用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

Heidi媽:

唔駛失望,起碼整體成績理想。
妳囡囡一向咁叻,好容易取回好成績。
放心喇!

原帖由 Heidi媽 於 09-7-9 14:02 發表
恭喜晒ShannaMaMa囡囡成績進步了!
今早我女都取了成績, 不過我有些失望, 佢平時最強的科目B左, 我亦隨即打給老師, 她說呀女佢離A差左少少 !
不過呀女話佢地逐個去取成績表時, 老師說她的成績是上(只是 ...
Joyful Life

我囡囡下學期有兩科測驗的成績不好。
我計算過考試成績後,才知其中一科進步了很多很多,其餘兩科都有進步,我好開心。
只有一科仍然好差,今個暑假都要進修下。
Joyful Life

ShannaMaMa,

我囡囡無學Cambridge and Kumon.

其實我囡囡成績係勁差,因為唔願溫書,升到班都偷笑。我與老師談論過,可惜唔知點幫她,可能要找心理醫生至得。

這裏其他家長的囡囡個個都好叻,我都想知她們點同囡囡溫習。

原帖由 ShannaMaMa 於 09-7-9 16:07 發表
HI Joyful-Life

好多謝您!

大家一齊努力吧!

係呢! 平日你們怎樣同囡囡溫習的, 有沒有學 cambridge or Kumon??

Joyful Life

ShannaMaMa,

如果我囡囡好似妳囡囡咁,肯用兩個星期來溫我就謝天謝地喇!
考試期間,我公司勁忙,不能請假與她溫習。
佢又話頸痛唔去補習,連功課都唔願做,總之多多藉口,逃得就逃,避得就避。那個星期真係激到我生蝦咁跳。
我只能用星期六、日兩天來幫她溫,我都預左她會留班。
點知結果有三科8字頭,我都俾佢嚇呆。
班主任都話佢只要肯做就一定會有好成績。

原帖由 ShannaMaMa 於 09-7-10 10:58 發表
Hi Joyful-Life,

其實我個女平日都好懶惰, 好心散, 不過好彩佢考試時肯比個心出來用功讀書2星期, 所以我都好驚佢 keep 唔到好成績的.

總之現今做家長的真辛苦, 真係皇帝唔急, 太監急個種........大家努力吧!

...
Joyful Life

id00288,

我都唔知阿囡上學期在校內發生了甚麼問題,煩請你有空的話PM有關詳情給我。謝謝!

原帖由 id00288 於 09-7-10 09:35 發表

Dear Joyful-Life
我相信你在家的努力, 比起我們還要多,
我們好多時都叫囡囡自己做好先, 之後才看看,
囡囡上學期有同我講過關於你囡囡的情況,
情況有很大的改善, 和同學開心一起玩,
慢慢來, 大前題是她喜愛上學和學 ...
Joyful Life

Heidi媽:

妳囡囡好厲害呀!
所有試題都練好晒,希望她會拿到好成績。

原帖由 Heidi媽 於 09-7-14 14:05 發表
佢考6級, 但老師還未跟她揀歌! 呀女已彈好了A1234, B1234, C123, 我唔識琴, 但我覺佢彈邊首去考試應該都OK, 我諗都可以合格呱.
Joyful Life

Dear vic6,

Longman e-Reading Programme in P.3

原帖由 vic6 於 09-10-7 02:12 發表
you may check it at the notice/rules...

anyone knows what is e-reader in p.2?
really confuse, in longman, e-reading, vocab-b or what???

hi Candicemami,
my daughter is in p.2 also. do i know you b/f ...
Joyful Life

請問作文字數最少要幾多呀?

測考時間真是很緊迫。

原帖由 Heidi媽 於 09-10-14 07:43 發表
中測只有一份paper, 如無記錯係一份卷連埋閱讀理解, 寫作技巧加作文, 我聽到的, 似乎係測驗份 paper 的時間比起考試那份還緊.

英文分兩份 paper, 唔記得 paper I or II, 總之一份是comprehension + listening, 而另 ...
Joyful Life

綽盈媽咪:

謝謝您提供的資料!

要寫那麼多字,加埋諗下點寫……
又唔分卷測考,會唔夠時間做其他題目喎!

您囡囡是否四年級呀?
是最近多功課量,還是一向都多呢?

