用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級可放手 溫習 測驗考試?
樓主: charmykittyy
go

幾年級可放手 溫習 測驗考試?   [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-12-1 12:22
即係spcc同dbs?好心你講得白啲啦
我誤性低,同hamburger 有乜關係?套戲睇左一半我靈魂已出hill

shadeslayer 發表於 17-12-1 12:50
手文之誤,Sorry
slip of the finger. no harm done

shadeslayer 發表於 17-12-7 09:50
仲有一樣,就係熟人都好,一講教育,好易鬧交收場,可能唔想鬧交。

你看EK好好地都可以發老脾勞氣就知。
教育好少wor,政見不同都見得多

YanKanMom 發表於 17-12-7 10:41
都係咖,最主要主因是每一個孩子都是獨特的,很難完全在另一個身上複製。就算家長照直說孩子其實頗懶、唔操 ...
仲有soft skills 呢家野,唔會一講就做到,要role play 和因情況微調,真是很難兩句就解釋到

little_yolky 發表於 17-12-7 13:25
講開教仔教女唔同呢家嘢, 係咪對男仔要惡D呢?

話說剛剛第二輪測驗派成績, 阿大班入面D仔唔知乜事, 全班只 ...
另一帖我都話惡人係最有影響力ga la.
仔女不同之處,鬧走左,仔就浪子回頭,女就可能駝子回頭

shadeslayer 發表於 17-12-7 13:30

淨係名校/直資/國際/TSA,EK都面紅耳赤。  

咁之前有4個傻佬(我照quote 咋)又係wor,不過親朋戚友因教育意見不同而鬥反真未見過,mami group 多是非就常見

shadeslayer 發表於 17-12-7 13:37
就係我講的不是三言兩語講得清成功之道,只好打發你。

其實熟都好,兜口兜面問教仔有乜秘訣,尤其講兩句 ...

若朋友有需要,我也會send 我知d料比佢,都唔算打發,其餘的要佢自己再dig deeper。有些人唔想過料,求其講兩句、叫你自己google或找個excuse 閃,個d先叫打發

shadeslayer 發表於 17-12-7 14:32

you can define your 打發。
首先its not my battle,我明你之前寫乜,有様野叫火姐眼,導至睇唔清楚人地個msg,我都會,所以興時飲個丅先復msg。以事論事,那個msg 其實多番d標點付號就少d誤會la

woyj 發表於 17-12-7 13:58
我試過俾朋友問,好心俾吓意見和建議。點知好似Jane 咁講,佢以為我講廢話,敷衍佢
...
我有個好主觀的朋友仲搞笑,叫我唔好影響佢

momama 發表於 18-1-10 19:05
純粹喺EK嘅感覺,小四進入高小、課程加深、放唔到手;小五六呈分試、唔敢放;小學跟到足、升上中一佢哋唔 ...
比你講中tim,今年小五直是放唔到

momama 發表於 18-1-11 08:31
大女今年中一,佢主動揾我教文言文,但呢啲係硬功夫,冇捷徑!其他新科目話自己得,結果啲成績有好有唔好 ...
原本慢慢放得好好地,今次範圍多了,小朋友溫習struggle,又要觀音降世

retriever 發表於 18-1-11 11:12
會唔會就係之前慢得滯?
唔知呀,除非有時光機。
之前聽過個故事,某族人做成人要跳入湖到,唔死游返上岸就pass,唔pass 的就…
‹ 上一主題|下一主題