用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

hi PUKU

我無記錯妳囡囡同我囡囡一齊學 phonics, 佢學得開心嗎 ? 我問過負責同事, 到 book 7 就完嫁啦...我估學到年尾.

大家分享下 :

荃景圍基慧本身都唔錯嫁, 我聽過囡囡舊生家長讚佢地學生好有禮貌, 因近年馬基係大熱, 所以多左人選擇馬基.

我有位姊妹仔仔讀馬基/佢仔仔舊同學仔讀荃景圍基慧, 大家比較個課程話荃景圍基慧會輕鬆. (唔知係唔係啦)

上禮拜係 van 上都聽到有位媽咪講佢小朋友讀 (荃官) 麗城...真係好谷.... 家長小朋友都好辛苦.

如選擇浸聯/馬基15分都難入 (聽講今年馬基20分都要抽).
15分 - 荃景圍基慧 (機會大些)
以上都係我個人估估下咋....

原文章由 PUKU 於 08-5-13 18:08 發表
Hi All

我小朋友都係09年入讀小一,都唔知邊一間好,荃官(麗城)聽人講比教谷,我自已覺得浸聯比較適合我小朋友,但我地只得15分,機會好微。另請問有沒有人可告知兩間基慧的分別,尤其荃景圍基慧,甚少人談及。

...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-14 13:48 編輯 ]

sorry, sorry....

哎, 我囡囡相反就好多咀, 成日咀仔唔停, 四圍攪攪震, 我估佢上堂時係最唔守規矩果個, 妳幫我問下仔仔 law 下料.
如果妳預左第一次陪玩- 浸聯、馬基及石鍾山選擇自已最中意果間 , 大抽獎同樣選擇佢 (真係唔掂) 叩門機會大d.
其實, 有宗教分...選擇以上3間都係多左個機會抽.

荃灣基慧真係唔錯 - 佢係我第2選擇.
柴天上 - 以前好出名, 近年真係少左人提.

妳會唔會去觀校呀 ?

原文章由 PUKU 於 08-5-14 17:26 發表
Hi tramtram

係呀,佢地一齊學phonics,不過你記錯一半,我個係仔仔。  佢唔太抗拒,基本上見佢都開心,miss話佢唔多出聲,要多D鼓勵吓。

我自己本身較喜歡浸聯、馬基及石鍾山,但我無宗教分,機會好微。另聽講荃 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-15 16:32 編輯 ]

拜託.......拜託

我先會跟囡囡學校去參觀 "浸聯" & "馬基". (因學校只安排d兩間).
舊生家長同我講有個 "荃灣家長會" 會安排參觀小學  (印象中有荃灣基慧).  如果學校有通知我, 我通知妳呀.

可風中學 - 我都想囡囡入到

原文章由 PUKU 於 08-5-15 21:03 發表
我仔仔都好多咀,但一返學即變身,都唔知點解。law 料....佢好有性格,我試吓啦。

觀校....我都想,請問除了幼稚園安排外,仲有沒有其他途徑,因為仔仔不是在荃灣返學。如果你去觀校後可否給我一些資料。

荃灣基慧我都覺得幾好,我有 ...

掂解唔使諗呀 ?
我都聽過天佑功課都好多 .....(唔知係唔係真呢) ?

原文章由 loklokcarolma 於 08-5-16 15:25 發表
Hi 你地好,

我囡囡都係2009年讀小一喎, 不過我問過d補習社, 佢地都話最好係天佑(不過唔使諗啦), 跟住就係伍季明啦, 我有個朋友個囡囡今年係伍季明讀緊小一, 佢話唔係好谷喎, 不過d分真係好勁, 佢個囡上學期平均分有 ...

哦.... 得2班真係好難攪喎.... 就算放棄第一輪, 第二輪機會都唔大, 太了學位了.

伍季明我朋友囡囡係到讀, 如果小朋友 & 家長唔怕功課多, 跟得上, 都 ok 喎, 佢話老師好有愛心.

原文章由 loklokcarolma 於 08-5-16 18:50 發表
hi tramtram,

因為佢地只得2班, 都比有哂有20分以上的人啦, 所以機會好微啦!

please check PM

原文章由 KLB 於 08-5-16 23:09 發表
Hi Tramtram and PUKU,

could you tell me which phonics centre your girl and boy are attending?  I have a 5-year old boy and am looking for phonics course for him.  Thank you very much!

