用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 住天水圍A仔們,來交流下.
go

住天水圍A仔們,來交流下. [複製鏈接]

我A仔就快4Y,剛派東華三院I位. 現在讀主流KI,
來交流下...
   1    0    0    0

我大仔已經K2,下年K3,讀左2年I位了,佢係N1完左派到I位的。你仔仔派左東華三院邊一間呀?

天悅邨, 你呢?

回覆:BBDAD2009 的帖子

Hi,我都係天水圍,我仔仔岩岩2歲,上緊邁步5天班,政府排緊E+S位,未知幾時排到,想問2位媽咪,小朋友幾歲時幫佢報主流幼稚園呢?因為2014,9月就3歲3,係唔係今年9月後就要努力揾呢?定系等明年先揾呢?因為佢依家每個月都好唔同,加上有訓練,治療C話半年後主流沒問題,但又好怕會遲左去揾學校,媽咪們請教下!!

治療C話主流沒問題,應該OK拉/ 現在著手揾學校得啦,
排到:E+S位,你又讀吾讀?

我個仔,好可能重KI.

回覆:BBDAD2009 的帖子

我想要E位+主流半日,大人同小朋友都輕鬆D,依家每天出油麻地其實好累,來回車都要3個半鐘+3個鐘,差唔多每天要7個鐘.好累

你依架2y, 吾使甘擔心住, 仲進步緊.
我個4y, 講真,我未完全接受事實,我同佢玩得好開心--

大家好,我都係住天水圍嫁。囝囝兩歲半啦而家返緊一星期三日密集。囝囝黎緊9月讀k1, 但講野、表達、專注、自理都勁唔得,但佢唔算有太多固執性行為,希望佢唔好咁快比學校趕走啦

想問下大家i位對唔多識講野、理解能力麻麻、少眼神接觸既小朋友會唔會冇幫助? 因囝囝評估時只比i位,但眼見囝囝既力能,好懷疑佢讀i位會唔會浪費左佢d時間,我黎緊會見精神科醫生,諗緊好唔好請佢幫我轉s位!

謝謝~

回覆:Stone媽媽 的帖子

其實i位對小朋友既服務係最少既,我在私人做評估,佢地就幫排E+S位,但我聽說,如果未排位去政府E院,一般唔大問題佢都會排i位,我因為冇做野,所以i位無咩用,我反而想要E位多D,+主流半日低班,咁樣我先有時間幫仔仔做感統同其他訓練,

回覆:新手好媽咪 的帖子

當然啦,如果主流唔收咁就只可入S位

i位巳注册.

下周預備課.

回覆:住天水圍A仔們,來交流下.

以我的觀察,醫院評估已不準確。他們因只有有限資源,多批小孩讀l位。2至6歲黃金期, 不必計較讀特殊S位。也有一些小孩,讀完主流幼稚園,小學要讀特殊。

另外,某些地區E位比S位緊張,排E十S,有很大機會入咗S位。

引用:以我的觀察,醫院評估已不準確。他們因只有

原帖由 pyalisa 於 13-06-15 發表
以我的觀察,醫院評估已不準確。他們因只有有限資源,多批小孩讀l位。2至6歲黃金期, 不必計較讀特殊S位。也 ...
恩,我好同意你既想法,佢俾S位我,我會要,邁步D治療C話,入S位要睇小朋友既情度,佢地覺得我小朋友未必可以入S位,其實我係咁諗既,入S位打好基礎係好事,因為依家仲細,我唔介意S位!!

BBDAD2009 發表於 13-6-13 14:44
天悅邨, 你呢?
我阿仔讀夏瑞芸,進步咗好多!

Stone媽媽 發表於 13-6-14 22:34
想問下大家i位對唔多識講野、理解能力麻麻、少眼神接觸既小朋友會唔會冇幫助? 因囝囝評估時只比i位,但眼 ...
咁要睇所派的i位幼稚園老師上不上心。我仔好幸運,i位老師好盡責,而全校由校長至姐姐都配合i位老師的教法及安排,但我也聽過有些i位真係無用,好難一概而論。

新手好媽咪 發表於 13-6-15 00:17
其實i位對小朋友既服務係最少既,我在私人做評估,佢地就幫排E+S位,但我聽說,如果未排位去政府E院,一般唔大問 ...
如果係ftm,當然e位好啦,全面D。可惜只能在辦公時間上課,要返工真係無計,有i位好過無。

回覆:catmervin 的帖子

係既,i位對返工既媽咪係好D,我由仔仔8個月就辭工帶到依家,本來想佢返學就再工作,點知又咁樣,真係人算不如天算,唔諗啦,呢幾年我都唔打算做野啦,等佢小學先算啦

各位,乙醯肉鹼好似----work.

BBDAD2009 發表於 13-6-16 11:47
各位,乙醯肉鹼好似----work.
是藥嗎?可否解釋一下?
‹ 上一主題|下一主題