覺有, 未研究點用.

但日日功課量唔同, 如果將2日功課揍埋1日做小朋友會辛苦d, 請假當日功課可跟校車放學(朝早請假時講埋比校務處知得架喇), 小朋友唔係太病重既話當日做番, 第2日冇咁辛苦.

醒目開學勳章

"高"=高思維數學訓練

數學科一共有4本練習....
1. 作業
2. ME
3. TSA
4. 高

醒目開學勳章

原帖由 kachunma 於 09-9-9 11:01 發表
想問是否數學ME都未派吖?又是找唔到有?   

係呀, 仲有幾本reader 未派!

醒目開學勳章

原帖由 lv222 於 09-9-9 10:29 發表
唔好意思,想請問有沒有家長可出讓二手小一Readers,如有請pm我價錢. 謝謝

1. kipper and the Giant(Oxford Reading Tree)(Stage 6 Stories)(2008 New Ed.)

2. Meet My Mouse (Let Me Read)(Level3)(Longman)

3. So ...

睇左通告再摷番d 書先敢覆你
今年可單點買真係好, 學校真係聽家長意見
(舊年我地要全部買/唔買架)

我對過, 今年與舊年只有3本相同, 現我只摷到

1. kipper and the Giant(Oxford Reading Tree)(Stage 6 Stories)(2003 New Ed.)

2. Meet My Mouse (Let Me Read)(Level3)(Longman)

如o岩用既話 pm 你小朋友姓名及班別, 學校交收, 免費送出.

醒目開學勳章

其實唔係我記得你得意媽架, 係我囡話你囡個名, 我記得, 咁問其他bk 媽話我知架>>>>仲以為你記得我tim (講笑咋 )

我囡叫我上bk提你囡 LT 即係 Better Your English...........
我話得啦, shortlist 有寫到架, 唔使咁緊張

醒目開學勳章

原帖由 rubyngan 於 09-9-10 14:08 發表
各位家長,

買字典..不如等等..睇下家長日老師有無介紹或可以到時問老師邊本最好
我自已前前後後都買左好幾本..不是太少字就係唔係幾好用...

我都係想咁...
反正我囡班話老師話暫時放唔放係學校都得.

咁當然存1set 係學校就有備無患, 但在我角度, 櫃桶如果放埋2本字典真係好迫, 買細本有怕睇唔到, 真煩.

都係等家長會至算.

p1時我囡班老師直頭叫小朋友攞番屋企, 唔好放櫃桶.

醒目開學勳章

原帖由 rubyngan 於 09-9-10 14:11 發表
唔該哂SW...做左P2大書記

知唔知HHKK有無整左個P2 梳化未? 我之前睇過佢話幫我地P2 整張方便我地喎?

我正想問...p1 有我地冇
晒您地

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-9-11 17:33 發表
OH....原來張"UNITS AND THEMES"之前已經派左,我揾到了,只欠DICT. CONTENT (3). THANKS!!

Pls find your mailbox @hotmail.com

醒目開學勳章

我都想問有冇人玩過"跳中國舞學普通話"
小朋友意見好唔好玩?

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-9-11 20:18 發表
My daughter submitted application for this course last year, but later the course was cancelled because not enough students.

thank you!

醒目開學勳章

早晨呀!

醒目開學勳章

2A 詞庫功課>>>> 以下內容未經証實

媽 : 詞庫點做?
囡 : 唔知呀!
媽 : 咁點做, 老師冇講咩?
囡: 回魂後(真係剛zzz醒就捉住佢問) 老師話自己諗d 形容詞e.g. 開心, 快樂, 填落去.
媽 : 咁填幾多個?
囡 : 無一定
媽 : 咁其他詞語又使唔使呀e.g. 動詞....
囡 : 無講話要喎.

亞媽事後探究..16/9 係第1次作文評估, 而詞庫headline係”上學期第一次作文所搜集的詞語"
我估係做完要黎16/9作文卦.

醒目開學勳章

2A > 記住仲有"詞語二" 要做呀, 功課冊冇寫!

醒目開學勳章

2A 詞庫>>> 我地好似玩梗推理
亞囡最後改為造句而不是齋寫詞語

醒目開學勳章

你地估聽日使唔使返學呢
‹ 上一主題|下一主題