用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 41綱...九龍塘官立小學好唔好?
go

41綱...九龍塘官立小學好唔好? [複製鏈接]

41綱...九龍塘官立小學好唔好?

Re: 41綱...九龍塘官立小學好唔好?

間學校都起左五年 ,我個女係到畢業 ,個仔係到讀緊小五 ,我覺得間學校幾好 ,課程唔會太深 ,學生追得上.校園生活都唔錯 ,而且學校有唔同o既課外活動 ,星期六又有學藝班.
我見得個仔讀得幾開心 , 有時可以係學校做曬功課先番屋企 ,咁係屋企多o的時間溫書 & 睇課外書.

今年轉左校長 ,佢話派去 band1中學o既同學只得50-60% ,佢話會幫學生提高水平 , 希望多o的人入到好o既中學
我見個仔今年o既英文都有少少進步.

今年轉左校長 ,佢話派去 band1中學o既同學只得50-60%

講笑咩, 50-60% Band1!
九官前身係農圃道官小下午校, 之前的視學報告都好一般, 兩三年前有家長講過, 得二十幾個派英中, 點會有 50-60% Band1. 41 網, 淨計 Band1 率, 基華應該好過九官.

AdaHo: 妳說得真對.
因九龍塘官立小學有聯繫中學QE, 所以好多人寄予厚望. 但聯繫小學, 有好幾間. 可能九龍塘官立小學會是分得最少的那間?
如果話:50-60% Band1? 不如說50-60% 派第一志願. (band2 學生只會放band 2 中學在第一志願.)

AdaHo123 寫道:
[quote]
今年轉左校長 ,佢話派去 band1中學o既同學只得50-60%

講笑咩, 50-60% Band1!
九官前身係農圃道官小下午校, 之前的視學報告都好一般, 兩三年前有家長講過, 得二十幾個派英中, 點會有 50-60% Band1. 41 網, 淨計 Band1 率, 基華應該好過九官.[/quote]

eddie503 寫道:
因九龍塘官立小學有聯繫中學QE, 所以好多人寄予厚望. 但聯繫小學, 有好幾間. 可能九龍塘官立小學會是分得最少的那間?
如果話:50-60% Band1? 不如說50-60% 派第一志願. (band2 學生只會放band 2 中學在第一志願.)

派第一志願接近 40%, 但係睇呢個數字冇意思.
九官究竟派位理唔理想, 上佢既網址睇吓啦.
http://www.klntong.edu.hk/school_report/school_report0506.pdf

多謝分享, 都好清楚呀.
原來派去QE的, 可能只有兩三個.
跟馬頭涌官小相比(同是聯繫小學, 但不同區), 真的好大分別了.

(在報告中: 有些數字, 都幾有趣. 1. 碩士資歷老師多了; 但需要嗎?  2. 受訓專業數學, 急降, 何解? 3. 初小的閱讀風氣, 比前差了)

AdaHo123:

非常多謝你的資料,十分有用.
Band one 學生的數字不太願詳細列明,
(只列出第一志願的比例),好難判斷?
"基華"上年都有例明學生派往那裡及人數
請問有沒有家長知道實際的情況.謝謝!

AdaHo123 寫道:
[quote]

派第一志願接近 40%, 但係睇呢個數字冇意思.
九官究竟派位理唔理想, 上佢既網址睇吓啦.
http://www.klntong.edu.hk/school_report/school_report0506.pdf[/quote]

eddie503:

想請教一下,如果由小四升(小五及小六)的人數,少了差不多15人,會唔會是有問題 or 是正常其他學校也有這種情形出現.謝謝!

多謝分享, 都好清楚呀.
原來派去QE的, 可能只有兩三個.
跟馬頭涌官小相比(同是聯繫小學, 但不同區), 真的好大分別了.

(在報告中: 有些數字, 都幾有趣. 1. 碩士資歷老師多了; 但需要嗎?  2. 受訓專業數學, 急降, 何解? 3. 初小的閱讀風氣, 比前差了)

會唔會是因為分精英班的問題?通常小四開始分精英班, 而小五開始要呈分上EMB定banding. 即是如果小四不是精英班, 升小五是最後機會返回精英班. 如果不能, 有家長可能為子女另某出路(直資/私校), 甚至會唔會被勸喻重讀或轉校....(以上純粹估計, 沒真實個案提供)
‹ 上一主題|下一主題