用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 聖心上午校chatroom
樓主: ichiban
go

聖心上午校chatroom [複製鏈接]

原文章由 kiteli 於 08-6-28 09:07 發表

ms chan chan & ahirunopekk,

thanks, $2200 school fee,
咁有無d regular 又係 necessary 要比0既 費用

如aircond 費用, 勞作費等 ??

07'-08'年嘅一年級簿費+雜費,上學期806元,下學期646元。

唔同年級因所需的不同,所以費用也不一。

原文章由 kiteli 於 08-6-28 09:05 發表

ICHIBAN,

thanks your reply
呢點我都明白,
其實我大女都巳經係 kinder 學生, 佢都應上 聖心私小.
不過, 我係 concern, 如囷到時妹妹唔讀 sh kinder  

(1) 可唔可以因為家姐係 sh 私小讀而都可以妹妹唔水讀 sh ...

家姐讀整SH私小,可能妺妺會有優先。因為申請表要填有無家姐就讀。
我大女兒今年(07'-08')讀小一,妹妹舊年尾interview(當然不是讀SH kinder)也收了。

原文章由 kiteli 於 08-6-28 13:23 發表

lingchibaba,

我就係呢個 CASE LA

咁妳介唔介意講我知你細女係讀邊間 KINDER KA ?
同埋妳細女係幾多月出世 KA ??

點解我咁問呢, 因為我大女即入讀 SH KINDER 果個係一月份出世 >> 俗稱"大女" > 係表現上, 點 ...

1. 某慈善團體Kinder,不出名的。
2. 9月尾,interview時她仍像K1小朋友。

LingChiBaBa

原帖由 hillsamuel 於 08-9-6 15:29 發表

不是上午班成績差,相反它的程度比下午班及其它學校都高, 小女在私校剛完成了六年小學,我覺得上午學的學生無論在品行及成績方面都十分超班.大部入讀其它中學的同學今年都是入精英班的. 其實未別一定要入sh college, ...

會唔會係對上一年的小六分班試的學生考差了而影響今年派位結果?

原帖由 chufei 於 08-9-19 17:41 發表
請問有冇人知, 明天的家長會幾點舉行?

14:00 - 15:30

原帖由 chufei 於 08-9-22 10:44 發表
麻煩小一, 小二的家長報料,

小三,四的家長會十月中才舉行, 小五的還要等到十一月,
但據聞"評估" 在十月初已開始 ...

新的評估制度分為進展性評估(平時分)及總結性評估(考試分),分別佔40%及60%。上、下學期分開計。
計算成績表分數的包括中、英、數、常。Rating 係 9、9、9、6。
中文:平時分包括語文運用/作文/默書/聆聽係計分,會話同書法就計Grade。考試分祇有語文運用。
英文:平時分包括語文運用/默書/聆聽係計分,會話同書法就計Grade。考試分有語文運用及作文。

平時分係將往年的測驗,改為每學期的4至5個評估,評估前一星期會通知評估范圍。
考試就大致不變。

下星期一有評估喇!

LingChiBaBa

原帖由 cyhp 於 08-9-23 09:26 發表
嘩!咁我地咪好忙?10月頭已經有數學及普通話進展性評估了,請問係咪visual art、普通話、宗教同音樂都要計分?點計法?
好心急,thanks!

唔駛緊張,除咗中英數常外,其他科祇計Grade。
VA,宗教及電腦不用考試,祇計平時分。音樂,體育及普通話就有考試。

不過,有關成績計算方法適用於一、二年級,其他班級唔知有乜唔同。

重有,音樂科所有班級的學生都要做一個音樂會的欣賞報告,個音樂會重要問過老師OK咗先算數。

以後真係開學忙到暑假先有得唞啦。

LingChiBaBa

原帖由 chufei 於 08-9-25 10:00 發表
謝謝!

還有以下問題, 請問知唔知:

- 每個學期各有多少次評估?
- 每科的評估次數是否一樣?
- 學校有冇確保每天只進行一科的評估, 不會有兩科以上的評估在同一天進行?
- 如果缺席某科的某次評估, 總分/名次將如何計 ...

每個學期各有4至5次評估,中英文各4次(應該是指語文運用),數學5次。
數學會在星期六評估。
學校冇講同一天進行有幾多科進行評估。
任何評估miss咗都無得補,進展性評估miss多過40% (即5次評估miss多過2次)及缺麼總結性評估都不獲排名次。

LingChiBaBa

原帖由 $$$ 於 08-9-26 22:42 發表
我是一年班新生的媽媽.

請問quizzes 計分嗎? 另外英文formative assessment係點樣型式既呢, 我見有好多worksheet要溫,但係我相信到時都會不同的, 對嗎? 請指教. ...

$$$,

Quizzes是不計分的。

至於formative assessment今年係第一年改制,都未知改成乜型式。

LingChiBaBa

原帖由 hillsamuel 於 08-10-3 22:47 發表
聽有家長說06/07年的師姐考的分班試唔理想,所以影響到今年的派位.

成績好在頭一班的同學一早已有其他band1的學校取錄,唔需要參加大抽獎.而shcc在自行分配學位時亦已取錄.但你們有沒有替在成績較後而又沒準備讀直資 ...

hillsamuel,

可唔可以講下唔理想的派位大概係派邊D中學。

我覺得學校係發覺水準下降咗,或者係下午校好咗,如果唔係,又駛乜將測驗轉為評估,其實係將測驗次數加多咗,要小朋友長期處於作戰狀態。

D小朋友又未習慣,上個星期番五日學有四科評估,結果去到最後嗰科,囡囡話有唔少同學不合格,老師都好無奈。

LingChiBaBa

原帖由 cyhp 於 08-10-12 15:30 發表
簡直係人都癲,功課又多,評估又多,默書內容又多,小女已經少咗好多玩樂時間了!

而家每日嘅「消遣」就係同呀女溫習。

唉!第二輪評估又殺到嚟啦。

原帖由 fatty爸 於 09-1-16 00:05 發表
終於考完試, 呢兩三日心情特別忐忑, 唔知妹豬考成點, anyway, wish everygirl good luck.

琴日應該知道3科考試成績。

原帖由 AhiruNoPekk 於 09-1-16 12:42 發表
請問知唔知道d巻會唔會派番o架?Thanks

考試卷衹會喺堂上派做改正,係唔可以攞走。

Hi,

各位家長,滿意囡囡First Term的成績嗎?

班主任話下學期會減少D評估和默書,都算係好消息啦。

LingChiBaBa
‹ 上一主題|下一主題