用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求救:閃卡的問題
go

求救:閃卡的問題 [複製鏈接]

求救:閃卡的問題

我仔仔13個月,用了閃卡約1個月,最近每次他都喜歡從我手中搶閃卡,如果我唔俾,他就走人,但如果我給他,他又會乖乖看張卡,因此我的做法是讓他取,再讀張卡.然後再給他第二張,再取回原來的一張,再讀,這似乎沒有了閃的效果,而且他看每張卡的時間也較長(可能有5秒左右)但bb又樂于這樣做,請問這樣做法可以嗎?

Re: 求救:閃卡的問題

bbpooh,

杜曼和七田真都提倡一秒鐘閃卡法。不過兩者的目的就不一樣。

七田真提倡一秒鐘閃卡是為了開發孩子的右腦。

杜曼建議一秒鐘閃卡是為了不讓寶寶覺得悶。

如果你是偏向杜曼的方法,你現在的作法應該沒有問題。因為最終的目的就是讓寶寶識字,續而閱讀。最重要的就是你寶寶喜歡這方式。

benho

謝謝!

未真正細看七田真的方式,但對我仔仔來說,可能是杜曼方式適合他!謝謝解答!

Hi bbpooh,

你無去聽GC提供的course嗎?
佢話千萬不可給BB搶閃卡,BB與閃卡要距離1米。
最好,BB坐在highchair,你把閃卡放在桌上閃。
或者,有人抱住BB,你閃卡。

Num Num

bbpooh,

其實, 你仔仔到了13個月, 好難0吾比閃卡佢玩架啦, 不過我就要Samuel閃完才玩囉, Samuel都習慣啦, 好合作.

另外, 閃咭係用右腦記憶, 你現在的教法係用左腦, 0吾同架.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

哦!原來如似.

咁我諗我要在highchair到閃喇.
今晚要試下先.多謝各位賜教.

每次玩時先將BB放在high chair,等BB冇得走,要好開心咁同BB講現在玩閃咭(如英文閃咭),如果BB唔合作,週周望唔睇,都要繼續閃,不要停下等BB,只要閃得快才會給引BB睇(如果BB真的喊晒/瞌着眼/底下頭,咁就真得要停兩日,兩日後再玩睇吓情況如何)
如果BB繼續有搶咭,你可以試吓在BB面前同弟三者玩(爸爸/工人),等BB知道搶咭就冇得玩要受罰
記住平時不要給BB玩閃咭,閃咭只可以給BB睇,否則一定會搶咭

bbpooh,

杜曼和七田閃卡,在那裡買?邊款好?

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題