原帖由 綽盈媽咪 於 09-10-15 10:09 發表
好似80-100字.
Joyful Life

綽盈媽咪:

其實上、下學期的字數也差不多,她們都會做得很趕,最好就係分卷考喇!

好同意您話做功課的時間長了,是因為花了很多時間寫同思考。現在我囡囡較以往多做錯功課,也會用不少時間來改正。

我還以為今年囡囡要應付TSA試才多了功課,原來每高一年級都會有更多功課。希望她能盡快適應啦!

原帖由 綽盈媽咪 於 09-10-16 09:55 發表
Sorry, 上學期係70-80字, 下學期80-100字.

我都覺得好似考試分卷好d, 真係超趕.

我囡囡現在是小四. 由三年級明顯多了功課量, 一年比一年做功課的時間長,  因寫同思考的多了.

...
Joyful Life

ShannaMaMa,

教我囡囡個Phonics Miss曾經叫我試過一個方法,您不妨試試可不可以幫到您囡囡。

方法如下:
一開始做該份功課時,叫囡囡自己寫下時間;完成時,又要寫下時間。
如果您覺得時間太長,不合理的話,便叮囑她下次嘗試要幾耐完成。
看看她會否有改善吧!

原帖由 ShannaMaMa 於 09-10-16 14:02 發表
Heidi 媽,

我個囡做野慢吞吞, 真係你急佢唔急果隻 !  都唔知有咩方法可以令佢做野快 d !
Joyful Life

ShannaMaMa,

補充:
當然她做得到、做得好的話,您要讚賞她、獎勵她啦!

原帖由 ShannaMaMa 於 09-10-16 14:34 發表
HI Joyful,

好多謝您提供這個方法我,  我會試下, 睇下阿囡可唔可以有所改善.
Joyful Life

好彩去年我阿媽幫手找到一件淨寶藍色的羽絨褸,不過帽子邊有一個彩色招牌 (約1吋 x 1吋)。

去年和昨天都有穿著,未試過被老師罵。
Joyful Life

我無咁做,阿囡話唔駛。

原帖由 傻妹 於 09-11-20 08:55 發表
大家記得我之前提過學校運動服要'攝'入褲裏面嗎?我囡真係咁做,今朝問佢,佢都係話今年要咁做.
你地d囡係咪咁呢?
Joyful Life

請問有沒有家長可以解答:英文兩份試卷的分數比重是否50:50?

謝謝!
Joyful Life

唔該晒!

原帖由 id00288 於 09-12-14 13:54 發表

你好,
呀囡講過, I-60%, II-40%, 考45分鐘, 唔知是否正確, 回家再問問她,

大家會要努力加油呀
Joyful Life

我揀這所小學就是貪她有直屬中學 (天主教女校)。
可是我囡囡的成績……入到聖家書院的機會極渺茫。

我想問清楚:
五年級是否有一次呈分試?而六年級就有兩次呢?

謝謝!

原帖由 vvmakyy 於 09-12-17 13:41 發表
我仲以為係教育置政策, 不淮所有學校講比家長知學生的grading, 原來只是我地學校欠缺透明度, 我都好明學校立場, 想自己學生能升回自己直屬中學, 但如果有些學生成績不大好的, 學校又會照單全收嗎? 還是他會個別跟學 ...
Joyful Life

就是前兩年的名次都踏入最差的10%
唉……

原帖由 Heidi媽 於 09-12-18 15:25 發表
點解咁灰呀! 你囡囡還細, 還有很多時間去努力和發揮. 再講, 除非真係最差的那10%, 否則你想中學唔收你都難!
Joyful Life

多謝鼓勵!
好似不是每年都會開五班中一?!

原帖由 id00288 於 09-12-18 17:14 發表

不要這麼灰心啊,你囡囡己慢慢有進步了,仲有二年時間,一定可以逹到,
中學開五班, 成二百個位, 起碼有一百個留給聯繫小學, 加油呀
Joyful Life

Heidi媽:

公司勁忙,這幾天都無看回覆,請見諒。

多謝您的鼓勵!
稍後才請您賜教。
謝謝!

原帖由 Heidi媽 於 09-12-18 22:16 發表
Joyful-Life,

真係千期唔好灰心, 相信你對囡囡已經付出不少! 或者可以的話大家交換吓讀書心得, 你隨時PM我, 我幫到的一定幫.
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題