用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學捷徑
樓主: long0
go

大學捷徑   [複製鏈接]

http://news.tvb.com/programmes/c ... 5426db28caf68000000
   15    0    0    0

我接受 其實走後門都係實力的一種 有錢亦係

如果IB好D就應該所有人用IB考 廢咗DSE
現在這樣不三不四

熙媽媽  取消DSE,香港全部學生讀IB啦!  發表於 15-11-28 17:49

其實經過大家討論後 就發現目前升學情況 根本地不利弱勢DSE生 因為一直大學想收的學生 都唔係單靠用DSE呢個課程可以訓練出黎 而佢想收的是家庭資本比較強的學生 從名校到補習 呢d并不是弱勢學童可以強求 認清事實大學一直不是可以改變命運的地方 只係錦上添花的地方 完

其實開個post 見到有家長問到野幫到人已經好好
有人話寫極d人都只係會係自己角度睇野
我認為呢個相當正常
人如果唔係自己角度睇事情
呢樣野相當離地
如果你同我講 睇同寫EK的 唔係家長同學生
我會感覺相當靈異同別有用心
我唔相信有人可以全面地分析所有事
香港所有人都說想香港好
但這麼多年下來真的是好了嗎
在我角度由於未能提供最有利環境給下一代
一直在愧疚 資源上的缺失 令她可能未能升大
很想幫忙但只感無力
在IB或 國內生或 任何有能力升讀外國學位的家長面前
我只想說如果他們要的學位不是政府資助學位
我真的一句都不會多口

right 如果大學
普遍歡迎非dse生
這是香港教改的失敗

卓遙  Already a partial failure.  發表於 15-12-10 15:51

回覆 annie40 的帖子

香港人有紅眼症 好正常啫 當然可以做的會盡量做
被迫逆境自強
還可以怎樣

IB講求活動,連學生用的桌椅亦是圓形,不作一行行排列,讓學生可以自由討論及發表意見;同時亦會訓練學生評估自己及他人習作的表現,這些正是大學的要求。
呢句先攞你命 似乎行DSE路的根本 未能滿足大學的要求
如果全香港7萬幾DSE考生都可以有同樣資源自己選擇課程 我估當他們睇到呢句 DSE可以即時摺埋

公平一直只係有資本的人 可以擁有 無資本的人只可以大聲疾呼

作為始作俑者 如令任何人不快 在此謝過

香港教育制度的不堪 不用多言
可以問WHY 只出現在少部份有心教師
其他只會被要求補習
到最終未獲大學取錄
亦只可以大聲疾呼WHY

This is world

補充我唔相信有家長當子女問WHY時 會唔比問 我一日都被問唔止10次

ABC-DAD  一日被問兩次,我會做好自己,七萬八,全港咁大?攪好自己先好啲喎  發表於 15-12-13 10:46
ABC-DAD  “如令任何人令人不快,就此[謝過]?  發表於 15-12-12 13:58
October.  明白你心情,加油!  發表於 15-12-12 13:07

所以我宜家係狂上網搵答案
又要用方法講得佢明
我只可以講 講得多怕OUT OF 課程
講得少又唔全面
仲要怕佢吸收到消化不艮
及睡眠不足

回覆 Cara2006 的帖子

我都明呢個感受其實當他們自吹自擂
子女求學何等輕鬆成績如何如何
父母不用理會云云
見其他家長忙於管教又大表難明 更甚冷言幾句

我在此贈佢地幾句
當自己小朋友有能力
做父母的咪盡力培訓下佢囉
好多有能力的14-5歲都跳班入讀大學 大有人在
果d家長無做到或做唔到
呢d叫嘥咗個小朋友

唔好係人面前晒嘢
呢d只會自曝其短
一係懶一係無能

為人父母要管教
只是好像廚師
把材料(子女資質)盡量利用
好的食材弄出美食是應份
差的食材用心弄出美食才是珍貴
食材(是但) 整這是浪費

而近來很多好的食材跳樓了 這是廚師跟餐館要相討改善的事情

回覆 samsam123321 的帖子

http://www.examtestprep.com/CIE/ ... Language-0509/2014/
cie igcse chinese first language part paper

原本都想收口
大家睇下
cie igcse chinese first language 考d咩再講

‹ 上一主題|下一主題