用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

carayan,
班主任已通知該系統有問題,應該全部小學都做唔倒.
有無其他家長知道?

老師SEND EMAIL比大家的.
常識科主題研習我都只係同阿女去公園影咗D相咋.

carayan:
我唸妳使唔使問吓老師confirm呢?因冇其他家長回應,我驚比錯資料妳.-?
係啦,細b仔食奶叻叻嗎?   

咁就好了,輕輕鬆鬆放暑假.

我女的成績表背頁則寫了兩個名次,(1) 2nd term (2) whole
year. 您地係咪?
有冇回校學游水呀?

P2編班結果

快知道編班結果了,希望大家keep in touch.

carayan, pls check pm, tks.

原文章由 joyhc 於 07-8-22 00:43 發表

我今天已經即刻去看了分班結果啦﹗我個囡分到2E班,你們呢﹖不過佢就同佢最好的同學仔分開咗,覺得很不拾得呢﹗ :tongue:
希望大家都可以在新的一年有好的表現啦﹗可以聽聽話話啦﹗咁就安樂啦﹗

我女2B班,其怪只得4個升上同一班.咁咪唔係咁平均?

carayan 請 check pm again.

我女2B班,佢話老師(班主任)好惡,唔想番學,可能未適應吧.
中文字好像深了很多,覺得嗎?

原文章由 carayan 於 07-9-12 13:48 硐表
NKW:
請CHECK PM。
我囝囝今年係2E有冇其他媽咪都係,我想知佢過班英文老師是那一位,我 隻仔因第一堂病咗所以佢話唔知,真係比佢激死! 另外你們各班的班主任如何?我阿仔早退過日見咗佢班主任,唔知係咪小朋友 ...

我個囡P1的時候是E班的, 現在2B班,今年咁快有得游水,亞女好開心呢! 大家有冇留意中文詞語簿的生字"露"字的雨字個4點和P1中文書中露珠的"露"唔同寫法?
另想問大家如何令小朋友勇敢參加比賽呢?

原文章由 maggkiki 於 07-9-17 23:30 硐表

joyhc

我知你囡囡係邊位喇 我好多時星期六返學校都見到你個囡, 佢地真係好老友呀, 我個女話你個囡成日都好照顧佢架, 多謝晒

今天剛默完一課中文, 下星期又默2課, d字又深左好多, 如果遲d默埋英文,  ...

Hi Zoey

亞女被老師推薦參加英文朗誦比賽,可能係個人關係,
佢話好驚唔想參加,我叫她先練習看看吧.反而普通話集誦就冇呢個問題.會唔會當練習一排就唔驚呢?

原文章由 Zoey 於 07-9-20 16:29 硐表

NKW,

妳想小朋友參加邊類型既比賽呀?

要小朋友參加比賽, 其實年紀越細, 佢地就越冇咁抗拒, 而且一次生, 兩次熟, 有時參加完仲會上癮 tim, 好似校際音樂/朗誦, 佢地見到咁多差不多年齡既小朋友一齊比賽, 而且水準 ...

Hi Zoey

我當然想囡囡參加啦,報名費都比埋,宜家仲未練習.
我只想佢學多d嘢,從演出中緞練膽識和自信,係一個難得的機會.
希望佢唔好放棄啦.
但用咩說話勸佢呢?

原文章由 Zoey 於 07-9-21 15:08 硐表

NKW,

若果妳囡囡係參加校際朗誦(個人), 老師應該已經同佢報左名, 既然報左名就梗係參加啦, 而且妳地依家好好嫁, 有得老師 train, 我阿女以前參加, 係自己 train 自己, 所以臨場真係睇到好大分別嫁 !  

個人朗 ...

hi hoho1230
我都試過咁様,都唔知噤咗咩制.
另我女好似同妳仔一班啊.(2B)

原文章由 hoho1230 於 07-9-28 08:51 硐表
  再打過之後, 之前唔見左那段又出現番???   

亞女話SR Test會改期不和英默同日.係咪呢?
大家知唔知Oral幾時考?
常識測驗有條題目佔十分咁多,解錯題就全部錯晒,亞女喺呢度輸得好慘. 我好唔開心,點解一條題目佔十分咁多!其他科都唔係咁.
今年比上年成績差了.十二月考試,又生bb的話,不知點算?

原文章由 hoho1230 於 07-11-1 17:09 硐表
測完驗都算可以鬆一口氣,但真係好快又要再搏鬥過,我都唔明點解又要同一日英默和SR test,真係玩死我:tongue:
carayan, 你個仔都好叻喎,好羨慕你可以有咁多時間陪個仔,所以話全職媽咪d仔女成績係會好d,無得傾.我同joyhc一樣呀 ...

多謝咁多媽咪關心!:loveliness:
亞女真的很希望有細佬妹,要求了幾年了.現正期待呢.
我預產期喺1/1/08,若開刀就可能撞正考試期,
順產又唔知幾時會生,兩者有時都唔喺我哋可以
控制. 生亞女時痛了十幾個鐘,而家仲好驚, 所以我都未決定點.
昨天派了常識回來,果然錯了該題.(亞女測完當天已懷疑自己解錯題了.) 該題是要圈出引致肥胖的食物. 她誤解"引致",故圈了全部健康食物,
她早知道自己錯了,我唸她可能是一時心急大意.該題失去八分,她眼濕濕地同我講:對唔住媽咪. 我(奈久)怪責她了幾天.她已盡全力了.得到90分. 我真的很擔心考試不能和她溫習呢!

教師發展日呀!終於可以瞓晏D.

原文章由 joyhc 於 07-12-6 19:07 發表

我想問吓,明天學校放假,有冇人知道是放什麼假﹖
唉,不過都好,可以投吓﹗近排太辛苦了﹗

ho!終於挨過考試,又未有動靜生得.
擔心完個女又到亞B嘞!

carayan
阿細B並非過期居留,唔知點解仲唔願出來.真係要等到1月1?
亞女亦是預產期當天出生.最怕係少咗時間休息同照顧佢哋,
(因今胎好辛苦放了前4.) 真想細B下星期出生.
亞女今次考試總算好過測驗時,還誠實地同老師講寫錯一個字而扣回1分.她亦很滿意.:loveliness:

原文章由 carayan 於 07-12-19 21:15 發表

NKW:

我仲以為你以經生咗添! 阿 細B過期居留呀?佢係咪想留係媽咪個肚耐D呢!B女考成點呢?我阿仔就退步咗 ﹐因近兩個月佢曳咗,仲比老師投訴 !但話極都係咁 ,死未! ...

carayan

想問問想易生D要食D咩呀?妳好似早咗生細B,早幾多日呀?
咁大B呢?
原文章由 carayan 於 07-12-19 21:15 發表

NKW:

我仲以為你以經生咗添! 阿 細B過期居留呀?佢係咪想留係媽咪個肚耐D呢!B女考成點呢?我阿仔就退步咗 ﹐因近兩個月佢曳咗,仲比老師投訴 !但話極都係咁 ,死未! ...

hi,
聽日就要番學嘞!仲咁凍添!慘!

祝大家新年快樂﹗身體健康! 小朋友愉快學習,開開心心.

原文章由 joyhc 於 07-12-31 22:18 發表

hello, hello!

新年就到啦﹗在這裡我祝願大家---

新年快樂﹗ 各個小朋友健康快樂﹗ 最好可以聽教聽話啦﹗

老師會通知何時帶下學期新書的.

原文章由 fatken2388 於 08-1-1 18:21 發表
我是小一家長,明天Jan 2 2008,昰否要立即帶下學期新書? Even 上學期的未教完?
‹ 上一主題|下一主題