用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89) ...
樓主: hinhei
go

叩門成功千其唔好比原校知去邊間(加了事主發言86—89)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-7-20 09:46
好明顯, 係你朋友好烚。其實B校第二年唔一定唔收, 佢哋係有苦衷, 不過, 應該下學期馬上收, 唔駛人哋等一年 ...

最怕係教育局最後都係派返A校俾佢,日日返學都要俾人玩一餐!

意氣用事玩唔過!

王家爸爸    發表於 18-7-20 12:34

dolala 發表於 18-7-20 10:42

我覺得A校無錯!君子協定係為左同區既師生好!一旦收生不足殺校 ...

A校冇錯?…    好大笑話!如果學校係只因為偽君子協定唔俾學生轉校,就應該係學生交表時,即時打電話俾B校,溝通完解釋俾學生同家長聽!學生同家長就唔使兩頭撲!

辜不論拖延殺校嘅姑息養奸嘅行為係咪值得鼓勵,偽君子協定阻止同區扣門,唔會令到同區學生增加,只會將想扣門嘅學生推去其他區,加速佢哋壽終正寢!

dolala 發表於 18-7-20 14:14
問題係所謂「好少少」「差少少」又係點呢?小朋友又係咪應該學習在同理想有些分別的環境下成長?
...

好少少,差少少,冇所謂啦!做又3萬6,唔做又3萬6,又唔會失業嘅!

dolala 發表於 18-7-20 15:17

對呀,其他band 3學校收多左學生,但學生水平同背景差異大左 ...

係呀,如果一間學校唔掂,教出嚟嘅全部係廢青,如果殺咗校,啲廢青去到其他學校點生存到?
‹ 上一主題|下一主題