用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住港島去油麻地保良局陳守仁上學?
go

住港島去油麻地保良局陳守仁上學? [複製鏈接]

umom 發表於 12-11-1 20:57
The fee is only $10,000 a year?? Is this a typo? That's just a few hundred a month? I heard it's ove ...
每月學費1480, 收10期。其他雜費冇乜, 只係有時要捐錢比保良局咁囉。
我兩個小朋友讀得好開心, 講真千幾蚊, 去補習英文 + 學游水 + 學日文(我兩個選日文not法文)...都係返度啦。我本身住元朗架, 校車一個月1800一個人, 貴過學費, 所以自己接送兩個返學, 放學姐姐帶坐西鐵返屋企。

http://www.plkctslps.edu.hk/

有興趣上校網睇多d, 上年既school report同埋今年既school plan已出。

umom 發表於 12-11-1 21:57
That's great. I will study more about the school. An let's hope we are lucky enough to be accepted.
...
呢間學校都好多人考, 今年5800人報名, 正式交齊文件既都有5300。收生170左右。good luck!

umom 發表於 12-11-2 09:42
Thanks for the info Silvia.
I heard they have quite a good mixed of foreign and local kids. Are ther ...
回流學生都有(不過係咪新加坡人就唔知呀=p), 當中有d 係唔識講/睇中文的, 咁佢地就可以apply non-chinese student既位。學校會收20-25% ncs, 佢地平時主科係英文同法文, 中文都要學, 但程度較低。
ncs 都多人爭架, 有d mix 既小朋友 or 父母都係外國人既小朋友, 都會黎呢度考。

umom 發表於 12-11-2 12:26
Thanks for the info.

I checked out the location map.... Looks a bit difficult if we go to school fr ...
中環去, 坐東涌線地鐵, 奧運站落車咪得囉。

MWFCHAN1 發表於 12-11-2 14:14
請問這學校有沒有簡介會或開放日參觀? 每年幾時派小一報名表?

tks!

開放日應該係出年4月27號, 到時有學生大使介紹學校, 不過勁快full。所以你預自己係入面行黎行去睇下野咁啦。會有小朋友既功課, 學校設施任你睇
之後應該7月有簡介會, 網上報名, 但又係好快比人報哂。之不過佢地會upload上網成個片段家長可以睇返。

小一報名唔用表, 只係網上報名。之後係指定日期交返其他文件, 如出世紙及成績表等。不過你唔洗準備portfolio, 佢地係唔收既。你預8月左右就開始報, 兩個星期報名時間。

MWFCHAN1  thank you!  發表於 12-11-7 13:16

giannapoon 發表於 12-11-5 07:52
不要呢間出咗名唔收細仔細女,而且我去過呢間學校嘅簡介會,啲學生嘅英語水平好一般,比蔡繼有嘅學生差好遠 ...

我又唔見得唔收細仔細女喎...因我地班家長有個fb group, 我問過佢地小朋友係咩幼稚園同埋幾多月出世, 都唔係唔收喎...

比例如下︰(希望我班家長朋友唔好介意我post出黎, 不過咩幼稚園果個list我就唔會post啦, 反正咩幼稚園都有, 冇話邊間特別多)

1月 - 3 位 2月 - 1 位 3月 - 2 位

4月 - 2 位 5月 - 4 位 6月 - 5 位

7月 - 5 位 8月 - 2 位 9月 - 0 位

10月 - 0 位 11月 - 2 位 12月 - 2 位

MWFCHAN1  thank you 你的資料, 否則我個小朋友就少了個機會.  發表於 12-11-21 11:57

giannapoon 發表於 12-11-8 16:50
可能改咗啦,不過幾年前朋友個仔報咗,收晒面錢知道晒面試日期同時間,之後學校打比佢叫佢個仔唔洗去見,因 ...
我就唔係幾信啦, 我有個大仔而家係入面讀緊小四, 即係5年前面試, 我都冇聽過有D咁既事。講真, 如果佢見都唔想見細仔細女, 佢直頭好似PC咁, 講明咩月份先比報名啦! 仲點會咁得閒SCREEN 哂咁多個細仔細女出黎慢慢打電話叫佢唔好黎喎...
你朋友個仔而家幾多年班? 等我8掛問下TSL其他家長先...如果真係咁, 應該果年冇細仔細女係入面讀, 我問完再UPDATE各位。

umom 發表於 12-11-8 22:43
I think it's ok if the school tells me the truth that they don't take the "small kids", that means t ...
培正講明唔接受細仔細女報名架... 不過陳守仁有收細仔細女, 所以為小朋友做好準備就夠了。想當年呀女去INTERVIEW時, 我係1ST IN果陣見到同GROUP入面另外兩個媽咪(一組8個小朋友, 即係連埋我已經有三個了), 我地都係BK果邊0508識既, 可想而知, 學校INTERVIEW時已經公平地按出生月份分組, 大家面試果陣都係咁高咁大。

引用:陳守仁不收細仔??? 我小朋友都是年尾,

原帖由 colourpen 於 12-11-09 發表
陳守仁不收細仔???

我小朋友都是年尾,同埋他們興午飯時切旦糕開小型生日會,所以 ...
哈哈,講起小型生日會,我都係今年先聽呀女講,有媽咪lunch 上課室切蛋糕咋。我女8 月出世,冇佢份了。。。

HelicopterDad 發表於 12-11-9 08:45
每間多人爭既學校都梗有你呢類出來塗黑油既人。如果你想增加你個doy入學既機會,不如努力D教好佢,無謂做呢 ...
佢應該唔會考啦....我地英文咁"一般"

giannapoon 發表於 12-11-9 08:33
我都講咗信不信由你,唔啱聽咪算囉,唔洗用到死雞呢咁難聽嘅說話嚟鬧我嘅!不過你都算比面,可能你私下已 ...
咁其實你個fd 個仔而家幾多年級啫? 我真係想去8掛下架!

umom 發表於 12-11-2 09:42
Thanks for the info Silvia.
I heard they have quite a good mixed of foreign and local kids. Are ther ...呢幅圖係有學生家長早幾日係學校影既, 可能會比大家清楚d睇到我地既學生來自邊度。

giannapoon 發表於 12-11-9 09:30
今年3年班。你咁厲害真係8到?8到話我知,我怕又有家長話我抹黑,我朋友實牙實齒同我講,我都想知佢嗰時接 ...
都 8 到架! 我有兩個係入面讀(p4 & p2), 都識d 家長既。如果你朋友收得呢個電話, 應該個個細仔細女都收到呢個電話啦, 係咪先?!
學校又冇可能只call 你個fd而唔call第二d人架! 如果我check到有細仔細女冇收過呢d電話, 咁即係你個fd 講既野, 係擺明老點你啦!
‹ 上一主題|下一主題