用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新丁求救- 如何選荃灣小學
樓主: elainekwok
go

新丁求救- 如何選荃灣小學 [複製鏈接]

我不太熟悉小學 band 幾band 幾的啊!
請問我小朋友今年9月將升 K3,之後要選小學
但由於我小朋友的理解能力比較弱及懷疑是亞氏保加症,不算太嚴重。
所以我想找一些小班教學及功課不太多的學校給他。

2    0    0    0

其實我當初不太認識此症的資料,之前有個社區姑娘告知我,話覺得我個仔似這個症。
叫我去找家庭醫生轉介,今天會去瑪嘉烈檢查。但上個月下葵涌診所都有初部評估佢係懷疑亞氏保加症啊!
所以我今午去瑪嘉烈之後,應會清楚一點我個仔係咪真係呢個症。

唔好意思!唔記得多謝你個意見添!

其實我都不覺得我個仔有甚麼叻。
但姑娘話佢記性好,在這方面我較認同。因為佢認中文字咭同英文字咭都係最高分的。
我所知此症的人的大小肌肉、社交能力、固執、專注力、理解能力都比較弱。

麻煩哂!咁除咗基慧之外仲有冇其他選擇呀?因為我知選校要選第一,第二...志願的啊!如果萬一基慧唔收,我仲可以簡邊D學校啊?

星期五睇完瑪嘉烈, 個醫生只係兒科,醫生只係問咗2個問題,就斷定我個仔冇問題。
我問他們有沒有收到下葵涌評估信,因為之前下葵涌話會send封信去醫院,
叫我唔駛帶,所以我就冇帶封評估信去,而他們沒有收到,叫我下次覆診時帶去。
醫生話要抽血同驗尿驗下有沒有其他病引致他有這樣的行為。
後尾我回家後打電話去下葵涌問他們為何沒有將評估信轉介去瑪嘉烈,原來他們說我個仔應是
由油麻地兒科的精神科做評估,不是去瑪嘉烈,因為哪邊是青少年精神科。所以我另一方面要
去油麻地兒科精神科再排期。因為這兩天是假期,要下星期先可以去。

其實我都唔想我個仔有這個病,但唔想因為個醫生簡單的2個問題就斷定佢冇問題而延醫。
因為之前話我個仔有此病的姑娘都說我個仔就算有此症都只是好輕微,而且這3個月我都改變了處理他的情緒控制,
姑娘都說行為治療會對此症有幫助,而且他只是哪麼輕微,一般小二小三都可改善至跟普通人差不多。
但若然不趁他年幼時醫治,日後他長大時更加不容易更正。
現在唯有等油麻地哪邊做評估後先知他真的是否有此症。

係呀!我都知石鐘山出名,但功課會唔會好多呢?
因為佢寫字真係好慢。我朋友有2個仔都係讀石鐘山,
佢話細仔寫字快喺晚飯前就做好功課,大仔就永遠都係做到11點幾,
我都好担心如果我個仔每晚都要寫字寫到咁夜,咁點溫書?
佢而家8點半瞓。之前試過10點幾瞓,佢唔夠瞓就脾氣勁差。
仲有冇其他選擇呀?聽人講深天同柴天功課唔多,又是小班教學,係咪呀?這2間學校好唔好?老師有冇愛心?
我朋友個女之前讀果時係未分校的,所以佢比唔到意見我啊!

回復 MaiGao 的帖子

你好呀!請問點樣谷呀?

Janellemama  其實我覺得浸聯喺初小一d都唔谷,功課量一定唔多  發表於 12-7-16 11:21

浸聯係咪好難入架

fw9166  係超難入,25分實我,20分都抽籤. 大抽獎就人人均等.  發表於 12-7-17 12:49

miriam 發表於 12-7-20 17:25
荃基既特殊教育師資係荃灣區小學係最多既一間, 超過一半老師已經接受左特殊教育培訓.

亞氏保加症既小朋友 ...

但請問知唔知私家的價錢大約幾多?
‹ 上一主題|下一主題