用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 還會催仔女做功課嗎?
go

還會催仔女做功課嗎? [複製鏈接]

還會催仔女做功課嗎?

我有個朋友話我無理由不用催的,還說我怪呢?
不是麻?中三還要催, 請問你們會嗎?

Re: 還會催仔女做功課嗎?

應培養自行做功課,這是他們的責任,不是家長讀書。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

我不會催,但會提醒是否已完成隔天所需呈交的功課 .... 因為他只是中一生 ... :  :  :

msling 寫道:
我有個朋友話我無理由不用催的,還說我怪呢?
不是麻?中三還要催, 請問你們會嗎?

假若中三還要催才肯做功課,大概不要期望這少年讀書有多大的成就。

中學唔同小學, 冇家課冊, 唔知佢有幾多功課, 今日啲功課又可能係幾日後至交, 所以都好難管得到.

我連阿仔(現在讀S.3)有d乜野功課都唔知,點催佢做功課?同埋,做功課係佢既責任,冇做咪尤得佢面對個後果囉!

我個仔由小學三四年級開始都是自動自覺做功課,有唔明先至問我,從不用我掛心! :wink:

放手讓他們獨立些吧!

其實都中三啦,點去管,點去催,
所以我都唔係好明個朋友點解還要咁費神,
或者佢得一粒仔
所以特別緊張左

msling 寫道:
其實都中三啦,點去管,點去催,
所以我都唔係好明個朋友點解還要咁費神,
或者佢得一粒仔
所以特別緊張左

香港而家啲家庭平均得1.6個子女...所以好多人都係得一粒仔or一粒女...呢個唔應該係藉口,應該訓練佢哋更加獨立先啱!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

講起獨立呢家野,重攪笑,
朋友還會帶著個仔出出入入去學野

催都無用架啦!!!
阿仔F.4,有d乜野功課我都唔知,
唯有提下佢啦!!

MKma 寫道:
我連阿仔(現在讀S.3)有d乜野功課都唔知,點催佢做功課?同埋,做功課係佢既責任,冇做咪尤得佢面對個後果囉!

我個仔由小學三四年級開始都是自動自覺做功課,有唔明先至問我,從不用我掛心! :wink:

放手讓他們獨立些吧!

其實大家都做過中學生...你認為咁做真係有用!?
:-)

催! 當然要催啦, 點止做功課呀, 仲要催佢起身, 返學, 食飯, 沖涼, 溫習.....
因為, 依D係父母0既工作!       
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

咪做了人肉鬧鐘囉?佢地點會學識自已承受後果呀!

[quote]
正46 寫道:
催! 當然要催啦, 點止做功課呀, 仲要催佢起身, 返學, 食飯, 沖涼, 溫習.....
因為, 依D係父母0既工作!

催做功課已經係小事,我個朋友以前個仔中三重要掃個仔背脊暗佢訓,中二重幫個仔背書包返學,到個仔話唔駛阿媽幫,我朋友不知幾失落,話個仔咁快唔要自己。
我覺得問題係有些媽媽再唔駛為仔女操心,佢地會覺得無存在價值。

[quote]
vincentma 寫道:
咪做了人肉鬧鐘囉?佢地點會學識自已承受後果呀!

我個女讀F.6啦, 你遲D就明0架啦....

[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

日好 寫道:
催做功課已經係小事,我個朋友以前個仔中三重要掃個仔背脊暗佢訓,中二重幫個仔背書包返學,到個仔話唔駛阿媽幫,我朋友不知幾失落,話個仔咁快唔要自己。
我覺得問題係有些媽媽再唔駛為仔女操心,佢地會覺得無存在價值。

My God!!!

I do think that doing homework is their responsibility not mums.  They should handle their homework, it is their responsibility!!!   Am I right?   

Rgds

‹ 上一主題|下一主題