用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
樓主: Mrs.Yellow
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

亞仔話老師話而家先默返A~Z,之後就要默 串字 嘞~!

今日收到學校覆email有關家課日誌問題了~ 仲好有禮貎o忝!

尋日比亞仔激死,手冊話佢欠交作(一),佢明明有做又有帶返學校,但冇交到比老師..   

尋日又漏咗水壼在課室。

尋日晚發現冇咗本電腦書,問佢係未老師收咗又話唔係,罰完佢( 打手板)先至話記起是老師收咗~!

請問開平班有幾多小朋友?小班定大班教學呢?   
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

4班小一,淨係知亞仔1D班有35人 。

Why so many homework today!!!!!!!!!!!!!!!!!!

都ok啦!
詞係學校已經寫完8成,淨番少少~
不過亞仔吱吱咗咗都做咗1hr,鬼咩~ 成日掛住講嘢~

agneshwh 寫道:
Why so many homework today!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hello ! 女女是1C班 ar

Welcome ~  
仲以為得3個MAMI咁少o忝~
你第幾志願派入o黎架?

4th choice ar...

1st 嘉靈
2nd 基福
3rd 聖安德烈

嘉靈 try 左 OK but last choice 左 this school la...

shirley330,
同找一樣4th choice 喎!
但係你既然1st choice 嘉靈,叩門先成功,點解唔讀呀?
女仔讀嘉靈唔錯喎~!

嘉靈都幾好,我原本都想choice.但要行好遠.

2fungs, 我聽到你講仔仔D野好攪笑.但如果吾sure有什么功課,你可send mail 比我: [email protected]
有時我個女都十下十下.果日(thu)同ms. ng complain 左家課日誌(internet).她有help me to follow up. 之後Fri 就無問題,都幾好.

嘉靈都幾好......?

其實小兒嘉靈有25分,都算入硬,但心大心細,仲未諗好,愈睇就愈亂,間間都幾好,5知邊間真正適合。

Mrs Yellow,

如果係我, 亞仔第一輪一定揀英華,之後大抽奬再揀英華,第2志願後再揀其它,i.e. 旅港唔洗揀1,2志願都一定入到啦! 洗咩咁早揀佢喎!

2fungs,

感激你的意見,英華相信是大部份40網囝囝媽咪的首選,我怕機會勁低,反面浪費了機會。

我都十下十下,以為今日返全日,點知亞仔1:30pm打嚟話冇人接佢放學~!
我email係 : [email protected]

你有冇比錢囡囡返學買嘢食呀?
我亞仔話好多人去買嘢食呀! 不過我同佢講明,1)佢太細 2) 又唔識計算,學咩人買嘢食! 3) 我會比零食佢帶返學校
佢唯有

Kittymummy 寫道:
嘉靈都幾好,我原本都想choice.但要行好遠.

2fungs, 我聽到你講仔仔D野好攪笑.但如果吾sure有什么功課,你可send mail 比我: [email protected]
有時我個女都十下十下.果日(thu)同ms. ng complain 左家課日誌(internet).她有help me to follow up. 之後Fri 就無問題,都幾好.

Mrs Yellow,

如果你咁快考慮"旅港",我反而覺得你浪費了機會o忝~!
(其它學校另作別論,因為"旅港"真係好易入架! 我同shirley330 都係4th choice入到!)

哈哈,吾係掛.等到1:30好慘牙.我比$2 per day.等她學下買野.如果買$3蚊野.叫她儲兩日錢,剩餘$1蚊放在錢箱.

2fung / kittymummy:
請問是否每天都要帶剪刀和膠水?因我個女話日日都要同學借比佢,thanks!!

係要等到成2:00pm,因為1:30我先叫工人去接,要行20mins先到學校。

Kittymummy 寫道:
哈哈,吾係掛.等到1:30好慘牙.我比$2 per day.等她學下買野.如果買$3蚊野.叫她儲兩日錢,剩餘$1蚊放在錢箱.

亞仔話每天要帶剪刀和膠水,是for英文堂用~
反而視藝堂就只要帶多條濕毛巾,油粉彩學校有提供喎~!

每日亞仔一放學我就係咁問佢要準備d咩,驚佢一睇TV就失魂,咩都唔記得~

agneshwh 寫道:
2fung / kittymummy:
請問是否每天都要帶剪刀和膠水?因我個女話日日都要同學借比佢,thanks!!

我想問你個囝囝係幾多月出呢?我個係9月嘅,但我問親佢學校D事,佢都話唔知 / 老師冇講。好似帶膠水和剪刀咁,佢話日日都要同學借比佢,但又講唔出係咪日日都要帶!

[quote]
2fungs 寫道:
亞仔話每天要帶剪刀和膠水,是for英文堂用~
反而視藝堂就只要帶多條濕毛巾,油粉彩學校有提供喎~!

每日亞仔一放學我就係咁問佢要準備d咩,驚佢一睇TV就失魂,咩都唔記得~
‹ 上一主題|下一主題