唔使客氣.....

多謝妳仔仔咁包容d個多咀妹
叫仔仔下次我囡囡太嘈 "薯" 下佢....(做小天使提點下).  

原文章由 PUKU 於 08-5-20 12:37 發表
唔該你先,你真係好人 ,麻煩你到時通知我。TKS!

我問過仔仔,佢話佢地兩個無一齊玩過,而你囡囡因為有時同人傾計,所以只係有少少少....少少唔乖啫,真你比佢激死。

...

得嫁....得嫁

原文章由 PUKU 於 08-5-20 19:50 發表
佢有咁叻就好啦。

我囡囡幼稚園有呀 (加埋校長會有個講座, 教我地如何選擇小學)....不過, 同朋友傾開原來唔係間間幼稚園都會安排.

我估妳仔仔學間都係安排佢地去睇小學生生活.....佢唔識講返係好正常, 大人同小朋友睇野係好唔同.

有d學校會有 open day, 都時可以一家大細去參觀 (直接問下心儀小學, 有無 ? )

原文章由 羊咩囝 於 08-5-21 23:24 發表
你哋仔仔女女既幼稚園有無安排參觀小學呀?
小兒最近參觀荃灣官小(麗城果間), 但係佢唔識講返俾我知間學校有D咩野??

浸聯係基督教小學, 好多教友都會選擇子女入讀. (好熱門)
活動教學, 考試/測驗/功課會比同區小學少, 默書/評估都一樣有 (我收集過幾間小學資料, 其實間間真係差唔多, 可能傳統小學會比較多功課, 但活動式, 好多時會用 project file/評估d類字眼, 家長都要幫手一齊做, 唔會全無壓力),
無計要迎合教育局要求間間小學都會用唔同方法去 "谷" 學生.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-5-22 15:35 發表
hi, 我囡囡今年k2, 就快要選小學了!

伍季明 現在分上下午,遲d會分開兩個校舍轉全日!

聽講荃灣浸聯會小學好多人選的, 想知多d呢間學校, 有冇人有comment 呀, 因為我想選這間!

...

唔氣客氣.

無宗教分, 唔緊要啦, 就算有 20分, 第一輪都係多個機會抽 (機會都係唔大, 因25分以上太多了).

如中意基督教小學, 可留意下兩間基慧 (口碑都相當唔錯), 我問過有小朋友讀馬基姊妹 - 佢地講唔使擔心交通因學校係會包接送, 包括 ("返" 風落雨 & 課外活動 ) 唔使家長去接, 我最欣賞佢地讚校長好 nice, 好接受家長義見, 老師好關心學生發展, 時時都會同家長溝通, 學校又會舉辦好多座談會比家長 (我自已會比較中意家教合一), 注重小朋友品格發展多些.

我都同意 Gabrielma 所講, 6年後都唔知會變成掂, 教育局而家都想放寬中學自行選擇中英教授.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-5-23 09:24 發表
tramtram,

唔該晒你!
睇黎浸聯係基督教小學又真係好吸引,(考試/測驗/功課會比同區小學少) 呢方面最吸引,哈哈!

先排我老公坐巴士時聽到人地傾計講伍季明好,但又聽唔到咩原因! 其實荃灣有好多間小學都唔差,但我朋友又同 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-23 12:14 編輯 ]

好高興妳想囡囡認識基督教.  
題外話, 小朋友越細接觸宗教係越好.
有機會大家再分享下.

升中派位, 要各方面配合, 如 banding 高小學但小朋友成績唔得都無用 (學校都唔主張, 家長同小朋友去博), 隨機 number 唔好, 就算成績好學生都有可能派唔到心儀中學, 聽有經驗家長講都係靠
Lucky.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-5-23 14:23 發表
tramtram, Gabrielma,

你地講得好咁, 多謝晒你地解答我心中的問號!!
6年後又真係唔知會發生咩事! 如果要花時間坐車出去讀書,又驚囡囡會辛苦!

我唔係教友, 不過我想幫囡囡選有宗教的學校, 基督教或天主教都會考慮,  ...

我之前想法都係同妳一樣.

