用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 下星期小六上學期第一次考試...
樓主: Milkky
go

下星期小六上學期第一次考試... [複製鏈接]

下星期係我仔學校小六第一次考試, 既緊張又擔心! 小五下期呈分試考得唔係太好, 所以先令我咁擔心! 補習班都同佢加時狂補, 希望今次成績會進步番! 上學期第二次考試仲要唔要呈分架?
   0    0    0    0

11月初有中學邀請我仔學校小六生去參觀喇! 係咪真係有D中學特別鐘意收某間小學既小六生架?

係我仲緊張過個仔! 已經出盡法寶去利誘佢, 考完試同佢去邊吓, 考得好有獎吓, 佢都仲一D都唔擔心!
尋日學校話會訂明報升中選校攻略本書, 我都比左$個仔返學校買!

原帖由 ydoris 於 10-10-21 11:54 發表
我D公主係香港區讀,鄧中係未鄧兆棠呀?我阿女以前讀間小學好多派去個度.我報左參觀聖公會鄧肇堅..

我都係報左參觀鄧肇堅, 亦都係心儀既其中一間!

原帖由 Sherryko9 於 10-10-21 11:58 發表
阿囡都係犯D大多小朋友犯的錯----大意,當阿囡考試名次唔錯大多數因為當時大部份同學仔唔知點解考試成績退步,佢無退步甘解!你話我係唔係要驚啦? 我不求佢大進,只求佢無退步已足矣! ...

我仔都成日考試都好粗心大意, 失左呢D分好唔底嘛! 已經成日提佢要小心D, DOUBLE CHECK吓, 佢咪一句答我"你好煩呀"!  我都只求佢科科合格, 唔退進就算! 有時越迫就越差! 真無辦法! 但今星期六日點都三步不出歸門去溫習!

小學上中學係小朋友另一個重要既階段, 無可能唔緊張!
呢排都知個仔辛苦, 每日放學去補習都成6pm先走, 返屋企夜晚又再溫, 佢已好多怨言, 有時都唔多合作! 但為左個試 沒辦法唔努力, 只希望佢開竅識諗!

今日考完第1日試, 仲有4日考!

原帖由 ydoris 於 10-10-25 09:34 發表
唉~~真係病左啦..昨日急急去睇醫生...今日先第一科.好彩都係小事姐..收下D鼻水都OK既...

好在小病! 呢幾日小心佢既飲食喇!

原帖由 ydoris 於 10-10-25 14:19 發表
講真...衰D都係咁話啦,咁早考呢..好呀.今次只考3課,我每課都可以全面D同佢地溫.默書又少1次WOR~最衰就係常識啦,溫左3個WEEK都未溫完...不過希望主科可以吾好咁失分啦....吾信教都要祈下禱先得.... ...

早考都好既! 考既範圍咪少d傘! 聽日考英文和英默, 英默已溫好晒! 今晚都係抽字同佢串下! 英文都唔知同佢點溫啦! 你英文臨考前會同小朋友溫d咩?

我仔小學上學期第一次考試唔show名次出黎

原帖由 alice44 於 10-10-26 14:11 發表
我阿仔都係小六, 後日就考試喇! 超緊張呀我, 好似有d心理不平衡咁! 阿仔都有點緊張. 我只希望佢名次唔好退步已經好開心喇! 有進步就當然好啦!

我仔小學上學期第一次考試唔show名次出黎

原帖由 ydoris 於 10-10-27 11:21 發表
吾好以為中文英文無野溫WOR~真係好鬼難溫架.我同2件溫仲超難.好似GRAMMA咁,小一至小六都係佢地既死敵,阿女成日都分吾到現在式同現在進行式..最衰就係好似TIDY咁,要變TIDIES..佢問點解,你解佢又吾明...高班既,個D,SHO ...

英文都係最剔手果科! 特別係tense最弱, 補習老師都因應佢情況今次主攻tenses以外範圍! 今年仲學英文作文tim, 佢作到d grammar錯晒, 好在無特別抽英文作文出來考咋!

明天Last Day喇! 但我感覺今星期時間特別漫長咁!

原帖由 ydoris 於 10-10-29 10:54 發表
現在心情仍是很緊張,因為昨晚溫完常識佢地訓晒先記得仲有音樂未溫...雖然吾太重要但都希望盡一分力去溫...我問佢地..FEEDBACK話英文卷吾多識...好鬼驚.... ...

我問個囝佢都唔知音樂筆試溫咩! 今日終於考晒試, 今星期六日都可輕鬆返D! 下星期派卷希望唔好比更大打擊我就得!

ydoris, 今次呈分試成績唔係太好! 英文唔合格! 聽補習班老師講今次份卷都幾深, 有個同學仔平時英文好勁,今次都係得90分! 仲話呈分試出卷會淺d, 佢學校一d都無留手羅! e家攪到我仲擔心左!

其實我E家先後悔小一時唔選直屬中學, 起碼小一派位都無E家咁煩!

原帖由 小寶 於 10-11-19 12:12 發表

亞仔都係學校都訂左,但到而家都未有

已經派左喇! 但我睇完仲擔心左! 本書講到自行戰況咁激烈, 睇完我仲唔知點算!

原帖由 ydoris 於 10-11-11 16:02 發表
我有個同事個仔讀ST.JOEL, 佢中一升吾到原校,頭都痕埋.有名既一條龍吾易讀架. 一樣要成績好,不過我覺得好大部份既小學,都有一間中學接收佢D學生既,當然啦,D學生成績都要有返咁上下LOR~
唉,有時都要講下運既.......

...

自行選校我真係無咩信心個囝會得, 30%學額, 幾百人去爭, 競爭實在太大, 唯有都係大抽獎時靠運氣!
‹ 上一主題|下一主題