用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試一問
go

呈分試一問 [複製鏈接]

老師一係唔估,要估的話,要用兩隔年的成績去調整已經相對較中肯,好少大上大落,加上以往的派位情況,錯的機會唔係咁高。除了有直屬中學或一條龍的小學要小心老師會刻意將band 1尾2頭的同學說高和將band 1頭同學說低之外,其餘的通常會係家長唔信小朋友會咁差,所以唔信老師講的就較普遍。
:verycold: :verycold: :verycold:

laips 發表於 13-3-15 14:39
回復 ohnono 的帖子

點解老師會將band 1尾band2頭講高D,如果我係band1尾band2頭米好大件事 ...

等你地可以放心上直屬中學或一條龍的中學。這班學生一般都是屬於全港頭40%之內,對於學校能否繼續保持以全英語授課係有直接關係。學校為了要收足所有直屬位,對這班同學是極重視,希望他們留底。若將他們說成是或將事實講出來是band 2的話,有部份同學會因為要等band 1派完,餘下的學位才輪到他們抽,變成機會不大,還要跟其餘band 2中、尾的同學一起競爭,倒不如在外面找一間band 2頭的學校還更有保險。
所以一般有直屬中學的學校,老師會適當地說出有那些同學是機會大,好等機會細的同學知難而退,從而達到保持收生水平的目的。

我又唔覺得咁係好大件事,我覺得重好添,老師先做一輪犀選,加大了機會進入band 1直屬中學的保証。問題係你喜唔喜歡自己的直屬中學,只有一心離開直屬中的同學,又誤將band 2當band 1的才是問題。所以有直屬中的同學真的要好小心。
:verycold: :verycold: :verycold:

進唔進取呢,好睇你小朋友所屬學校的區域和以往跨區派位的成功率有幾高。校網好,學位多的話,自行唔得都唔驚,還有大抽獎慢慢玩的話,進取一點無妨。另外,最好唔好睇成績,從來呈分和banding的分配以學校的名次來做基本的準則,再經教局左調右較之後,點樣為之高、點樣為之低已經變晒形。最好睇番以往的派位歷史來作依據。

laips 發表於 13-3-15 15:27

請問小女九龍城校綱,第二次呈分完左,老師謐我女係中間3分1的頭差小小就頭3分1,我問 ...
老師唔肯答的原因不外乎因為係邊緣人,都唔知話比你聽係當band 1好定band 2。Band 1又驚比太多希望家長,Band 2又會令你失望,好多家長都唔敢信信亦唔會信。但奇就奇在老師會以3份1來做準則,一般老師會好直接說出大概是band 幾,band 1就band 1、band 2就band 2、邊緣就邊緣。真係好少會用3份1來做準則,又有幾多家長會明這個1/3呢。
不過如果是我自己,我估計是band 2的機會都好大了。

第一,老師好清楚用3份1的話,即是老師是好清楚表明入不了頭3份1的band 1,連邊緣都費事講。

第二,上年九龍城區有大約千五個band 1組別的學生,但今年人數減少了400多,即是連頭3份1的cut off line都推前了差不多百多個名次,因此我估計屬band 2的機會都幾大。

但話雖說今年少了band 1組別的同學,但九龍城區的band 1學額相對變多了,成功率亦相對增加。如果以倍數增長的機會率去考慮,既然band 1同學的機會增加,好自然對這班同學的進取程度又會增加,說不定在自行時已走晒去其他名校林立的區域。所以有機會連band 2的同學都有機會可以抽進band 1尾的學校。

laips 發表於 13-3-15 16:27

好多謝你的意見,好多家長投訴左先肯講3分1,講左等如無講你仲講得清楚、band2我都吾 ...
這個3份1先至可圈可點!夠竟老師係指本區的全部學生排列之後的3份1,還是有意無意去指出學校全部升中同學中有3份1是band 1學生?還是學校連3份1的名額是屬於band 1都沒有,所以才會這樣說!

chun媽 發表於 13-3-16 17:17
我有點不明白。為何2013 及2014年的band one 人數都是用2010及2012年的中一入學試成績呢?

...
教局只係用2010和2012的PreS1平均成績來計算出小學的調整分,跟人數沒有直接關係。當有了調整分,學校會跟據呈分試的成績出來的名次再用調整分去處理後才會用作計算banding。

lucia6119 發表於 13-3-22 00:18
想問自選的2間學校 是否 只CONSIDER 第1 和第2 次呈分 , 如果第3 次呈分試失手..是否會影響 自行.. ...
若計呈分試來說是第一和第二次的呈分試會影響教局的排名次第之外,但中學還要家長呈上兩次呈分試的成績表,甚至連同五年級上學期,有的甚至要求四年級的成績表都要附上。
‹ 上一主題|下一主題