用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

hoho1230,
亞仔D燒退咗未呀,比佢飲多D暖水吖,早上如果凍可以比個暖包佢暖吓隻手仔來坐校車吧.我女上星期四開始咳,星期五晚嗱嗱林同佢睇醫生,星期六日狀態嫲嫲咁溫習,又唔可以狂質佢,由佢記得幾多得幾多啦.
係喇,呢幾日考試都應該著校服就可以囉可?

hey, 終於考完試喇, 聖誕節可以休息下.
唔知幾時見老師呢?昨日接女放學, 小4同學仔話一年只有一次見老師, 就係第一個學期.
請問Zoey前輩可唔可以講下呢?

嘩, 睇來大家仲放緊假咁喎,靜英英.我都係昨晚先回港,咁您地繼續開心迎接2007啦!

hoho1230, 我想見老師都係因為心急知道成績啫,點知原來咁快公報,但GR就未知,因MS. MASTER番咗屋企.

祝大家新年快樂!  2007, 樣樣都得.

後日就番學嘞, 唸起就唔開心,放假放到懶晒.
相信開學幾日就冇事嫁啦.繼續努力吧.

carayan,恭喜妳有咗BB,係咪第二胎呀?囝囝就快做哥哥啦.
囝囝都好叻啦,MATHS同其他科都咁高成績,可能佢考speak當天有d驚呢. 我女成績都比測驗時低,可能範圍多咗.
之前好似見到Zoey前輩話:考試淺過測驗已不復再.
咁以前測驗咪深過考試?

適逢新年, 妳都幾難決定喎!生囝囝時開刀,呢胎想自己生呀?
順產似乎 妳以後身體會好d,仲可以見證最難忘的一刻.但妳所擔心o既痛, 我就深深體會.好好休息, 生個健康活潑的狗BB/豬BB.囝囝方面,好快會有進步的.一起努力吧!

hoho1230
做咩妳講起BB就咁開心?點解唔生多個啫?係咪呀carayan?
我都好想生個金豬BB,不過一唸到$$$............

maggkiki
我女上緊學校嘅英語會話班,二月仲有最後一堂,每堂都有一張已完成的工作紙,單單睇張工作紙覺得學嘅嘢唔算太多,畢竟只有55分鐘.不過起碼都比佢聽多d,同接觸多d籍人士,對英文冇咁驚囉.

carayan,家長日當天,如果見到大肚媽咪,咪有可能係妳囉.

我11:41呀,睇黎冇機會見大家. :cry:

原來妳個女依家都有係屋企附近上緊英文班,咁都幾好吖.如果再番學校上就真係幾累.我住觀塘區,搭1A再行入學校都幾係.日曬雨淋. 老公車唔倒有時都會搭的士.妳住邊區呀?  

嘩,妳住將軍澳呀,咁亞女要幾點上校車同起身呀?夜訓嗎?

嘩,訓唔夠八個鐘都支持倒真犀利,我個女訓十個鐘都唔夠, 所以成日發脾氣. 咁早餐點安排呀?我個女帶包番學校食.

maggkiki,
妳個女仲可以放學後好忙咁食野, 睇電視, 然後先做功課,好嘢! 眼訓都唔扭計.
係嘞!我見妳喺(高嘞小集中地)度pm比Zoey前輩,係咪妳想問d深入d嘅私人問題呀?抑或妳同佢早已認識?

carayan :
妳話阿囝總平均分得87倒而考25名,咁佢個班d同學仔分數可能好高呢!87已經唔錯了.但老師話在A班應可有十幾, 咁佢咪知道各班所有成績?
4科主科:中英數常是考試範圍,但如視藝科均屬常識之一,比分可能是平時評估累積.我唸應該照計分的.我女就因為呢科輸的好慘.佢由細到大都唔喜愛畫畫,亦冇學過.我又唔曉,先天和後天都不足,無計.... :cry:

TAMAMABB
上中文堂係用廣東話教嘅,而另外再有普通話課.
由2006年小一起全日制每月學費$2880.-
午饍每餐$15.-(三選一都幾多選擇),可以自己帶飯.其實都有唔開心點解舊制小五同小六全日就只需
$1600.-為此都爭撐咗好耐,但亞女實在太投入嘞,
點可以比佢放棄一間咁好嘅學校.
妳仔仔讀得開心嗎?應該很快樂和投入吧!會繼續讀嗎?

hoho1230,
妳亞仔上次唔舒服先影響考試,下次加油.

係啦,妳地有冇發現每個小朋友的名次都紀錄係成績表到?
咁其實會領到家長同小朋友唔開心.

咁恐怕?!冇聽過喎!試下問下人先.其實我都好驚呢d 集體欺壓或玩分化的行為.這是很嚴重的事, 對小朋友有深遠的影響.睇過女王的教室就知.不如問下高小前輩.

想問問有關課外活動的問題: (第一期只選了一樣課外活動)
第二期課外活動通告已出,若想選擇多項好大可能撞時間,咁又話名額有限需要抽籤,(原因開班太少?)咁可唔可以來過大包圍,抽中了再放棄?萬一只選一樣心儀的課外活動而又抽唔中, 咁就連次選的機會都沒有.
請問您們點揀?

恭喜妳呀carayan, 下午已經想同妳傾計嫁喇, 不過返工後忙到不得了.唯有初十二同大家拜年, 恭祝大家豬肥屋潤,老公同仔女都聽教聽話.

點呀妳?痛唔痛呀?開刀?睇嚟幾精神喎,細B仔重7磅11安士,勁呀!仲餵食全人奶,妳好叻同偉大呀. 有冇家人幫手湊BB呀?坐月好好休息吓,因為就嚟到大B測驗喇!
(唔係想嚇妳,只想妳放鬆d,唔好弄壞身體.)

我囡個班無妳所講嘅情況咁離譜喎,惡意傷害同學仔同向老師吐口水及駁嘴等, 係咪唔想係到讀書?

祝細B仔健康活潑,大B哥精乖醒目.

聽妳咁講佢地係讀到書嘅, 不過就過份活躍咗,咁老師都冇佢地辦法, 除非記過嚴重. 咪話男仔較曳,我女話有女同學同男生打架.
係喇,妳指嘅半痳開刀,傷口會比全昏迷開刀痛D咩?咁做嘅時候清唔醒清醒架?係咪平D架?其實我都想再有......

有奶奶伴坐月就好嘞,珍取睡眠時間.

好呀, 到時要請教妳.

今次測驗範圍真係多咗好多,我都好驚,因亞女嘅SR TEST差咗好多,OPEN BOOK都咁樣,你話我有咩辨法唔擔心.
放假後心散了許多,學過嘅嘢全部忘記晒.對佢嘅表現,有D灰心......
‹ 上一主題|下一主題