用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 somami 於 09-10-15 16:20 發表
2A parents

問極呀仔都唔知幾時交《綠豆書仔》?都完全未開始做。Pls help.

somami

亞囡話:其實可以唔使交, 只係冇小證書..........1張

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-10-15 17:47 發表
咦....咁算係好消息喎~~

老師有冇記錄呀......有冇扣印象分呀........呢d 就唔敢包 或者可能我諗多左

我囡晨咁早交左, 1xmins 就攪掂, 我完全冇睇/對, 只係托我釘書偷看到d畫工/字體有幾""""靚""""

醒目開學勳章

先恭喜1429&Annkwok

2A 家長 > 你們真勤力, 旅行完都做功課, 我返黎得番半條命, zzz 醒晏覺都唔願郁, 仲唔記得做網上功課

yiyiko > 今日見到你囝囝3次, 認錯1次, 最後都係見唔到你mouth:" />
PEONY2002 > 今日氹到你囡囡答我2咀
另: 班主任真係好有耐性 佢應該知你囡囡慢熱, 所以玩遊戲時(旅遊車上)好有耐心及比機會你囡囡作答, 見到你囡囡由開頭內儉去到尾部已經好投入

醒目開學勳章

SW, LITTLEHIPO >  我都唔使喎, 只寫家校通訊便行.

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-10-19 14:45 發表
得意媽,

咁厲害~~你出左咩法寶氹佢呀?!!

問叮噹借左架

醒目開學勳章

今日中文科有樣功課叫"做家務"
我話算啦, 早d zzz 仲好啦,
亞囡堅持一定要做
就使佢抺傢俱...........中途我話: 如果日日有呢樣功課就very 骨喇

亞囡比我既回應係...

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-10-20 14:19 發表
p4 有報料話小食部有過期飲品賣, 請家長提醒小朋友留意expiry date.

thanks!

醒目開學勳章

Taffymom,

我都收到

2A > 是否明天數小測? 還是今天? (完全忘記了 )

今日英作又係米要計考試分?

醒目開學勳章

原帖由 zzss 於 09-10-21 09:42 發表
想問下大家有無幫小朋友背"唅英咀華" and "英詩"
我完全無理, 咁得唔得架? 係咪點都要背下好d呀?
但真係無時間, 點算?
唔背都得個呵?

我囡舊年係學校攪掂, 中文科老師會叫佢地係轉堂時念, 冇係屋企背過, 如果直至學期尾能背誦20首就可以加學術分3分. (有冇較低分制就唔清楚喇)

今年冇聽亞囡提過有係學校念, 今晚問下先!

英詩 唔知有件咁既樹

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-10-21 09:47 發表
星期四數學小測 (依公平原則, 測驗默書通常都係全級同一日)

oh! 唔該晒! 即係今晚又要生死時速, 今週真係晚晚溫書, 日日評估/黙書

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-10-21 10:16 發表
得意媽,

小測是明天呀,今次英作應該是計分的,上次都好似是計分的,但連作左咩我女都無提過.我都奇怪今次會寫家課冊~~

舊年中/英作我都冇理, 但今年中作凝重左, 所以有點擔心英作啫.

今早你囡同我囡"一齊各有各"跳繩
唔係我寫錯/語病, 場面確實如是

醒目開學勳章

zzss > 4月30日交, 實際只有7個月.
至於長短....... 冇指定多少頁一本架, 字粒亦有大細啦, 好難衡量, 你可以揀一些適合自己小朋友既程度就得架喇, 當然我有時會揀D 比佢程度深少少架喇, 唔係點學野呀.

醒目開學勳章

yiyiko > 看圖估人最好玩, 望望先

醒目開學勳章

冇數作, 冇數高, 已派ws 又得1張附合範圍, 點溫習小測:;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-10-21 22:33 發表
Dear 2A parents,

乜G.S.堂有估遊戲咩?

問題係:「誰發明電池?」Ms YIP話答中有一本「喜羊羊和大灰狼」

Littlehipo

題外話, 我都有個問題: 誰發明做功課?

醒目開學勳章

littlehipo > 我問左亞囡gs 問題>>> 係有, 佢仲要我即刻答佢, 我鬼知咩  答案係咩呀?

情書>>>> 真有其事, 不過封信內容真係笑爆咀, 嚴格來說不是一封情書

可能呢排較忙, 亞囡都唔得閒同我分享校園趣事.

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-10-22 11:22 發表
得意媽,
你女都收到情信?!
p.s. 原來我地數漏左中文tsa模卷,仲有作文呀....

唔係我囡收到, 係佢睇過果封<情信>

咩數漏中文tsa 模卷??!!??

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-10-22 11:47 發表
得意媽,

即係2a班o架??男女主角係邊個??
我地之前咪估tsa有4篇作文,一開學就做哂,遲下可能唔駛做,點知原來仲有模卷要作

哦! 咁都比你醒起
都估到唔會咁快玩完架啦

男女主角.......哈哈! 無謂公開, 不是你囡別緊張

醒目開學勳章

原帖由 bluesky999 於 09-10-22 16:57 發表
2A 家長
     請問中默默邊課.唔該!

梳化有丫!

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-10-22 22:54 發表
Dear all,

想問一下大家, 關於中文默書, 你哋會點同小朋友預默? 佳因本人普通話不靈光!

今日, 我用手机錄音, 叫阿囝讀幾次, 然後播番出來等佢自己預默。

Littlehipo ...

本人普通話都好c, 我唔會就亞囡, 我照讀廣東話, 佢1路黙1路讀番普通話, 當佢教我(佢好有滿足感架 )
有時佢讀錯, 我又扮無知話: 好似唔係既音架播.
佢又會諗諗然後傻笑, 最叻一句: 丫! 係喎, 傻左添.

當有分歧, 我地都有最後剎著, 就係聽番cd, 大家唔使拗

此做法未必人人用得著, 只作參考
‹ 上一主題|下一主題