用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 2B1家長得閒入o黎傾
go

2B1家長得閒入o黎傾 [複製鏈接]

2B1家長得閒入o黎傾

各位收到常識專題研習後, 會諗住點同小朋友一切做呢?

Re: 2B1家長得閒入o黎傾

hi easiness

近來身心疲勞,公私都忙,好耐無上bk,開個新topic都好,有時幾日無上要追返

Dear jackjackma,

我個仔都係一樣,佢

jackjackma,

知唔知幾時會有中文每日一篇? 我見其他學校已經開始, 但是點解學校仲未有通告?

[quote]
jackjackma 寫道:
hi easiness

近來身心疲勞,公私都忙,好耐無上bk,開個新topic都好,有時幾日無上要追返

睡公主,

MISS TAM真係好細心喎! 佢地有位咁好嘅班主任真係開心呀! 前日我同MISS TAM講左阿仔睇唔到黑板一事, 昨日老師已經幫阿仔調左位啦! 效率非常之高呀! 希望調左位後, 阿仔上堂會留心啲啦!

另外, 我問阿仔有無份去輔導, 佢話老師無叫佢個名! 唔知下次會唔會輔導其他科(如: 中文或數學)? 我都想阿仔被老師輔導吓中文呀!

以前輔導班要成績好差先有份,我都好想我二少有得輔導

中詞俾老師寫格式唔O岩,全班得幾個O岩,包括我二少,不過唔係佢醒,係佢亂做,完全撞彩,佢都話唔知老師想點.我亞仔功課的評語都好激,我見到都好無奈,睇到我     
[quote]
easiness 寫道:
Dear jackjackma,

我個仔都係一樣,佢

jackjackma,

一開始寫中詞, 老師已經話阿仔用錯隔式, 仲話佢唔留心上堂! 到第二次, 老師先話隔式點寫(可能第一次老師已經講左個格式, 不過阿仔唔明又唔問, 所以咪寫左囉)!

仲有兩個星期多啲就測驗啦! 我衹係o係阿仔面前提過一次, 唔想俾壓力佢(以前我成日提佢, 點知出來嘅成績唔理想, 小一o個位班主任話阿仔比較"籐雞", 一緊張就咩都唔記得晒)!

今天亞仔要做第三次中作改正       
昨天已經寫了家課冊,佢又話自己唔知要唔要做,結果得7位同學

jackjackma,

阿囝同令郎一樣, 都係唔鍾意上中文堂! 佢俾中文老師寫左兩次家課冊話佢欠中作改正, 第一次中作改正無交(因為佢無寫家課冊), 到左今日, 老師寫佢仍欠中作改正, 我問阿囝點解又被老師寫家課冊, 明明中作已經改正左, 阿囝話本簿唔見左, 所以被老師寫家課冊, 點知我一打開書包, 本簿係書包入面, 不過阿囝無摷清楚!

講開格式, 我都想知道係啲仔無留心聽老師講, 定係老師以為小一時已經教左唔使再講? 我個仔唔止一次被老師寫佢格式錯(中詞),  依到阿囝有中文功課都唔願做, 要等我返屋企教佢做!

我睇返之前的改正及格式,老師寫的字我都係估估

jackjackma,

我諗老師見佢地跟唔到個格式, 就以為佢地唔留心(原來以前1B1都會用佢嘅格式), 問題係小一時中文老師無定個格式俾佢地, 學生錯左就話佢地錯, 又無同佢地講清楚, 佢地當然唔知自己錯咩啦! 於是到第二次咪再錯囉! 錯左第二次先講嗰格式係點, 攪到佢地唔敢做中文功課, 因為點做都俾老師批評! 唔止中詞同中作, 阿仔就連中文默書都俾老師寫佢唔用心溫習, 問題係老師都無問清楚學生就肯定佢"唔用心溫習"! 佢知唔知每次默書我地用左幾多時間去溫習, 做家長衹可以同個小朋友講下次努力啲! 但是如果你係學生! 見到自己分數唔高都會唔開心(我都唔知點解阿仔可以留左成句, 最慘O個句佢係識寫番出O黎)! 點解老師唔寫啲鼓勵嘅說話!

jackjackma,

問題係老師都無問清楚學生就肯定佢無用心溫習! 佢根本唔知家長同學生用左幾多時間去做準備功夫, 家長見到都唔開心啦! 更何況係學生! 點解老師唔寫啲鼓勵嘅說話!

唉!easiness,我覺得le d係現今華小上了年紀嘅老師嘅通病,你話如果d家長大家唔團結d,點可以互相幫忙吓d仔執漏嫁,點可以指意老師吖!

話說我地倫宗作業第7課咪叫d仔寫d敬愛老師嘅說話嘅,我個仔話:<依家d老師都唔係和藹可親,又唔係上堂生動有趣,又唔係說話動聽......媽咪咁寫比邊個老師呀?>聽完你話心唔心"up"學期先剛開始,d仔已經有咁嘅反應 :cry:

其實,如你班咁嘅情況,中文老師應影印一次格式比d仔攞返屋企,咪已經可以解決問題啦,為何花咁多時間改完又改呢!派完一次格式咪叫d仔實習一次囉,如果d仔仲係唔識就爭唔落啦.

