用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我個囡寫字越黎越肉酸!
go

我個囡寫字越黎越肉酸! [複製鏈接]

我個囡寫字越黎越肉酸!

每次寫字都好求其,k2同k3好整齊,反而依家小一就差左,寫口字,就寫成O字,d字d筆畫唔係直線,係斜的   
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

Re: 我個囡寫字越黎越肉酸!

我個仔D字都差左好多,睇番佢kindergarten D字,果陣時真係好整齊,宜家寫到D字斜哂,有乜方法令佢有改善呢?   

醒目開學勳章

我仔都係呀, 我俾老師話到唔好意思, 係咁話佢字體不整潔   

你哋話捉佢入書法班有無用呢 ?

carrai,

同我個仔一模一樣。
小一開學2月後,就變得好差。
寫0會變左qoo個頭。
寫個b字一筆過。
目前仍然一樣。
執筆隻手向入拗,而非筆尖向前。
又唔肯改。

你還要看清楚她是否3隻手指執筆。
如果只用2隻手指,
都可能會影響字體。

雪文,

如果搵書法班要小心選擇。
我領教過個勁衰的。

點止中文字, 英字都係咁
a -> u
r -> v
y -> 寫得好開
啲字時大(特大)時細.

仲於比老師寫 - 認真寫字.....
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

Bluestar

我教亞囡係用jar三角筆方法,等我留意下先!

重有你地d小朋友做重組句子果時,有冇有d字只寫左一半呀!

更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

由 totoro 於 2007-01-24 19:49:03

點止中文字, 英字都係咁
a -> u
r -> v
y -> 寫得好開
啲字時大(特大)時細.

Exactly the same !!

做重組句子果時,有冇有d字只寫左一半呀!

Sometimes, but not too often.
Sometimes some 有d字missing too.

The partially written character, or in other words the missing of radicals, is just a temporary orthographic instablity.  To my knowledge, in this stage, the kid's perception of characters is changing from a combination of strokes  to a combination of radicals.  It is an inevitable transition in learning Chinese character writing.  It won't last long.  

carrai 寫道:
Bluestar

我教亞囡係用jar三角筆方法,等我留意下先!

重有你地d小朋友做重組句子果時,有冇有d字只寫左一半呀!

醒目開學勳章

Bluestar, 我仲未報名呀, 心大心細.   

我係擔心佢入咗去寫得好肉酸, 如導師有說話俾佢听, 或其它小朋友都幾好時, 佢會無晒自信.

但又唔知自己是否過份擔心.

書法班-係學校入面的興趣班, 唔知好唔好加.

你可否分享你的不愉快經歷?
Bluestar 寫道:
雪文,

如果搵書法班要小心選擇。
我領教過個勁衰的。

小女係幼稚園時D字非常整齊, 到依家好似鬼劃符咁, 叫極都唔聽, 唔知咪多字要寫, 所以無心機....最怕佢無心機, 以係點算

雪文,

請看 :
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=723380&forum=5#12254542

但相信如果你開始時告訴導師有關的問題,
通常不會如此。
我從未在別處碰過個如此品行的導師。

如果是學校裡的書法班(興趣班),要看同學的態度。
希望叻(寫得好)的同學,不要看扁寫得不好的同學。
否則更加不肯寫字,容易有反效果。
往好處想,如果小朋友見鄰座同學字體端正,
起激勵作用就最好。

Hi Hi

我個仔都係咁,我就覺得因上了小一功課或手冊要寫多好多字,如果寫得靚就會寫得慢,如想寫得快就可以將老師寫既嘢全部抄得完,咁樣習慣咗,啲功課就會寫差,唯有在家做功課時,叫佢寫得慢啲,啲字就會靚啲囉.

我阿女幼稚園時寫的字都唔錯,但以家亂寫一通,佢話要快喎,寫得靚就抄唔切,冇佢符 :-x

唯有接受吧

hi sandylaw:
甘細個都吾係有很多功課做啦~你叫佢慢慢做啦~寫好d字~到左小學4.5年班再學快都未遲啦~到左中學就一家要寫快d啦~唔係分分鐘都吾夠時間做晒d 考試題呀

看來這是一般小朋友升小學既通病,希望她快些適應。

carrai,各位,

我咪話我個仔寫字很難看。

其實p1term2派成績表時,班主任建議,不如試下去check是否小肌肉問題,影響寫字。
咁我找家庭醫生寫封referral letter,7月底打去我那區的(衛生署)兒童體能智力測驗中心make appointment,跟住9月初約見左個nurse($100),問左我好多生活習慣等問題,還帶埋成績表,默書/抄書/功課簿,手冊等,她看後再排期見occupational therapist。

昨早去了"中九龍兒童體能智力測驗中心"check"小肌肉"($60),真係有d事 :
手眼協調
雙手協調
動作計劃 (只有5,6歲equiv)
手掌握力
手指靈活
抄寫功能遲緩(慢d,eg別人寫10個字他寫7個字)
日常自理遲緩

會轉介去kln hospital做職業治療。

而我個仔有學琴和學 足台 拳道,已經有d像做ot 練習,尚且會咁。幸好他就讀的幼兒園和現在的小學不重抄寫,所以還應付得來。但到p4,p5,及再升高d班,就難免要寫多d字,如果唔早d (現在)開始做職業治療針對問題,日後更麻煩。

所以如果覺得不單是懶散問題,不如去做個評估(衛生署就要咁耐,私家會快d),看看問題所在,早早找對策。越早越好。
‹ 上一主題|下一主題