用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

vvmakyy,

我會小心,謝謝!
好彩沒有傳染女兒。

我找到3張米奇印花,如果您有需要便約我取喇!

原帖由 vvmakyy 於 10-6-21 14:51 發表
hi

你都要小心身體, 小心傳染給小朋友, 近來, 香港好似越來越多細箘

我在 BK跟人換購了, 但唔知會唔會 "nut" 底, 萬一有問題, 我再聯絡你啊! 多謝你先

...
Joyful Life

恭喜今年的小六生考到自己心儀的中學!

我囡囡屬於band 3學生,好擔心派位結果勁差。
請問有沒有band 3同學今年派位情況?可PM告知我嗎?
謝謝!
Joyful Life

平時多數是一家人去主題公園玩,
今次可以一大班同學一齊去,一定會好開心。

原帖由 Heidi媽 於 10-7-14 09:23 發表
昨天呀女考完個升中試, 今日去廸廸尼畢業旅行呀! 開心 !
Joyful Life

講開想囡囡自己返學放學。

請問學校有沒有定幾年級開始可以自行返學放學,需要申報嗎?

原帖由 vvmakyy 於 10-9-11 17:15 發表
可能你那邊路線的學生不多, 所以要接多幾個站, 站係校車公司的立場, 當然想開少一部車用一條路線接哂d學生, 減少成本, 但可能難為了學生要坐咁耐的車程, 幸好你可以自己接送, 而我沒有辨法, 唯有照坐校車, 我都想阿 ...
Joyful Life

我囡囡都好鍾意睇漫畫 (老夫子),又鍾意睇電視 (卡通片)。
所以作文造句係不通順的。

原帖由 wanmui 於 10-9-13 11:10 發表
我個囡囡都睇好多漫畫, e.g.柯南,喜歡到一早起床就睇,
我都唔多喜歡佢甘,但都好過打機/睇TV,無法!
依家就要佢睇少d, 不過我又有d矛盾, 有時諗佢依家唔睇,唔通中學睇咩!

...
Joyful Life

Heidi媽:

多謝您的提點!
大家一起努力吧!

原帖由 Heidi媽 於 10-9-15 09:53 發表
似乎開了學十幾日, 大家已很忙碌! 四年班的確多了很多功課, 由其常識亦比較深, 很多關於歷史的東西還要背誦, 如果每星期能抽到時間溫吓記吓, 測考就無咁辛苦!

我地學校出名功課多, 又要趕書, 每日剩係做功課已經充 ...
Joyful Life

vvmakyy,

除了功課多,您覺唔覺教得好快?
我仲覺得老師寫家課有點亂,唔知是否進度好趕易亂呢?

原帖由 vvmakyy 於 10-9-29 13:11 發表
我地都好多功課, 逢星期一,五係最多
Joyful Life

vvmakyy,

我囡那班昨天才派每日一篇密碼。
點解班班都不同?

因此我上次提及:覺得今年老師較亂!?

原帖由 vvmakyy 於 10-10-5 21:23 發表
今日派咗每日一篇密碼啦
Joyful Life

vivi1109,

放11:30am
沒有其他科

原帖由 vivi1109 於 10-10-8 09:49 發表
各位家長好,

請問10月尾的測驗是否像考試般放早呢? 測的科目是中英數常, 還有其他嗎?
Joyful Life

vvmakyy,

今年不是我緊張,係阿囡提著未收到密碼。

其實她一向沒有做,我見她閱讀理解成績差,上年期終考前迫她做了兩三個星期,她便愛上了這個練習。
希望做了會對她有幫助!

原帖由 vvmakyy 於 10-10-8 12:54 發表
唔緊要啦, 都係普通練習姐, 最緊要係有時間時比阿囡做當閱讀文章
Joyful Life

我都諗緊坐唔坐校車???

我囡囡可以搭巴士來回,唔駛過馬路。
只怕她遇到變態佬

原帖由 Celestine 於 11-6-1 09:51 發表
校車加左價好貴呀, 我都有諗過唔坐校車, 但唔係甘放心學校過去地鐵站個條馬路, d 車轉入黎好似好急甘, 而且落雨日子, 坐校車就真係方便好多。 除非自己唔做野湊細路, 就會諗諗坐MTR返學 ...
Joyful Life

就算有師姐報料,可能都有些出入,因為校方轉用了其他出版商的電腦科書本。
Joyful Life

ShannaMaMa,

我囡囡是今年的留級生(P4)
去年我們都有這些中文補充練習,不過唔係釘好一本,老師只派一張給她們做。

另外,我囡囡去年都有被老師邀請參加「成長的天空」計劃。雖然今年她留級,但是都有少許延伸活動要參與。
如果妳囡囡今年參加了,下年都可能有少許活動要參加的。

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-9 12:24 發表
今年我們 P4 都多了一本中文補充練習, 好似小一時籃色果本, 是學校自己編制的.
Joyful Life

祝各位家長及小朋友
中秋節快樂!
Joyful Life

Dear ShannaMaMa,

我今年只需陪囡囡出席一次活動,應該在11月份。
因此9月24日不會有我們,只有第一年參加的家庭。
我在公司工作中,其他問題稍後有空再回覆妳,請見諒。

Besides, please check PM.

原帖由 ShannaMaMa 於 11-9-12 13:58 發表
HI Joyful-Life,

你囡囡是那一班呀 ?

我們年年都不是釘好一本的, 只是P1 和今年釘埋一齊成一本咋 ~

你覺得參加成長的天空計劃後, 小朋友和家長有什麼領悟?  
對她們是一個好好的成長經歷嗎??

那你24/9 要回校嗎? ...
Joyful Life

Dear ShannaMaMa,

Please check PM.
Joyful Life

vvmakyy,

非常同意!
對於我這個粗心大意的囡囡來講,真是很輸蝕。

原帖由 vvmakyy 於 11-10-27 13:39 發表

反而我唔鍾意中文科計分方法, 中文兩份卷夾埋 70分, 如果寫錯字或標點要扣 0.5分, 其實係算多, 假若份卷成大佔100分滿分, 這 0.5 分就變咗 0.7分, 相比英文卷, 真的扣多咗
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題