王國長老

唉…. 有時我覺得唔係年紀問題,
而係老師既心態問題。
琴晚我先同我自己個老師食飯,
我母校已經從津校轉左做直資,
我老師都快60 歲做人祖母了,
佢都不停要改變來迎合新一代家長,
新一代年青人及新的教育制度。
佢話唔到佢地唔變,直資收左學費,
佢地要不時接觸家長,聽取意見….
而家既家長亦Demanding,比左出黎既要物有所值,
直資學校,有點像做生意,家長是客仔。
呢個老師我很敬愛,雖則當年佢都有點臭檔,
我心有點戚戚然,反而替佢有點….我唔識形容!

反觀其他名津校 (我地幾個學生子女都入呢類學校),
大家都不約而同地,有我地學校某D 老師的通病,
St. Joseph 不比我地弱,佢地成績壓力仲大到暈!
點解名津校先有呢個情況?直資學校又唔係咁?
係咪要有朝一日轉做直資,老師先會改變呢?
我個老師話新區學校既老師反而好有熱誠,
但推動力源自那裡?大多來自「殺校」壓力!
如果係咁真係好悲哀,呢個就係香港既教育……  

麟媽媽 寫道:
唉…. 有時我覺得唔係年紀問題,
而係老師既心態問題。
琴晚我先同我自己個老師食飯,
我母校已經從津校轉左做直資,
我老師都快60 歲做人祖母了,
佢都不停要改變來迎合新一代家長,
新一代年青人及新的教育制度。
佢話唔到佢地唔變,直資收左學費,
佢地要不時接觸家長,聽取意見….
而家既家長亦Demanding,比左出黎既要物有所值,
直資學校,有點像做生意,家長是客仔。
呢個老師我很敬愛,雖則當年佢都有點臭檔,
我心有點戚戚然,反而替佢有點….我唔識形容!

反觀其他名津校 (我地幾個學生子女都入呢類學校),
大家都不約而同地,有我地學校某D 老師的通病,
St. Joseph 不比我地弱,佢地成績壓力仲大到暈!
點解名津校先有呢個情況?直資學校又唔係咁?
係咪要有朝一日轉做直資,老師先會改變呢?
我個老師話新區學校既老師反而好有熱誠,
但推動力源自那裡?大多來自「殺校」壓力!
如果係咁真係好悲哀,呢個就係香港既教育……  

我都認同年紀大不=沒有心機教,只不過我覺得今年遇到的上了年紀的老師比我嘅感覺係咁,家長一想同佢溝通吓就起晒"降".更遑論講改善啦.講到尾,不會變通的老師仍用舊一套教學方法與態度,皆因佢地無危機感,反觀直資及新校的老師拼博得多.唉!都唔知le d 老師幾時醒吓? :evil:

王國長老

絕對係既,世界都係向前行緊,
舊有方式對我地有用,對新一代呢?
當然,有時我都覺得新一代過於倚賴,
尤其是好似我仔係獨生子,
平日在家有父母跟住,有時責任感真係無乜,
好難好似我地以前咁,我地父母點會咁緊張呢?
我地父母no news from the school is good news,
我既年代名校既老師嚴厲、古板、獨裁、唔教書都好,
我地都係自己黎,邊會諗過改變老師?
但今時今日,個教育制度已經唔好,
津校無收生權,直資收生水津已較優,
如果某D 老師仲係咁樣落去,真係……..

happy5 寫道:

我都認同年紀大不=沒有心機教,只不過我覺得今年遇到的上了年紀的老師比我嘅感覺係咁,家長一想同佢溝通吓就起晒"降".更遑論講改善啦.講到尾,不會變通的老師仍用舊一套教學方法與態度,皆因佢地無危機感,反觀直資及新校的老師拼博得多.唉!都唔知le d 老師幾時醒吓? :evil:

麟媽媽 & happy5,

我好認同你地嘅講法! 新一代嘅老師對教育有熱誠, 就好似今年阿仔嘅班主任, 同佢傾過幾次, 有問題佢會諗辦法解決, 阿仔默書成績唔理想, 仲會安慰番我! 點解大家都係o係華小教書, 但是教法咁唔同!

麟媽媽 & happy5,

我好認同你地嘅講法! 新一代嘅老師對教育有熱誠, 就好似今年阿仔嘅班主任, 同佢傾過幾次, 有問題佢會諗辦法解決, 阿仔默書成績唔理想, 仲會安慰番我! 點解大家都係o係華小教書, 但是教法咁唔同!

我估新舊兩代嘅老師之間都出現了很多矛盾,例如較後生嘅老師出任科主任,要協調前線年資深厚嘅資深老師,都實在幾有難度嫁,再加上若年資深厚嘅資深老師唔同步,受罪嘅只會係d細路.....成日比老師鬧同罰......同埋我覺得只係識le兩招嘅老師,可能classroom management skill都唔係太強,再加上唔係小班教學,所以咪咁混亂囉.

唉,無計啦!惟有家長團結d互通吓消息,或聯署向校長反映之餘,互相消消氣吧!     

happy5,

我都相信新舊兩派老師的確會出現一啲分歧! 不過我更相信新一派嘅老師對教學會更加有熱誠! 時代唔同, 有時舊一派嘅老師o個套係咪一定o岩? 家長向老師了解情況, 反而得到一啲咁嘅答覆, 真係好無耐!

‹ 上一主題|下一主題