用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴的疑問?請幚忙.......
go

學鋼琴的疑問?請幚忙....... [複製鏈接]

學鋼琴的疑問?請幚忙.......

小兒現5歲半.在差不多4歲時學過6堂.但老師令我有一點失望.她比較cool.而且我未見她笑過.她說我兒子唔得.又唔識字.又痴媽咪.叫我唔好學.小兒很不開心有時哭.唔肯在那間琴行學.之後過了一年.差不多5歲時再去了第2間學過.那位老師年紀較輕.但親切可人笑容滿面.現在已經學了28堂.不過想問一問大家:
1.如果升初班.是否打8號風球黑雨不補堂照收學費.
2.琴班是否因材施敎?因為我兒書本和他人不同的?
3.因我不懂鋼琴.請問我兒初學時用.天音出版社的theory book.a級.technic book.level a.lesson book.level a.activity & ear training book.level a.還有2本音符著色本.最近老師代買了step by step piano course the fun way step 1.我拿了年幾前2本舊書john thompson's easiest piano course part one.立騰出版公司幼兒樂理練習1.給老師看是否合用老師說ok合用.咁我想問吓點解呀仔學左28堂仲合用上年初學的書.咁係咪話現在學的琴行比較由淺入深?
4.我問老師我兒是否可升級.但我覺得他好像未得.老師說上多2堂再睇.其實是否應升級?

:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

Re: 學鋼琴的疑問?請幚忙.......

1.如果升初班.是否打8號風球黑雨不補堂照收學費!
   一DD琴行會咁做!我個人覺得視錢為首的琴行會咁做

2.琴班是否因材施敎?因為我兒書本和他人不同的?
   琴班是指個人定團體班?

4.我問老師我兒是否可升級.但我覺得他好像未得.老師說上多2堂再睇.其實是否應升級?
   28堂就升級?會否太快,就算升左級,小朋友都未有能力彈,左級都係得個名。其實你要問清楚老師初級同一級的分別,升級後除加學費及個級別名唔同外,你要知道一級同初級學的野有乜唔同

明白未?

我想知道你本書是不是STEP BY STEP PIANO COURSE THE FUN WAY STEP 1 (粉紅色)有2個小朋友那本
如果是那是FOR初學者
如果書上有待MASTER SERIES 1 即係GRADE ONE
的書

0362466 & Tippi  thanks你們的回應

Tippi 係呀係STEP BY STEP PIANO COURSE THE FUN WAY STEP 1(粉紅色)有2個小朋友那本.呀仔另有同學校同學仔女孩子遲我兒6堂先去學但她已經升級.佢買d書同我兒唔同的.我諗我兒是否未得未有能力升級呢?

0362466 我兒係同另一個女孩子上課的.她比我兒細d.因為琴行係小組2個小孩一班.不過老師話試2堂一個人學.我問老師升級的問題.學的有何分別.她說因為琴行的原因.升級她可以一對一敎.如果照現在可能琴行安排唔到一對一.因現在一對二.都係半堂敎一個小朋友彈琴另半堂著色呀或者睇另一個小朋友彃琴.輪住彈.老師support唔到咁多.
:-) :-( :-D ;-) :-o :-D :-( :-D ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x :hammer: :weapon: :adore: :weapon: :adore: :verycold: :party: :lalala: :wave: :ranting: :weapon: :-D :-) :-? 8-) :pint: :hammer: :angryfire: :idea: ?-( :cheeze: :sm: :sick: :lalala: :mrgreen: :-| :wave: :yawn: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party:

簽名被屏蔽

我都有個疑問想問下各位有經驗既家長 :  仔仔學琴差不多2年半有多, 半年前問個琴老師仔仔可否考2級, 她說未得 (仔仔只有1級半的成績), o.k., 半年後再問, 又說未得, 好了, 我問下年4-5月的那個Term可以考未, 她又說未得, 成一年之後的試都話未得, 係唔係好有問題呀?