但接觸多左小學生家長, 事實又真係到小學階段小朋友大部份時間都係做功課, 溫習, 睡覺 (加埋....多種課外活動), 總是時間不夠用.

不過, 壓力有時都係好睇父母本身要求, 如果唔太執著分數, 興與別人比較, 會輕鬆些. (好高難度)

大家要好好珍惜 k3 甜蜜時間.
原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-5-29 09:56 發表
Gabrielma, tramtram,

多謝你地的分享, 我都好想參觀區內的小學, 會留意, 謝!

近屋企又真係一個好重要因素要考慮, 升左上小學, 上課時間又早左, 又需要好多時間做功課和溫習, 我唔想呀女上左小學之後日日都只係上 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-30 11:45 編輯 ]

我覺得唔遠.........

原文章由 yenwong965 於 08-5-30 15:57 發表
講開跨區.請問吓大家.葵青區去荃灣區讀書算唔算太遠呀??  thx

各位

8月份 - 寶血伍季明紀念學校上下午校舉辦 "夏令營"
對象 K2 學生.
費用全免

(上午校)
http://www.kmw.edu.hk/teacherNet/top/top.asp

(下午校)
http://www.kmwpm.edu.hk/alpha.htm

我覺得有機會比小朋友接觸小學生活, 都幾好.

hi 瑤瑤媽咪咪

唔好意思, 因我會比較留意基督教小學, 所以對伍季明唔太清楚, 真係唔敢亂講.
只可以講少少野都係由囡囡幼稚園舊生家長 & 校長講我地知.
上下午校 - 校長係唔同, 老師就真係唔太清楚, 功課會幾多,
多數家長喜歡選擇上午校.

hi evitalcm

上午校搬 - 09年.

hi Gabrielma

thank you

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-3 09:49 發表
tramtram,

多謝報料.

想知多d上午校和下午校的分別, 例如教學, 老師, 功課, 校風等?
係唔係上午校會搬去新校舍, 幾時會搬呀?

各位

琴日跟幼稚園去參觀小學.

基慧 (馬灣) 小學比我感覺好好, 校長好親切, 老師對小朋友好有信心 & 自由度, 好明顯老師為我地預備唔少資料, 真係要讚下佢地d同學仔, 學校安排學生做我地領隊, 分成5組, 我地果組由2位小五學生帶, 佢地好主動, 好自信, 見到佢地同老師關係係好 close, 由佢地親身介紹, 講述返校內設施, 睇得出學生對小學生活好投入同開心.....

校舍真係好掂.

12/7 open day, 我都會帶埋囡囡再去.

原文章由 yenwong965 於 08-6-3 15:12 發表

想問吓65校區.係咪真係無出名的活動式教學唧學校呀?因為我係新搬黎呢區,所以係完全吾了解呢區呀.另外你知吾知道,馬灣基慧,放學坐校巴返黎要幾來時間到呀? thanks ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-4 11:40 編輯 ]

我估葵芳 & 青衣會係比較短車程, 應該唔使 30分鐘, 琴日, 問過一位同學仔, 佢住深井都係30分鐘.
我地係荃灣去坐馬基校巴太約20分鐘, 路經葵芳, 青衣.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-4 11:40 發表
65網比較出名都係傳統教學, 有精英班, 如仁立, 葵盛主恩, 全完.
基真應該係活動教學, 可以留意吓有無open day. 或 send email 問學校.
馬基校巴路線有多條, 你是住那區?  我聽朋友說葵芳區大約 35 - 45min. 囝囝九 ...

哦, 原來係咁.....

22222 我係荃灣住, 唔知半個鐘得唔得呢 ?

原文章由 Gabrielma 於 08-6-5 13:56 發表
要睇搭車人數及站頭站尾.如果黃巴士由新都會去馬灣 10-15 min, 但校巴葵芳線要去埋葵盛, 大窩口, 如果係尾站, 都有可能要35 min.   

thank you

我睇左啦, 係尾3站, 估計 25-30 分鐘.

原文章由 Gabrielma 於 08-6-5 18:06 發表
荔景線好似要經好多區 (可以上馬基網站睇), 但無車程時間, 或者直接打電話去問校巴公司.

荃灣可能人多, 有很多路線, 應該都係30 - 45 min.
‹ 上一主題|下一主題