用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

旅港開平會小學

請問有無旅港開平會小學家長?
可否比D意見?小朋友開心嗎?學校如何等等?      Thank You!

一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

我個仔今年小一,冇問題,都返得好開心,但第一日就比2個同學揶揄佢有小吃食,於是亞仔向班主任投訴~

至於我,除咗間校舍細得可憐外,暫時未有comment~
要觀察下。

你小朋友入咗去讀 or 想入去讀? 有冇聽其它comment?

2fungs,

Thank you very much !
我是想入去讀。首先是看到Sham Shui Po band one 小學排名,開始留意它,再看其website印象很好,小朋友的班相古玲精怪,覺得會適合小兒。校舍我看過除細得可憐外還很土氣!但宣傳單張話那是2004新校舍,真難相信!我擔心的是:看似不錯的小學,為何無什家長提?大多家長都話它收很多新移民,我本人覺得沒問題,只是想多了解,是不是真的?另外它現在於屋村內派緊宣傳單(入信箱個種),是否真的收生很差?謝謝你!

I see~

在此校網內有好多好學校供選擇,所以旅港開平會一般都唔會選頭1-3自願(包括我在內,我揀4TH)

網內有英華、荔天、聖紀文、嘉靈、基福、聖安德烈,其中有d又係新校舍,又普通話教中文,以開平咁細校舍,更係唔夠fight 啦!

開平收咁細校舍收4班小一,都唔算小喎~

我自已就聽講開平派位唔錯,評基試result,視學評估都好,開學聽校長介紹,學校都算麻雀小但五臟全~  新移民一定比以上學校多,我會多注意自已小朋友有冇比佢地影响到~

我揀開平第4係因為驚1st-3rd自願落選後會派到d唔好學校,所以開平4th自願會穩陣d~

2fungs
點解你5開個topic係到,搵埋其他開平會小學家長黎傾下?

之前都有post過有關旅港開平,但回應不多,好似冇咩bk 媽咪有小朋友讀開平囉~

(註 : 如果有旅港開平學生媽咪,請報到~! )

Mrs.Yellow 寫道:
2fungs
點解你5開個topic係到,搵埋其他開平會小學家長黎傾下?

2fungs:

小女也是開平的小一新生,上了幾天學,佢話都鍾意間學校。你個小朋友讀邊一班呀?

報到,各位好.小女今年是1D班.你地呢?

我個仔都係1D班呀~!  
亞女返成點呀?
尋日派張課外活動表真係睇死人,唔清唔楚 : 寫每期$,但又唔寫如何為之一期,今日返去問負責老師,佢話寫漏咗,吹賬~!
你地小朋友join 咩活動?

Ha Ha! My daughter is also 1D.

那麼巧合,報到的都是1D班,那你們有大把野king啦.

又真係咁啱gei~
你地囡囡係1-5邊組呀?

Mrs.Yellow 寫道:
那麼巧合,報到的都是1D班,那你們有大把野king啦.

第2組,你地呢? 今日又派多左本英文書,你地有無?
同埋有無報課外活動?

我個女都好似係第2組呀!真係好'橋'呀!
課外活動報了敲擊樂同英語,你地呢?

我個仔都係第2組喎~!

課外活動報了敲擊樂+劍橋英文~! 和agneshwh一樣呀~ 不過唔知抽唔抽中~

亞仔想學埋水墨畫,但時間與敲擊樂撞期。

昨日派了英文text book,這本書應該係暑假初期未出,8月中才有,所以如果和學校訂書,而家先派返比小朋友。
而我在外面訂書,8月中已經有了這本書,但班主任可能唔知,又派比我個仔,今天叫亞仔退返比miss。

你地小朋友有冇在校外報其它活動呀?

Kittymummy, 2fungs, agneshwh,

Nice to meet you!

可否分享一下為何你們都會選擇這間 "較為冷門" 的小學?

我之前巳提過, 不知會否和你們一樣?Thank you very much!   

Mrs. Yellow,

睇嚟你好似好想揀哩間學校~

我揀4TH 志願入咗哩間學校 :
1st  英華
2nd 愛德
3rd 聖安德烈

如果頭3個志願都入唔到,自已個隨機號可能好後,因覺其它較好的如荔天、嘉靈、基福、聖紀文、善導等,好多人都放頭1-3志願,再搏都好險,而開平成績口啤唔錯,係衰在多新移民+細校舍,又好少人有報,咁我報佢第4志願就十拿九穩,又唔算差的學校,唔會再派去d山卡啦+band 3 d學校,囉~!

我另外又再叩開 : 英華 & 九龍循道,但
不過冇打算過叩 荔天、聖紀文...等口啤好d學校,因為覺得開平升中派位唔差得過以上學校,而開平有開平中學,雖然不屬聯系,但如果成績好,開平中都會考慮優先收生,當然要跟貼d小朋友的成績先講啦~  (去年14名考開平中都收晒呢14名,都唔係大比數申請中收幾位交代下就算。)

我就係咁諗咋....

angeshwh,kittymummy,

今日亞仔話以後視藝堂唔駛自已帶美術用具,學校有提供,
係唔係真架? (咁佢手冊又釘張紙仔話要帶剪刀、油粉彩...?)

我個女話下堂吾須帶油粉彩.真係吾清吾楚.仲有呀 Re: the English text book.係吾係其實開左學才派.之前以為吾見左,8月份去三聯再買,because我打過電話問學校,佢話巳派左. Re:課外活動,我都報左Cambridge english,但只有20個位,我諗一定無份.

Kittymummy,

RE : TEXT BOOK

亞仔話尋日個個同學有一本。
佢今日退返一本比老師,老師仲問佢係邊度買咗,我個仔答 : 响街買囉~!
‹ 上一主題|下一主題