用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
樓主: Mrs.Yellow
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

我於小女入學前(暑假期間),曾到學校同D校工傾過。佢話D老師好好,會特登每日早D,好似~ 07:30 回校,同D有需要的學生輔導功課。不過,因為沒有此需要,我就冇向學校求證。

[quote]
happyvalley 寫道:
我是舊生,同學會時見過d老師,年青及有抱負,校風冇改的話,妳地就要個細路讀到書個d,否則就要做地底泥,冇老師對個細路有興趣,白眼到畢業。名校傳統作風也!

佢地冇保底,讀唔到書就自生自滅。

2fungs, 我有看過D單張,但一樣都無買.我覺得無用.

happyvalley, 我都吾太明白.你是什么年份畢業?

2fungs, 好彩你有提.因我都吾知.但吾係逢星期4咩?
2fungs 寫道:
kittymummy, agneshwh,

明天英文要默句子嘞~!
i.e. My name is May...
係未呀?

今日英文有5分d同學可以攞奬品仔~!

我是二十年前的畢業生,雖然人事全飛,但開平辦學宗旨應該冇乜點改,就是d細路讀在100人考第70之後,就會放在D班,自生自滅,不會有特別教學,好的同學就全面吹噓,提升到高點。

如自信個細路掂的話,幾好,老師年青。如自信個細路唔掂的話,自信心定會大受打擊,好以我,想燒左佢。

Mrs.Yellow 寫道:
happyvalley,

不太明白,你的意思是舊的老師不好嗎?你不是近期的畢業生吧!請講多些可以嗎?星期一我才與開平一新老師閒聊(收料),他話見校長連學生的小問題都很熱心。

我都差吾多廿年前的畢業生.以前讀下午班.但咸豐年前的事,好明顯個時d校長及老師等退休,因為個個都好老.依家個校長以前係PE亞Sir.他教過我細佬.估吾到短短十多年就做校長.
我聽講呢個校長好拚命,連開平D校董都好信他. 我早在4年前巳再留意呢所小學,比以前好好多.

Kittymummy:
我前幾日無意中發現個女本英文書的第一頁貼咗張紙,原來Spell Rev 係要翌日回校試默的。所以英文默書不一定在星期四。

[quote]
Kittymummy 寫道:
2fungs, 好彩你有提.因我都吾知.但吾係逢星期4咩?

Thank you angeshwh. 我剛才見到lah. 好彩你話我知.平時都吾覺.ha ha.

開平有個短處,校舍像圍城,人就被困在其中,老師與校長們怎會開心,黑口黑面。

同學會去過,老師就黑口黑面,d同學就幾好,校長自然失蹤。

Good luck for select this school.

Welcome.

Thank you angeshwh. 我剛才見到lah. 好彩你話我知.平時都吾覺.ha ha.

我亞仔都攞咗印仔~ 攞咗聖誕熊仔
佢每日會講下次英文要默返spell rev 嗰d~

中文好似未有默書範圍? 係未?

你地有冇join i-cube呀?
我冇join呀~

我個女都唔識講默書範圍,唉!!
中文默書 on 19/9 默詞 1,2 課。今日英默,默漏個 is 比佢激死!!:cry:  
另外,我冇join i-club.
[quote]
2fungs 寫道:
我亞仔都攞咗印仔~ 攞咗聖誕熊仔
佢每日會講下次英文要默返spell rev 嗰d~

中文好似未有默書範圍? 係未?

我女兒都有5個印仔,但無禮物?

kittymummy,
亞仔話第2組得佢有5個印仔~

我女兒都有5個印仔,但無禮物?

派位(誇區第一志願).真係好過中六合彩.
以今年計(2006年小一),第一round收左大約60人.在6月頭註冊時,我見到都有三兩個來叩鬥.因為好多家長第一志願choice熱鬥學校 (如英華,基福).變左我女女中左第一志願(10%學額大約7個學位),真係多謝長沙灣D家長.否則就派番70區就大大鑊.

kittymummy,

你囡囡係未叫KITTY呀?
前日亞仔好開心咁同我講KITTY請棉花糖佢食呀~

但我都數到5個.亞女又話Miss無time,要下次派.都吾知係吾係?

係牙...Haha.亞女我你仔仔叫什么名字?
‹ 上一主題|下一主題