用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

嘩!! ++講得好詳細呀.
我問囝囝:有無做大paper
佢話:有, 要圈d動物lor, 有老鼠, 白兔仔,emm...果d囉...

"Show & Tell" ??!!
死喇..! 我好緊張tim, 緊張到好似要我自己present咁, 雖然仲未見到張通告, 我想如果到我真係見到張通告, 可能會"O"o左個嘴先, 然後即刻暈o左!

摷云成個書包都唔見有通告, 阿囝又無提過, 淨係話:星期五開party, 放5點鍾, 要帶書包, 濕毛巾, 食物盒同手冊, 可以著便服. (佢一口氣講的, 我簡直"O"哂嘴)
跟住我問:又話開party既, 點解要帶食物盒呀?
佢答: 攞lai裝d蛋糕ka, 如果唔係咪會跌哂落張枱同地下到, 咁咪好烏糟lor.
我又問:咁如果無帶咪無得食lor?
阿囝話:都有d小朋友唔記得帶ka, 老師會俾隻碟仔佢裝住先lor
超感動的對答...最緊要係佢係好有文有路, 好有條理咁答我, 我已經好滿足了, 希望有一日佢可以講多d學校既情形就好喇...

很久沒同咁多位mama say hi喇… 真係好難追番你o地d留言...
阿囝下星期開始 “Show&Tell” – topic: 家庭
我睇完張通告就問阿囝: 阿囝, 你知唔知咩叫家庭呀?
阿囝: 唔知呀
我: 家庭呢….即係你屋企我幾多人, 有邊幾個…(下刪數十字, 因我都唔知我自己講緊乜, 因我都覺得幾抽象…)
跟住阿囝掛住玩, 只係一咪 “唔, 唔, 唔” 咁應酬我
張通告話最好有埋家庭相, 我今晚會的起心肝”摷”下電腦ka la

家下嘗試找english course for阿囝, 坊間有好多唔同類型既course同centre, 頭大…
另阿囝4月份開始上鋼琴班(小組型式), 希望佢會喜歡及玩得開心喇^^

另開始睇上小一既資料, 好複雜, 真係好複雜, 同search幼稚園資料時比, 要看既資料真係多好多, 複雜好多, 個遊戲規則真的會令人發癲的

我係咁二睇幾個“小一選校”d 留言, 我真係覺得依家做父母真係好難…! 真係有d透唔到氣既感覺…唯有不斷叫自己relax relax, 仲有一年幾時間, 仲有時間的…(慛眠自己…慛眠自己…)

要幫佢諗學校啦, 能力範圍內又要幫佢報下興趣班咁, 跟住d daddy mami話d興趣班要配合小學呀咁…
嘩! 好大壓力, 好驚害o左阿囝, 又驚佢會唔開心
不過如果大囝安排得好, 細囝跟住就得, 唔洗煩
但家下都覺得好煩好煩, 你o地又點睇呢, 是否我太己人憂天…?!

emm... K2 Summer Holiday 八九月啦

原帖由 fatbabyfat 於 09-3-6 17:24 發表
雙子媽媽 :

我都有諗過下肥妹的小學問題, 都係限於諗, 無咩做 research, 其實幾時要開始報嫁, k2 定 k3呀???

你o地都真係….回覆得好快wor…

哈哈... 我都好想準時收工.  但真係好多野做... 阿囝就差唔多日日超準時一放學就打俾我問我多唔多野做呀, 幾時番呀, 仲有幾多呀, 答佢仲有好多low, 佢又會問咁即係幾多呀....搭地鐵又問仲有幾多個站呀, o係邊個站呀...

嗚~~我聽日仲要番工呀...長週呀...

係呀! 許湐謙, K1N
所以我咪係"謙兒阿媽l"or

阿囝同我講話跑步, 再問多d佢先至話"頭頂頂住個波"跟住跑lor. 咁究竟係頂豆袋定頂波呢

this is medium??? 好明顯都大大o地啦
真係唔可以俾我個仔睇到, 如果唔係又話要買....
原帖由 TszWun 於 09-3-10 15:41 發表
hi all,

我的thomas短片:
http://www.youtube.com/watch?v=ufMLrmkagME
呢個中型thomas, 遲d比過大d既大家睇!haha!!

hi la,

呢2日忙d, 遲d覆你choir班既野!

我都有興趣呀, 我o地黎一個K1大什會gathering丫!
1.tommysimmy (2大1小)
2.Ng 360           (2大1小)
3.TszWun          (5大1小) + 9個月BB(ALVIN細佬)
4.bjw                 (2大1小)
5. FLAA              (2大2小)
6. 嘉嘉(K1A)       (2大1小)
7. mackyfungng   (2大1小)
8. jjhh (K1N)        (2大1小) + 20個月BB (HimHim細佬)

有時我覺得我o地lei d家長似同學仔多過d仔女係同學仔.  哈哈! 你o地話係咪

嘩!搞到咁大型, 好開心呀, 好耐無試過參加咁大型既活動, 真係好期待!
TszWun,
真係好多謝你發起這次活動.

嘩! 我另看到alvin既solo唱歌片段, 佢好勇敢呀!一個人企o係台到

Hi TszWun,
Thanks for all your arrangement.
好期待1/5, 我o地一齊"勞動"o下 --> 湊仔

到時見

Hi Sunny,
謝謝你今日的所有安排, 很多驚喜, 我兩個囝囝今日都玩到很累, 9:30到兩個便o訓哂

很擔心呀, 新聞話豬流感升王"緊急"
屋企d口罩存貨實唔夠用, 聽日實要買"貴"口罩

Hi Sunny,
收到份禮物la, 多謝哂
真係驚喜連連, 一浪接一浪
原帖由 TszWun 於 09-5-7 17:14 發表
hi amy,

咁我撕左張票算架啦!

hi jjhh,

你份禮物我會交比老師,
托佢比下午班,
謙謙一定會收到1