用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二中文閱讀報告
go

中二中文閱讀報告 [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-6-9 20:31
其實我一直有個問題,點解睇散文會令文筆好啲?

例如 點解個個都會推介阿濃, 從利益角度睇,睇得多真係會 ...
我有另一問題,睇開故事性強的小說會對這些散文有興趣嗎?

S-Kwok 發表於 20-6-10 04:36
我仔每個星期都有攞起支筆㗎。不過,可能仔有言語表達問題,再加上本身少睇中文書,寫嚟寫去,支筆都未得 ...
我覺得就只閲讀成效不大,若可以試下朗讀,不可以就退而求其次,audio book

S-Kwok 發表於 20-6-10 11:04
仔依家大個唔肯朗讀,聽嘅佢又無興趣。
朗讀係有expiry date, 咁睇片都是一個alternative.  點解閲讀成效唔高呢,因為當可speed read 時係一組組字咁睇,所以先會快。其實早重要是肯寫,起初我不會太care grammar, structure. 之後先慢慢執,較著重能夠手起筆落、讀落順唔順口,有時候會鼓勵一下運用學過的句式

little_yolky 發表於 20-6-10 15:21
其實,唔睇大文豪果D,張五常、季羨林果類都好好睇,睇下有學問既人寫佢哋既人生經驗、價值觀,都好唔錯。 ...
thx, 會不會有d較近代的可以另初中生更易有共嗚和思考呢?就如陳陏如的小說講搭飛機遇氣流、上堂發夢、etc

little_yolky 發表於 20-6-11 06:48
陳郁如乜唔係寫小說架咩?

佢小說內容叫引所以想知有沒有類似的散文(不是指練仙)
ps 會試下「阿嬷」

S-Kwok 發表於 20-6-11 06:56
以前都有朗讀嘅,不過依家真係到咗限期lu。
我諗緊轉換寫作方式,暑假實行。
之前little Yolky介紹過呢本 ...
小時我叫小朋友用mind map 先組織一下,又試過作「來自星星的你」續集,加插一些conditions, eg 一定要有邊個人物
‹ 上一主題|下一主題