用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囝囝考試時表現甚差, 可怎改善.....
go

囝囝考試時表現甚差, 可怎改善..... [複製鏈接]

囝囝考試時表現甚差, 可怎改善.....

小二囝囝考試溫習時好熟, 同一題目常於考試前很熟, 但考時郤不懂, 經常也是這樣, 成績也很差, 有沒有方法可以改善一下..........   

Re: 囝囝考試時表現甚差, 可怎改善.....

會唔會係你比太大壓力佢呢?如果係我,我會試

我已經係咁做, 也沒有責罵他, 每次都只是和他開心地討論, 例如會說:老師喜歡作弄你們, 你就中招了, 所以錯左, 下次小心再比miss整估了....也沒有跟他討論分數.......真的不知可以怎樣................   

我囝囝都係二年級,而我自己每次係考試前一晚,都會問囝囝:[有冇信心?],囝囝就會答:[有!]

跟住我就會同囝囝講:[媽咪知道你得既,只要你小心D做,媽咪對你好有信心,只要你盡左力,媽咪係知道架!]

通常呢招都幾有效,一來減心囝囝壓力,二來比左信心囝囝,你可以試下!

首先針對他最強的一科落手,平日多花時間於這科,自然會有好成績,代他有信心後,其他科目考試表現慢慢會好。也可以攻完一科再一科。

你扮老師,模疑考試,比份PAPER女女,應真D玩,扮到好似在學校甘

Same thing happened to my daughter.  I am always "upset" by her marks.  She is between 80-90.  There're only a few questions she doesn't know how to answer.  This means there're more than 10 marks are for careless mistakes.  The problem is, this's her temperament.  Only if she care about her results, she would change.  At this moment, I can do nothing to help her.  (I've been doing almost everything to help.  E.g. tell her how she can avoid the careless mistakes, how the teachers would trick them, encourage her that she can certainly do well in the tests/exams.....etc, but nothing works.)

mj 寫道:
小二囝囝考試溫習時好熟, 同一題目常於考試前很熟, 但考時郤不懂, 經常也是這樣, 成績也很差, 有沒有方法可以改善一下..........   

Careless Mistake 好過佢唔識 !

唉~~我個女連續3次考試都發燒,好彩退到燒考試..可能平日都俾左好多壓力佢...大意真係估吾到..有90分已經好好,留番一線俾大家..
我收到佢張paper有100分時..俾小小鼓勵佢算,俾佢知道媽咪好欣賞佢有100分同無100分既paper架..盡左力就得啦..

你們的囝女成績咁好, 都唔需擔心啦, 我每次只想他全部合格....., 佢d成續好奇怪時好時壞, 有時突然可以有70 / 80分, 有時就得40多...都不知怎好.

我個女成績都這樣,有時好,有時不好,都不知怎好   

近來囝囝又有新麻煩, 睇來可能佢都係不適合傳統教學, 有沒有d子女在直資學校讀, 有無這些學校的資料, 請大家幫吓忙, 提供些資料給我..   

你想要邊區同咩價$先?

最好under $2000/月, 近d就最好啦.

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

小妮子 寫道:
我囝囝都係二年級,而我自己每次係考試前一晚,都會問囝囝:[有冇信心?],囝囝就會答:[有!]

跟住我就會同囝囝講:[媽咪知道你得既,只要你小心D做,媽咪對你好有信心,只要你盡左力,媽咪係知道架!]

通常呢招都幾有效,一來減心囝囝壓力,二來比左信心囝囝,你可以試下!

好招!     
等我都試吓先!  

200012 寫道:
你扮老師,模疑考試,比份PAPER女女,應真D玩,扮到好似在學校甘

呢招都好好!

$1200 陳守仁,播道,李宗德,圓玄,(培橋,好似$1800,好似咋)

$1200 陳守仁,播道,李宗德,圓玄,(培橋,好似$1800,好似咋)

各位

1-我考試前,都會問囝囝:[有冇信心?],囝囝必會答:[無!]
2-扮miss 試過, 佢話唔喜歡上課>>>唔玩

leeleelumlum 寫道:
[quote]
小妮子 寫道:

好招!     
等我都試吓先!   [/quote]
‹ 上一主題|下一主題