用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 旅港開平會小學
樓主: Mrs.Yellow
go

旅港開平會小學 [複製鏈接]

Re: 請問有無旅港開平會小學家長?

補充一下 :
因為我老公8月中去買書時,都未出TEXT BOOK,於是訂咗,到20號左右書局通知有書攞,所以我相信學校7月已經收書錢及派書,照計應該係冇TEXT BOOK的。
當時取書學校冇講咩? 試下去書局退書換第二樣練習書得唔得?

Hi Mrs.Yellow,
其實我是差吾多廿年前的畢業生,所以都幾清楚D野.或者可以比Dsuggestion你.其實各小學也差吾多,但開平有中學,如個小朋友成績比較好,開平中學一定無problems.有保障.但在何文田,吾係咁多家長比小朋友去咁遠返學,因為由Cheung Sha Wan去中學差吾多半小時.所以每年只有十多個去.
所以小四or小五每年都有幾個插班生,大家目的都只有一個.

同埋新校有6班小一,Exam競爭太大了.
如個諗長遠D可選開平,荔天 and 官小.講都底小學都是為升英中作打算.

又話放學15mins後會post 功課上網~
而家仲未有喎!
(其它班都post 晒嘞~!)

我發現只有1D班永遠吾Update.明天我同老師講.你估下應該邊個去update ? 班主任or書記?

正打email 去投訴~!

你有佢地email address ?比我,我又去complain.

在校網上有POST EMAIL ADD.
[email protected]
我註冊日後complain過一d 嘢,但no response~!
last week 又send 過email 去家教會反映d 嘢,also no response.

有emil address都無用....明天一定先同Ms.ng講左.因為我是全職mama,又住得遠.一定要用internat 去control小女的功課.又怕手冊寫得吾清楚.唉~

miss ng 如果唔係當值,要成8:10才落hall 喎~!

今日有:
copy book
spell rev
maths
作(一)

我都係在職mami~
你住邊咁遠就嚟讀開平? 間學校又唔係超top∼
要否搭校車?
我就每朝帶亞仔返學再返工~

I live in Tuen Mun. 但我牙爸住在Cheung Sha Wan 方便佢接放學.每天我帶返學,搭巴士approx 7~8個字.都ok lah.
Where do u live ? 邊個接你個仔放學?

Hei Hei !!原來我攪錯咗,我個女係第一組的。
我都是在職mami,而我返工又上唔到網,所以想同大家傾吓都就唔啱D online 時間!!

今日有:
copy book
spell rev
maths
作(一)

2fungs / kittymammi:
我想問今日數學homework要做那一頁呀?我都想complaint點解1D班個家課表唔update嘅!!!!!

P.5 - exercise 1
Agneshwh, Where do you live ? Cheung Sha Wan or not ?

Mrs. Yellow,
其實我搬咗嚟呢區兩年左右,不太熟識這區學校,又不是識太多同區媽咪。只聽人講荔枝角天主教幾好(我個女揀第一志願)貪佢夠近,過條馬路就係。而我先生就是開平中學的舊生,佢話間中學起碼係Band 1 英中,雖然話冇聯繫,但收開平小學(有揀開平中學的)的比率都幾高。我地諗住個女D成績keep到中上的話,就唔洗煩英中,所以放開平喺第二志願。開學都現在,發覺間學校都幾平實,不太花巧。但仍有些待改進的地方,好似欠缺溝通,應多些照顧一年級的小朋友及家長!!

我住荔枝角!

睇來唔係好多開平mami在bk...

我有印印接亞仔放學~ 行20mins先到。

聽日係未要默英文呀?
亞仔成10點先同我講話聽日要默好多英文,一問之下,
佢話默copy book 內的4句英文喎~!
佢今日下午已經同我講話要默英文,我仲話都未教書默咩啫?
點知佢成10點先爆响口! 唔知真定假!

原來今日淨係默ABC,不過亞仔話有個同學唔識'C'字,仲話幼稚園冇教,叫我亞仔教佢寫...

淨係默ABC, 那麼容易?
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

亞女都話有D小朋友寫錯.先默ABC都好.咪當係revision囉.
我地suppose D小朋友一定識,但仍有D都錯.從低學起都好.
‹ 上一主題|下一主題