用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

Hi Rclamlam,

可以推介一些band 1尾, band 2 頭的中學嗎?  校風要好的.

另有無合這程度的直資中學可以推介一下.

Thanks.

rclamlam

Thanks for your info.
其實我住李城壁附近, 有唸過比個仔報呢間, 但有時見到佢地有d女學生成日呢起附近間麥當當到抄功課, 我就覺得校風好唔妥.

沙田的直資, 我只聽過德信.  我嫂嫂推介我仔報呢間, 佢話d老師好盡責,  其實我唔清楚呢間學校d情況, 有無資料?

你記起你講嗰間直資個名就話我知啦.  Thanks.

rclamlam,

多謝你d資料.

我當然會問下老師嘅意見, 只係宜家到處搵定d資料, 唸定幾間心水的, 到時再聽/問埋老師的意見再決定, 唔駛到時先臨急抱佛腳.  因為我仔間學校近幾年派位都係唔太好,而且加埋今年行新制, 驚會影響更大, 怕到時失預算,  所以盡量事前功夫做足d囉, 搵多d料啫.  有備無患.

Hi TK,
see PM(私人傳訊)

T.K.
恭喜, 恭喜,  你地的努力無白費到.
係好大進步喎.  記得要讚下佢呀.  

T.K. 寫道:

MouMaMa,

我個囡今日老師派左張"假"成績表, 佢話老師要再返check所有分數以免出錯, 不過大多可作準.  
亞囡今期名次有進步, 全班考15, 全級考120幾.  不過有一科只得C (佢話唔記得邊科).
我想揀荃灣區~廖寶珊 同 葵涌區~吳祥川.  有咩意見?
12月2日派成績表同升中講座到時會再問佢班主任意見啦!
你呢?  有咩心儀中學呀?

TK

sorlo 寫道:
[quote]
rclamlam 寫道:
但係林護第一階段收生唔係按教統局14分收學生喎, 佢比出面高好多架.
[quote]

其實應係咁解釋:

第一階段收生最低要求係14分, 文理商都係, 呢個係政府規定既

若果原校中五學生,有十四分或以上, 政府規定一定原校收生, 所以第一階段有位, 即係該校學生未達要求, 所以第一階段愈多位, 即係原校既會考生績未達標既愈多(當然再要睇下班級編制啦)

而林護或其他程度較高既學校, 因為太過人超過十四分, 所以除左無位收外來生外, 原來超過十四分既人, 都要去別校搵中六讀

係咪咁呢???

係呀, 咪就係咁囉.
無法啦, 中五班數多, 中六班數少.  好的學校自然多人超過十四分, 但本校中六學位不足, 就無法全收, 好自然就會揀收最高分嗰d囉.  其他就唯有要另搵學校升中六嘞.

T.K.

check PM, please.  

yuyumama 寫道:
今年中學學位分配是新制,已預印學生資料的「中一自行分配學位申請表」(每名學生兩份,每位學生可申請兩間中學),不需要去學校取表,所以亦不會再有「 看過小學成績表才派表」的情況,但學校收表時會否「 看過小學成績表才收表」呢?我想應該不會,因為申請表是由教統局發出的,情況即如小學自行申請階段,學校一定要收表。當然,收生則另作別論了。

中學學位分配的資料可參看櫺囹桼的【中學學位分配(完)】

Hi yuyumama,

唔一定架, rclamlam講得啱.  睇下呢到伍若瑜的要求 :
http://www.twghwyyms.edu.hk/document/F1Self0708.pdf
報之前最好先問清楚心儀的學校穩陣d呀.   政府嗰張只列有簡單的姓名, 學校,....等的個人資料咋. 中學校的表要填的嘢多好多架.

RT 寫道:
唉, 葵青區選校又少一間

吳祥川

RT

睇左你比的吳祥川link, 如果真係咁差嘅成績, 而老師又唔理就真係幾得人驚喎.  呢到有無人讀吳祥川的中四呢?  希望佢地可以分享一下, 情況係唔係真係咁呢????

rclamlam,
你click下RTpost出來的message吳祥川(個名係一條link來的), 係教育城到post出來的message來架, 有關吳祥川架.

但係看今年吳祥川會考成績都好好喎, 第一日可以收番晒全部校內同學, 唔需要收外來生, 而我見到既都唔差喎.

[quote]
NancyFelix 寫道:
[quote]
RT 寫道:
唉, 葵青區選校又少一間

吳祥川

RT

睇左你比的吳祥川link, 如果真係咁差嘅成績, 而老師又唔理就真係幾得人驚喎.  呢到有無人讀吳祥川的中四呢?  希望佢地可以分享一下, 情況係唔係真係咁呢???? [/quote][/quote]

NancyFelix

呢層我又唔知, 不過我都係看教統局今年會考出來既收生情況來講, 如果係咁差既, 又點可能第二日都無位收出面校外既學生呢?

好似唔係真係咁好架咋, 据今年8月中六學位收生資料(來自教統局的), 吳祥川係10/8 14:02先至full喎.  如果無記錯當時"好似"係第三階段來架.
‹ 上一主題|下一主題