用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1 年 GCSE or A level?
發新帖回覆
樓主: ill
go

[英國] 英國1 年 GCSE or A level? [複製鏈接]

我女早兩年係香港讀緊中五上學期搵英國sixth form插班,更難搵學校收,但點都會有嘅。我都冇比佢考GCSE, 但餘下果半年,讀yr 12,讀自己鐘意果三、四科,適應下,準備考IELTS, GCSE中文科咁樣。

到之後個九月開學,佢重讀yr 12,所揀科目都有改變,會聽老師建議。今年九月佢就yr 13,準備考A Level啦。

9284 發表於 23-9-22 14:25
其實我見英國D學校, 來來去去其實都係香港果D科, 講真, 小朋友在香港讀開中英數PHYCHEMBIO, 就算係無興趣,  ...

我可能果陣比較趕,冇咩比較sixth form開設嘅學科。呀女果間學校,果陣入學試比較有趣,係似啲性向測試,最後得出邊啲學科佢會讀得比較好咁樣。但呀女本人對學校結果唔係太有興趣,所以頭半年先讀自己有興趣嘅科目:Bio,History ,psychology 同埋Business 。
後來見到自己某啲科成績唔係太理想,到而且呢啲選修科令自己他日揀大學好局限,所以新學年就轉科,只專攻三科,讀psychology, Econ and Maths。感恩過去一年成績真係慢慢上緊,搵到學習嘅樂趣。以前係香港讀數慘過死,通常攞E,而家由C開始,慢慢上緊A, 仲會願意主動做練習。所以專咗環境,學習心態都會好唔同呢。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