我曾聽人說一年一級的, 到下年都成3年半了, 2級都話唔考得, 係唔係應該轉老師及琴行呀? 同埋其實考試唔係只要彈熟個幾首指定考試歌就o.k.咩? 仲要學咩先可以考架? 要咁耐同真係咁難咩?       :evil:

不如你講下你仔仔學緊D乜書,等大家了解下,分解下!

點解你囝囝學了28堂還會用這本書,我個囡囡 一學已經
用這本書了,(她當時只有3歲半)你仔仔真的學得咁慢嗎?
還是琴行拖鐘..你自己要分析一下

BB0628,

咁又未必一年一級, 我建議你睇下仔仔上堂, 確定一下仔仔既情況同老師既能力, 依家你仔仔一個星期上幾耐?

記錄一下仔仔練琴既時間同情況都有幫助你了解佢既進度, 我都有要求仔仔寫低每次練琴既細節養成好習慣,仔仔亦會明白練習既目的

仔仔由 K2(4歲)開始學琴, 期間因搬屋曾轉過琴行.  他現時學的書有以下幾本 :-

1. Scales, Arpeggios & Broken Chords - Grade 1
2. Everybody Likes Piano - Book One
3. 輕鬆彈鋼琴- 2
4. Michael AAron Piano Course - Grade One
5. 我愛樂理 2

仔仔每天都有練琴, 不過就唔係練好耐, 因要做功課. 但總之每天都一定會練晒2-3次老師教的東西囉.

請各位給意見.

s0362466 寫道:
不如你講下你仔仔學緊D乜書,等大家了解下,分解下!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Ming2,

我都知佢依家學D書係屬於淺個種, 但問題係點解仔仔學左兩年, 都係學D咁淺既書!? (全部書都係個老師在琴行俾仔仔選來學的), 我發覺佢學黎學去都係學緊1級書 (成年幾2年喔), 唔可以教深一D既書咩? 基本上, 小朋友的能力有時係可以接受高一層的, 不一定需要按步就班吧?! 咁咪有排等!

ming2 寫道:
BB0628

如果以囝囝宜家0既書本黎睇,要考二級...就仲未係時候lor..(我覺得)..不過如果你只係為考而考,用一年時間去準備二級考試範圍0既野,都冇話唔得0既...不過考到都冇意思啦..成年只係彈個幾隻歌仔...倒不如叫囝囝真係練多d琴先,再去諗考試啦...

[quote]
BB0628 寫道:
仔仔由 K2(4歲)開始學琴, 期間因搬屋曾轉過琴行.  他現時學的書有以下幾本 :-

1. Scales, Arpeggios & Broken Chords - Grade 1
2. Everybody Likes Piano - Book One
3. 輕鬆彈鋼琴- 2
4. Michael AAron Piano Course - Grade One
5. 我愛樂理 2

仔仔每天都有練琴, 不過就唔係練好耐, 因要做功課. 但總之每天都一定會練晒2-3次老師教的東西囉.

請各位給意見.
[/quote]     

簽名被屏蔽

謝謝ming2和各位sister
仔仔3 歲幾時用書john thompson's easiest piano course part one.立騰出版公司幼兒樂理練習1.之後無學一段時間.4歲幾時去左第二間琴行學時用天音出版社的theory book.a級.technic book.level a.lesson book.level a.activity & ear training book.level a.還有2本音符著色本.因書本差不多敎完.所以上星期老師特別代買了step by step piano course the fun way step 1.我都覺得好似有d問題.因為我兒的同學仔.買的書唔同.咁我見屋企有john thompson's easiest piano course part one.立騰出版公司幼兒樂理練習1.咪問吓合唔合用.點知又話合用.咁係咪即係話呢間琴行一開始就敎得好淺所以現在仲合用第一次在另一間學琴的書

ming2
係呀.仔仔現在一星期上一堂一小時.我在門外看到老師通常敎一個小朋友彈.另一個著色又或許做樂理工課.輪流敎.其實老師說因為琴行的問題.現在鋼琴班是小鉏.如果我想要一對一就要升班.升班$$$貴d.仲係一個星期得半個鐘.但係我見到有個姐姐學左好耐都未升.不過佢係一個人學已經6歲幾.我都唔知應該點?因為在第一間琴行學琴時嚇親呀仔.仔仔唔肯在那間琴行再學而且那個老師叫佢唔好學浪費$$$.呢間琴行第二間佢很喜歡沒有抗拒.老師好親切.我唔敢亂同佢轉.....
ming2 寫道:
三三三

