用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要同BB報2007年N1 o既港島東家長,入黎傾下啦!! ...
go

要同BB報2007年N1 o既港島東家長,入黎傾下啦!! [複製鏈接]

要同BB報2007年N1 o既港島東家長,入黎傾下啦!!

我個仔o岩o岩一歲,諗住同佢報出年N1,上黎BK睇左好多資料及其他天書,而家重未決定報邊几間學校,有D學校9月就開始報名啦!非常頭痕!!唔知有無其他人同我case差不多,入黎傾下丫!!  
我暫時的心水如下(不分先後):
1) 明慧
2) 啟思
3) 明我
4) 救世軍

唔知你地對呢几間學校有咩評價呢??

Re: 要同BB報2007年N1 o既港島東家長,入黎傾下啦!!

hihi~我仔仔依家歲半~佢依家有番緊托嬰院~不過我林住下年07年都比佢讀n1~我就住灣仔既~我林住比佢讀inernational~希望佢早d可以接觸到英文~不過好似話international要考英文架~我之前都問過明慧~佢地好似要3歲先收個喎~所以唔駛林~如果international唔收,我就會揀我屋企樓下個間時代幼稚園~或者玫瑰崗(有得直升唔駛煩)~再唔係蘇浙呀~我家姐有個朋友個女都緊蘇浙既international班~好似話幾好喎!     

Re: 要同BB報2007年N1 o既港島東家長,入黎傾下啦!!

Hi lam chung
I will apply 蘇浙 and victoria
why dont u consider lingliang church kindergarten if u live in Wanchai?

我同你一樣~我會揀蘇浙(本地班)國際班好似要考英文~同埋絰多利亞(銅鑼灣)~因為口碑唔錯~
點解我唔揀靈糧堂係因為佢冇全日班~我本身係單親媽咪~又要番工~所以仔仔一定要番全日班~加上佢離我屋企唔遠又唔近~好唔方便!

我需然住鴨利洲, 但我會比我仔仔讀銅鑼灣及灣仔區學校, 我都想佢讀intenational school, 但我自問就冇能力供佢讀, 為有比佢讀啲有多啲英文班學校...

我都唸住比佢讀..........價錢?報名時間?口碑?
1)維多利亞(英普班)
2)啟思(鴨脷洲)
3)迦南國際
4)靈糧堂
5)時代幼兒中心

請其他mami比意見.....
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

其實好多學校都有資助架~就算全港最貴個間耀中都有~好似我禁~我人工低~而且係單親~所以係全免~基本上一般有資助既學校都可以讀到~因為唔駛錢~但係個問題係要面試囉~其實都係睇番個小朋友自己得唔得囉~

另外維多利亞好似要9月15定16號先有FORM網上DL呀!

lamchung610 寫道:
其實好多學校都有資助架~就算全港最貴個間耀中都有~好似我禁~我人工低~而且係單親~所以係全免~基本上一般有資助既學校都可以讀到~因為唔駛錢~但係個問題係要面試囉~其實都係睇番個小朋友自己得唔得囉~

另外維多利亞好似要9月15定16號先有FORM網上DL呀!

但琴日我個堂妹話我知, 維多利亞英文班個啲老師有好重香港口音, 唔係外國人教, 政府資助個啲學校有冇list呀!同我同我先生申請了公屋因超額我10月左右唔做嘢, 可以同專心同亞仔搵學校, 我想問你有冇咩學校係你心水....
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

但我家姐講到維多利亞好似好好禁~而且好多人排隊~佢仲咒我話我排唔到添~ 至於你話英文班個d老師唔係外國人~禁等我再問下人先~不過聽過好多人講過呢間學校幾好喎~所以先林住報~
至於政府資助個d list~我search左好多個網~不過都搵唔到一個最update既~所以我已經打左去我心儀既學校去直接問~起碼知清楚d~又唔駛估估下~如果你想知邊間既~睇下我有冇問過呀~再唔係我幫你打去問都得~
我依家都係睇緊香港區呢邊個d學校乍~首選係銅鑼灣維多利亞~2-蘇浙(本地班)(即普通話教學另每日有20分鐘外籍老師教英文),佢都有國際班(用英文教學另每日有20分鐘學普通話)不過聽過面試個陣國際班就要考少少英文個喎~唔知真定假呢~3-迦南國際(不過呢間就少人講d,唔太清楚)4-時代幼稚園~因為直頭o係我屋企對面~又近又方便~5-玫瑰崗~因為我表哥以前都係o係個度畢業~不過好唔好大定應該都有聽講過啦~佢好在有得直升到中學都唔駛煩~
我應該會比仔仔考哂佢先~哈哈~大包圍麻~之後再揀囉~
禁你有冇心水林住揀邊間呀?同埋大部份學校好似9月就開始拎form同交form架啦~如果你等到10月先開始搵~你怕唔怕會冇哂位呀?     

Hello,咁多位媽媽,

其實我都有諗過蘇淅本地班 (無錢讀國際班,同埋都無諗住讀國際小學..),我睇過BK有關討論,大部份人都認為呢個學校好好,校風好,程度又高,但有D人意見又完全相反 ,認為佢地校風太傳統,太古肅,催谷學生成績,學校環境舊又唔以其他幼稚園咁有生氣. (同一個point,有完全正反兩面睇法!!)

由於我個仔係果隻超級百厭+八卦BB,我怕蘇淅未必適合佢,我真係怕到時BB返學返得唔開心,就有排煩啦!!而且我有D擔心,BB咁細個就讀普通話+英文 ,廣東話都未攪掂啦!! 有D專家話,BB太細過唔好比佢同時學太多語言,會有混淆!而且,讀蘇淅小學要交學費,佢重有個細佬,都几大負擔!!

唔知其他諗住同BB報蘇淅ge 媽咪有咩意見呢??入黎分享下!!  

係呀~其實如果唔係負擔得到的話~都應該唔會讀蘇浙了~因為到了小學又要交學費(又冇得資助)~如果真係讀都淨係讀幼稚園~又好似冇乜用禁~禁不如讀其他幼稚園都得啦~所以都冇必會考慮住~

我又諗如果蘇浙咁出名,讀完幼稚園唔入蘇小,改為揀其他小學,會唔會著數D呢?因聽講話佢地程度比其他學校深,K3會讀人地P1課程.如果真係咁,我可以比個仔讀几年,睇下呢間學校岩唔岩佢, 如果真係讀得好又開心,我可能考慮比佢真上蘇小.點講佢地都係一間出名學校,好唔好可能好睇個學生本身性格.至於$$,惟有係其他方面慳D啦!! 或者先比佢讀一年N1,報定其他學校K1,到時再決定留唔留低.

唔知有其他媽咪有咩睇法呢?

入黎比下意見丫!!

除左蘇浙仲有冇林下其他學校呀?
分享下~我依家林到頭都大埋~都唔知報邊間好~   

嶺南幼兒園 is a good one too...

i will apply Victoria, SPN and 嶺南幼兒園... might be 蘇浙...    
HELLO!

u can start to apply 嶺南 in Oct 2006:

CLICK HERE

cheers...
HELLO!

請問SPN 係咪St Paul's Nursery呀

ysy111104,

Yes, SPN is St. Paul's Nursery.   

ysy111104 寫道:
請問SPN 係咪St Paul's Nursery呀
HELLO!
‹ 上一主題|下一主題