用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關政府言語治療
go

有關政府言語治療 [複製鏈接]

有關政府言語治療

我10月就排到做政府o既言語治療, 想問o下如果你地有出開去睇開私家o既治療師,你地去見政府o既時候會唔會話比佢聽你個bb一直都有上堂, 定還是唔講比佢聽呢 ?? 我老公好擔心如果講o左既話驚政府個邊唔會比bb繼續係政府做治療. 始終私人既治療師實在太貴la.

Re: 有關政府言語治療

Hi hinhin.mami,
想問你由評估到排期... 而家終於有言語治療, 需時幾耐呀???....  我早幾日同我囝係兒童智力評估中心評估左, 言語發展遲緩都好犀利, 而家轉介左10月先見言語治療師評估&做聽力測試.... 我自己都排左係青蔥入面做言語治療, 下星期上第一堂, 想問你囝囝宜家係私人度做有無進步??

唔明你所講的政府o既言語治療, 係政府醫院的還是早期訓練的.
既然已經排到政府o既言語治療, 你就不怕跟治療師講小朋友現在的情況進度, 好讓治療師知道給予正確治療. 不論你是否仍然有上私人既治療, 記緊都要同佢講你已經停左私人既治療.
這是我的意見

吾知你所講的政府st, 係指早期訓練的st, 定係兒童醫院內的st, 如果是指醫院內的st呢, 我就suggest你吾好停私人的st, 因為果d st, 吾會每個week比一堂你(我以前一個月先得幾堂小組), 同埋d st的質素.......................

如果早期訓練的話, 質素比醫院的st好好多.............呢個只係我個人的感覺, 可能係因為我個仔果時係醫院的st, 真係令到有個吾好的印象

hinhinmummy,

原來妳都有同感. 我都覺得係.

wilfredchan,
想問排青蔥做言語治療,需時幾耐呀?
Thks

我個小朋友只係口部肌肉發展慢所以講野唔清楚, 而我將會去既係聯合既醫院言語治療, 我初頭仲諗住掛到政府之後會停o左私人治療, 聽你o甘講 哎.....真係對政府唔好期望太大. 但由於我私人治療個姑娘就黎放產假要成11月中先至再見佢, 所以黎緊真係要靠自己努力"d"同個仔訓練. 另外, 我想問下你地做私人既治療需唔需要每星期一次??? 因為我初初做係每星期一次, 後來慢慢改為兩星期, 一個月一次, 故娘話其實佢只係係堂上教我地技巧最主要係返到屋企我地同個仔既訓練, 唔知你個個小朋友係咪都係o甘, 係姑娘度就好合作返到屋企就....... 真係唔知點教. 上星期姑娘話佢成個月無去差o左又無晒"d"口型, 成日呀呀呀, 搞到我同老公都好唔開心,覺得自己做得唔夠好.

wilfredchan 寫道:
Hi hinhin.mami,
想問你由評估到排期... 而家終於有言語治療, 需時幾耐呀???....  我早幾日同我囝係兒童智力評估中心評估左, 言語發展遲緩都好犀利, 而家轉介左10月先見言語治療師評估&做聽力測試.... 我自己都排左係青蔥入面做言語治療, 下星期上第一堂, 想問你囝囝宜家係私人度做有無進步??

wilfredchan
你o甘快就排到做言語治療師評估&做聽力測試, 我之前排成5-6個月先排到, 又要等11個月先排到到醫院做. 其實係呢6個月佢巳經進步o左好多, 由只係叫媽媽,嗲嗲到依家可以有問有答仲可以一連串甘講幾組句子,又成日問點解,咩黎架.....只不過佢講既野大部份唔太清楚好似bb話.

hinhin.mami

個個小朋友都有吾同的需要, 如果你小朋友only係口肌的問題, 又吾同我個仔啦, 我個仔自閉症, 所以無論口肌, speech都慢過人

你個私人st有無教你返home做口肌訓練? 我個仔入左s位一年, 有口肌小組, 我工人每個week開完組之後, 學左, 日日早晚兩次(下午係學校無得做), 真係口肌好左好多好多

你都好呀有工人陪佢去做, 我每次都係兩公婆星期六放o左工仆到o甘走去中環陪個仔做.

你可唔可以講吓你個仔學既口肌訓練呀 ?? 我之前都有學過剪細條"d"紫菜將佢放係上咢, 又或者用"d"花生醬放係舌頭用力按下等等. 呢兩樣都係訓練佢條"利"

hinhin.mami

你講的都係其中之一, 但係我見工人係帶晒手套, 伸手入去佢d牙肉樹做架....................我吾敢教你, 因為我都吾識, 最好問下你個st, 叫佢教下你

Henrybobo,
我吾係排左好耐咋, 5月尾開始排, 下星期上第一堂, 不過, 我係全職媽咪黎架, 所以係平日時間上, 可能甘ge 關係, 係甘快可以有 lor....

Hinhin.mami,
我囝而家26個月, 可能佢ge言語發展真係慢左太多, 所以醫生o米比左個快期我囝見左言語治療師評估見lor... 其實我自己諗諗下佢都算快, 都係排2個月度... 係呢, 你小朋友宜家幾大呀??

wilfredchan,

你真係排得幾快.  我個仔依家3歲3個月.

hinhin.mami

hinhinmummy 寫道:
你講的都係其中之一, 但係我見工人係帶晒手套, 伸手入去佢d牙肉樹做架....................我吾敢教你, 因為我都吾識, 最好問下你個st, 叫佢教下你

你個小朋友依家幾大呀 ???

hinhin.mami

Wilfredchan,
I am working mum. 我仔仔2.5Y, 31Aug 在政府評估話語言發展慢, 剛剛排了協康同痙攣協會,吾知要等幾耐? 又吾知那一間好? 醫院又要等好耐! 好煩惱 呀!

4歲10

hinhin.mami 寫道:
[quote]
hinhinmummy 寫道:

你個小朋友依家幾大呀 ???

hinhin.mami[/quote]

oh~~原來你個仔大小小, 唔怪之得可以放手入口做la, 姑娘話要小朋友大"d"先可以用手放入佢個口因為驚佢唔合作嚇親佢仲麻煩.

hinhin.mami

下, 我個仔上年已經做緊啦wor, 上年我個仔都係3歲10咋wor

hinhin.mami 寫道:

oh~~原來你個仔大小小, 唔怪之得可以放手入口做la, 姑娘話要小朋友大"d"先可以用手放入佢個口因為驚佢唔合作嚇親佢仲麻煩.

hinhin.mami
‹ 上一主題|下一主題