用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正06/07高班..........繼續傾
go

培正06/07高班..........繼續傾 [複製鏈接]

培正06/07高班..........繼續傾

老友們

入嚟啦         

Re: 培正06/07高班..........繼續傾

老友們

入嚟啦...................     

Dabby

我打左去冠忠反應, 個staff話原來學校同office都唔會審批d路線, 佢地亦唔知道我地條線要over1.5 hours才到尾站。 佢話我地架車得28個小朋友, 而尾站己經有5位小朋友, 點解要咁耐先到, 佢會同mr. so了解     

Honey
    Present          

honey

好快手喎   

老友

Honey
          係呀  

honey

今日hen得好掂喎   

老友

阿女成日叫我搵cd, 佢話己經有兩個小朋友比左ms. lai, 原來其中一個係brian   

我都有d 歌仔架, 但大部份都好短, 唔知岩唔岩用, 同埋有好多係vhs tape, 唔知學校可否轉落vcd�cd     

老友

Hi all mami,

我都報到

Alexisma,
辦事效率一流   
冠忠都係抵        

Dabby

尋日同lulu通電話, 佢話佢同梁副校長講時, 梁副校長都皺眉頭, 但年年都話去了解下, 年年無改善不特止, 仲變本加厲, 所以我第一個問題問冠忠就係學校同佢地headoffice有無審批過d路線。 佢答案不出我所料, 係.....無。  咁即係我地同梁副校長投訴, 亦無乜用   

個staff仲話佢地無乜收到投訴, 我咪話係因為個個家長都同阿so生講, 佢都係大條道理咁答...係咁架啦, lulu話佢答話校車係唔知咩運輸工具, 唔似你地搭的士.... 態度好似係你唔like咪唔好搭咁上下       再進一步就同校方反影, 覺得學校可代家長爭取........可惜     

咁我知道同阿so生同學校講都無用時, 又有咁多家長都好不滿, 而校方比我地家長的指引係頭站到學校約1小時車程, 但而家係要1.5小時有多, 我想冠忠總部代為了解情況而比一個合理的解釋我地呢d尾站的家長。 所以我先直接打比你地。

我同佢講, 我地唔係唔講道理, 我地都明白校車一定有頭站有尾站, 但當行車時間遠超於學校給予的指引時, 校車部編站時是否應作出調整, 更何況佢d車程咁迂迴, 簡直匪夷所思     

睇下佢地會點覆我啦, 我都打定輸數今年要捱架啦, 已經同阿女講左放學前一定要去vivi, 唔係係架車1.5hour, 有d咩call from nature就 c火, 大姐姐仲...就     

Honey
      係呀    
Alexismama 寫道:
Dabby

已經同阿女講左放學前一定要去vivi, 唔係係架車1.5hour, 有d咩call from nature就 c火, 大姐姐仲...就     

老友
1.5 hours就太過份喇     :-|

Honey, Brianma, Dabby
    Bye Bye    

honey

老友

其實咁長車程真係好過份, lulu話佢真係試過6:00 pm先接到囡囡        dabby個站早過我, 佢都5:40p.m.先接到女, lulu直情係尾站, 咁你估佢尋日又幾點接到女呀拿     

佢尾站仲有個k1bb, 我呢幾日接女, 見ee都安排d大仔/女坐佢隔離照顧佢, 尋日我見佢訓到隻豬仔咁呀, 見到佢都辛苦 :cry:  :cry:  :cry:

睇見你地咁火, 就想講下本人感受, 我坐個站係頭站, 但要尾站落, 我都想問下這叫公平嗎? 對一個幼稚園生來說, 坐個多鐘頭車返學, 實在叫苦, 返到學校都無心機上課

我亦致電"冠忠"總公司, 佢地都係叫我打去學校找蘇生, 咁我應該打去邊或出封信去邊投訴呀

loverbaby

我唔火, 都咁多年啦, 已知阿so生會比咩答案我, 我亦預左今年可改善的機會不大, 所以我完全無同佢對話, 亦無同校方對話。

我打去總公司都係想比佢地知道我地家長唔係只自私地要求架校車要去到屋企樓下, 係阿so生係overall路線的安排上出現好大問題, 我唔介意頭站上車, 因每架車都一定有頭站, 但做頭站的同時, 是否都應有一個最長車程的限制???  以早兩年我和阿so生同校方的對話, 我的理解係約一小時 (希望呢個唔係我一廂情願的想法!!!), 但而家我地呢班家長面對緊的係學校係4:15分放學後的1小時45分後才能接到仔女, 真係好難理解。