你囝囝同另一個小朋友一齊上堂,而且仲要有半堂係用左黎coloring,咁就算上左28堂,你都唔係真係學左好多野咋喎,好難同個d真係單對單上堂0既學生作比較架....你都係正式轉單對單上堂一段時間之後,再睇囝囝0既進度如何啦...

[quote]
三三三 寫道:
0362466 & Tippi  thanks你們的回應

Tippi 係呀係STEP BY STEP PIANO COURSE THE FUN WAY STEP 1(粉紅色)有2個小朋友那本.呀仔另有同學校同學仔女孩子遲我兒6堂先去學但她已經升級.佢買d書同我兒唔同的.我諗我兒是否未得未有能力升級呢?

0362466 我兒係同另一個女孩子上課的.她比我兒細d.因為琴行係小組2個小孩一班.不過老師話試2堂一個人學.我問老師升級的問題.學的有何分別.她說因為琴行的原因.升級她可以一對一敎.如果照現在可能琴行安排唔到一對一.因現在一對二.都係半堂敎一個小朋友彈琴另半堂著色呀或者睇另一個小朋友彃琴.輪住彈.老師support唔到咁多.
[/quote]

Hi, KC123,

聽落你小朋友個鋼琴老師好似教得幾好喔, 深得黎小朋友又可以Enjoy, 時間上又配合得好 (學2年多考2級).  

佢係私人教定係琴行教架? 你可唔可以介紹同p.m.佢D資料俾我呀?      

kc123 寫道:
等我分析下各位問題:
我個小朋友一開始學琴,(講緊佢2歲8個月個時),就用john w.(green book), little finger,同埋一本只得colour同連線的幼兒樂理作業,咁有d notes 同功課係老師自己整比個仔, 個老師係幼師,所以個時我個仔得2歲8個月佢都肯教,當然初級佢都學左成8-9個月,先開始用grade1 書,老師話如果3歲多d的小朋友,學4個月到己可以用john thomson"s grade 1和john w.(red book) ,佢學到現在2年多,己有2級程度,今年考2級.
佢1級時(佢係唔考1級,不過老師想佢早d熟識左考試的東西,所以一早己經教左佢scale 同埋silgt reading)
書已用scale 1級本考試書,sight reading 本考試書,
john thomson grade 1
john w .red book
a dozen a day book 1,(當然之前己學晒本粉紅色和blue book )
同埋用緊theroy grade 1
咁仲有老師又會影d 歷屆考琴的琴譜比佢,
我個老師係教得深,但考試佢會好開心,因為晨早己識晒,以家係彈下3首考試歌,佢己可以ok 和輕鬆面對考試.
唔駛成年都彈個3首考試歌,仲可以彈其他歌.老師都唔主張咁樣考琴,個小朋友會唔想再學,如果成年都係咁彈3首考試歌,和scale,個細路似虐待佢多d.

練琴,佢成個禮拜練都有2-3個仲,當然唔係考試期啦.但家長陪佢練係最緊要,我個老師比我入埋去看佢上堂,(由初級到以家),所以我知老師點教,返屋就咁練.

考琴係要熟晒3首歌,背晒所有scale,速度,感情等,要做得好好,才能考到琴,老師講今年開始,d 考官好嚴,試過有個學生唔練琴去考,分紙無分,連分都唔比,and then 由於以家太多人去考,d考官一看就知你係死考定真係識,真係識個d個分會高d
‹ 上一主題|下一主題