用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 住天水圍A仔們,來交流下.
go

住天水圍A仔們,來交流下. [複製鏈接]

回覆:BBDAD2009 的帖子

Hi,我都係天水圍,我仔仔岩岩2歲,上緊邁步5天班,政府排緊E+S位,未知幾時排到,想問2位媽咪,小朋友幾歲時幫佢報主流幼稚園呢?因為2014,9月就3歲3,係唔係今年9月後就要努力揾呢?定系等明年先揾呢?因為佢依家每個月都好唔同,加上有訓練,治療C話半年後主流沒問題,但又好怕會遲左去揾學校,媽咪們請教下!!

回覆:BBDAD2009 的帖子

我想要E位+主流半日,大人同小朋友都輕鬆D,依家每天出油麻地其實好累,來回車都要3個半鐘+3個鐘,差唔多每天要7個鐘.好累

回覆:Stone媽媽 的帖子

其實i位對小朋友既服務係最少既,我在私人做評估,佢地就幫排E+S位,但我聽說,如果未排位去政府E院,一般唔大問題佢都會排i位,我因為冇做野,所以i位無咩用,我反而想要E位多D,+主流半日低班,咁樣我先有時間幫仔仔做感統同其他訓練,

回覆:新手好媽咪 的帖子

當然啦,如果主流唔收咁就只可入S位

引用:以我的觀察,醫院評估已不準確。他們因只有

原帖由 pyalisa 於 13-06-15 發表
以我的觀察,醫院評估已不準確。他們因只有有限資源,多批小孩讀l位。2至6歲黃金期, 不必計較讀特殊S位。也 ...
恩,我好同意你既想法,佢俾S位我,我會要,邁步D治療C話,入S位要睇小朋友既情度,佢地覺得我小朋友未必可以入S位,其實我係咁諗既,入S位打好基礎係好事,因為依家仲細,我唔介意S位!!

回覆:catmervin 的帖子

係既,i位對返工既媽咪係好D,我由仔仔8個月就辭工帶到依家,本來想佢返學就再工作,點知又咁樣,真係人算不如天算,唔諗啦,呢幾年我都唔打算做野啦,等佢小學先算啦

‹ 上一主題|下一主題