用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 急!學通利琴利兒童音樂班有用嗎?
go

急!學通利琴利兒童音樂班有用嗎? [複製鏈接]

急!學通利琴利兒童音樂班有用嗎?

同上? :tongue:

Re: 急!學通利琴利兒童音樂班有用嗎?

請問學啲咩?因每月要$700.需要2年時間.

我都想知

係唔係music wonderland, 我個女之前都想過係kowloon bay centre,初初都ok, 但each class重複做上一堂, 每堂教小小新野,有啲揼波鍾,小女終於頂唔到,放棄

請問 JMC (4歲班)又如何呢?有沒有人可以分享吓?

我個囡返緊jmc (今年5歲半), 佢上堂都好投入, 好鍾意個老師. 其實好唔好同有無用真係要睇吓你想要d咩嘢. 我嗰時報名都要等成年, 一入就係jmc. 唔... 我覺得ok啦, 比佢接觸吓音樂, 學吓琴, 等佢再大d入小學時先決定向邊個方向發展. 如果一開始就要一對一好悶咁學琴, 我驚佢一開始就無興趣. 而tom lee 的 jmc 比較多元化, 有時會唱吓歌, 又會配合動作, 有時會教佢地打吓拍子, 等佢地對音樂有多d敏感度. 當然有一半時間會用來教佢地彈琴, 通常佢會教熟d小朋友諗完首歌d音先再教佢地彈, 等佢地易拿握d.

同意

htcmama 寫道:
我個囡返緊jmc (今年5歲半), 佢上堂都好投入, 好鍾意個老師. 其實好唔好同有無用真係要睇吓你想要d咩嘢. 我嗰時報名都要等成年, 一入就係jmc. 唔... 我覺得ok啦, 比佢接觸吓音樂, 學吓琴, 等佢再大d入小學時先決定向邊個方向發展. 如果一開始就要一對一好悶咁學琴, 我驚佢一開始就無興趣. 而tom lee 的 jmc 比較多元化, 有時會唱吓歌, 又會配合動作, 有時會教佢地打吓拍子, 等佢地對音樂有多d敏感度. 當然有一半時間會用來教佢地彈琴, 通常佢會教熟d小朋友諗完首歌d音先再教佢地彈, 等佢地易拿握d.

我同意係睇你想要D咩,我女去 Music Wonderland 幾個月啦,好開心好鐘意,成日要我同佢唱歌聽 CD,好鐘意音樂,我覺得作為一個啟蒙課程佢係可以幫到小朋友認識音樂,佢鐘意的話日後學樂器會有幫助,但係如果你係想小朋友好認真的學樣野咁就可能會覺得無咩用。

醒目開學勳章

我個女而家BOOK3, 她都很開心去上堂,其實最緊要小朋友鍾意;但由於班中人數越來越少,我都諗住比佢正式學鋼琴

我個女都係book 3, 係shatin centre, 你呢?
其實最緊要佢地學得開心, 佢地開心自然容易吸收老師所教的嘢. 好似今晚我放工返到屋企, 佢話比我聽佢今日自己練咗琴(平時要我坐係身邊睇住佢). 仲彈比我聽, 我讚咗佢2句話進步, 佢開心咗成晚.  

Do you have a piano at home for her to practice? My exp is after 9-12 lessons, they require each kid to play a song (very short) on its own before the class, if you don have a piano (or even a electric organ) at home to practice every night, i don think the kid can it during the lesson. Even you don mind if your kids can't do it, it will be pressure cos the teacher will ask the kid whether they can do it now or by next lesson EVERYTIME. I finally quit cos i don want my son to fall behind too much.  i may join similar courses next yr when i move to a bigger house when i can accomodate a piano at home.     

我都15/16,兩個月前,上網報名, 無聲氣, 米打去問下有無收到我個報名表, 佢竟然話無record, 佢fax份form比我, 叫我填左fax番比佢, 之後我打去confirm啦, 佢話好full, 要排隊, 要排 [size=x-large]一年, 我報3-3.5歲喎, 佢話, 咁幫你改 4-4.5歲咯, 排得黎都arm...

:tongue:
macyma :-)

macyma,
same case with me. 當我報名時都諗住讀3歲班, 但佢話要等一年, 所以一讀就係4歲班.
無錯, 如果要學, 真係要有個琴係屋企, 因為其實book 1 後其已經要返屋企練琴, 然後老師上堂時會比時間每一個同學獨自彈. 不過老師話唔駛買好貴嗰d琴, 只要標準size 的電子琴便可, 當然唔好太玩具啦.

Hi YN

可否提供  Music Wonderland 的 web-sit or informationv給我.
[email protected]
Tks!

我係仔仔3歲幾時報名, 等了差不多一年, 問佐幾次都係叫我等, 終於放棄  :evil: 後來轉去報栢斯, 即刻可以係下一個課程開始讀兒童班, 完成後就轉單對單學喇。加起來已大概有一年多, 佢不但培養了彈琴興趣, 還跟我說很喜歡學琴   
所以我覺得等咁耐只是浪費時間!!
SUNNY媽

htcmama, sunny媽,

同意!
我都轉去找其他課堂, 好似合唱團, 音樂班咁, 唔打算再等佢咯!

macyma :tongue:
macyma :-)

家長要諗清楚,我試過收過幾個鋼琴學生係要執手尾,如果係諗住just for fun就OK,YMC最大的問題係用唱名(d,r,m.....)instead of 音名(A,B,C...),兩種係唔同ge系統,咁d細路日後會攪唔清d concept。,d學生的聽的確好d,但視譜的能力比較弱,最近我新收的小朋友學左2yr YMC,居然唔識認音符,只可以用聽來認音,佢媽咪同佢跟左個先生差不多一年,仍然冇法更正個小朋友的思維,最後知我有exp,就lai搵我。我唔想有d mud野批評,只係point out的確係有呢d實況。洗錢唔緊要,最麻煩低小朋友先入為主後,唔知點攪……

‹ 上一主題|下一主題