其實我同好多冠忠行家/褓姆車經營者傾過, 佢地都覺得我地條線係好有問題, (因工作關係我都要接觸佢d行家, 所以問過佢地d意見)。 佢地話校車係有好多限制 我都明白, 人地話好多學校都要求每條線係45min左右架咋。 褓姆車答得仲好笑, 話係kv 5:00接仔, 5:45返到屯門啦        咁你話係咪真係要冠忠比個合理解釋呀, 佢地荃灣最遠去到麗城架咋     

你可打去冠忠headoffice搵負責培正校車的李小姐傾啦, 佢地接線生會問好多問題, 我之前咪答佢我唔想搵阿so生啦, 我同佢傾左幾年, 今次想直接同你headoffice的同事傾, 幾經艱辛後, 才可同李小姐直接對話, 暫時得到的答案係佢地都唔知呢條路線要行咁耐, 佢地會同阿so生了解下先再答覆我。

今年我唔火係因為我好自私地諗, 阿女係大女, 都可以接受, 唔會好似d k1小朋友咁辛苦, 同埋我已估計到就算自已火, 阿so生都唔會理會你架啦, 無謂激壞自己。  但見咁多mami都咁不滿, 而今次佢試run完之後, 比預計的時間還要再長了20分鐘, 我咪又扮下代表打去headoffice睇下佢地係如何運作, 係咪阿so生可以閉門造車, 隻手遮天..... 無奈, 情況都好似真係咁上下, headoffice原來好多嘢都唔g, 或者佢地根本唔想理        總之就係苦左d小朋友啦   

可能我地要富足到做全職mami做接送仔女或請一個工人專門服待一個子女, 好似我地咁有兩個或以上子女的mami就要請多個工人或有老人家幫手, 才可讓子女比較舒服地返學放學, 一唔係就做孟母       anyway, 無論係任何solution, 都係要家長自已去解決, 唔好expect阿so生會為你設想囉..........this is it     

但我都仲有少少期望架, 就算今年無咩改善, 阿女繼續要搭長途車。希望headoffice知道問題所在, 來年可有改善, 其他小朋友可以受益我都係一樣開心

p.s. 其實阿女k1時係好遲先上車架, 所以我k1時無你地的痛苦。  有無人想像到阿女k1上車時間同k3係足足多左45分鐘, 係咪難以置信呢..................呢d咪係阿so生編站的專業表現囉        呢點我都無同李小姐提, 我唔想佢覺得我只係從自己的好處作出發點。  同埋我今次打去, 真係想將大家的聲音直接話比冠忠知道, 亦唔使個個走去嘈學校, 原來真係無乜幫助, 因佢地都無審閱過     

老友

Alexismama
原全同意你講法, 我地應該發起"一人一信"大行動, send 去比冠忠, 等佢知道我地家長有多麼不滿, 現在我女都係坐保母車, 雖然價錢比冠忠貴, 但我女只需半個鐘就返到屋企, 令我安心不少, 但試問冠忠係一間上車公司, 咁大規模, 點解對培正 lei 個大客仔吾可以安排好d?

good morning     

Susanna

唉...有時d嘢, 唔一定客話點就點, bargainning power呢樣嘢都要睇情況, 其實我估學校都有佢的難處, 你話叫培正換service provider咩?? 咁大條車隊, 可考慮的公司都唔多, 仲要睇其他公司有無spare quote可以做。

冠忠係大公司, 有好有唔好囉, 大得嚟要權力下放, 咁咪搞到而家咁, 公司答我唔知點解條線得28個小朋友都要行咁耐囉

都係果句, 我明白每個位都有難處, 家長亦心痛自己仔女要受呢d無謂的"折磨", 但在咁多難處下, 都應以校方指引及行規作指標, 在各方面取一個平衡點, 咁大家都會無咁多怒憤。

其實我有一樣嘢都幾唔開心, 就係另一條線去華員邨, 就4:45左右接仔, 此處離我家約5分鐘車程, 但我地就要一小時後的5:45才可接到到囡囡, 真係不可思議              
‹ 上一主題|下一主題